Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

AK Parti Doğu Karadeniz’de 2 il kaybetti, CHP kalesini tekrar geri aldı

Politika Yayın: 02.04.2024 20:36
İhlas Haber Ajansı

CHP, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kalesi olan Giresun’u tekrar aldı. 2014 yerel seçimlerinde Türkiye’de ilçeler bazında yüzde 82,72 oy oranıyla rekor kıran Trabzon’un Hayrat ilçesi 2024 seçimlerinde de bölgedeki en yüksek oy oranına sahiplik unvanını korudu. İller bazında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en büyük destek ise babaocağı Rize’den geldi.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçim sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. AK Parti, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde 32 ilçe kazanırken, CHP 15 ilçe, MHP 8 ilçe, İYİ Parti 2 ilçe, Saadet Partisi 1 ilçe, Yeniden Refah Partisi 1, Demokrat Parti 1 ilçede seçim kazandı. AK Parti’nin 2014 yerel seçimlerinde Türkiye’de ilçeler bazında yüzde 82,72 oy oranıyla rekor kırdığı Trabzon’un Hayrat ilçesinde 4 dönem belediye başkanlığı yapan ve AK Parti tarafından yeniden aday gösterilen Mehmet Nuhoğlu, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi yüzde 72,37 oy oranı ile kazandı. AK Parti’nin Arsin ve Vakfıkebir ilçelerini kaybettiği seçimlerde İYİ Parti Yomra’da belediye başkanlığını korudu. Cumhur ittifakı MHP adayları ise mevcut ilçeleri olan Şalpazarı ve Çarşıbaşı’nda seçimin kazanan tarafı oldu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yeniden Refah Partisi’nin kazandığı tek ilçe Arsin olurken, Vakfıkebir ilçesinde ise bağımsız aday seçimi kazandı.

CHP Artvin’i bırakmadı

2019 yeril seçimlerinde tekrar Artvin Belediyesi’nin alan Cumhuriyet Halk Partisi kentteki oylarını korudu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kalelerinden biri olan Artvin’de Hopa, Kemalpaşa, Borçka, Murgul, Merkez ve Yusufeli’nde ilçeleri kazanırken, AK Parti ise Ardanuç, Şavşat ve Arhavi ilçelerinde oyların çoğunluğunu aldı. Kentteki ilçelerde CHP’li belediyelerden Arhavi, Ardanuç ve Şavşat ilçesini AK Partili adaylar kazanırken, AK Partili belediyelerden Murgul ile yapılan baraj nedeniyle yeni yerine taşınan Yusufeli ilçesinde seçimin galibi CHP oldu.

CHP Doğu Karadeniz’deki kalesini geri aldı

CHP’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki kalesi olan Giresun, 2019 yerel seçimlerinde çok az bir oy oranı ile AK Parti’ye geçmişti. 10 yıl boyunca CHP’li ismin belediye başkanlığı yapmasının ardından Giresun’u kazanan AK Partili adayın başkanlığı bir dönem sürdü. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri’nde resmi olmayan sonuçlara göre Giresun’u tekrar CHP’nin adayı kazandı. Oyların çoğunluğunu alarak bölgedeki kalesini tekrar geri alan CHP 3 ilçe sayısını da 4’e çıkardı. AK Parti’nin 8 ilçe aldığı seçimde MHP 2, Saadet Partisi 1 ve İYİ Parti 1 ilçe kazanmış oldu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Saadet Partisi’nin kazandığı tek yer Çanakçı ilçesi olurken, CHP’li belediye olan Tirebolu içesi İYİ Parti’ye geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en büyük destek babaocağı Rize’den geldi

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en büyük destek babaocağı Rize’den yüzde 54,70 oy oranıyla geldi. Resmi olmayan sonuçlara göre, Rize merkezde belediye başkanlığını Cumhur İttifakı adayı Rahmi Metin kazandı. 2019 yerel seçimlerinde Rize’den yüzde 72,71 oy oranı alan AK Parti’nin bu seçimlerde oranı yüzde 54,70’e düştü. Rize’nin İkizdere ve Derepazarı ilçelerini bir dönem aradan sonra yeniden geri kazanan Adalet ve Kalkınma Partisi, İyidere, Kalkandere, Güneysu, Hemşin, Çamlıhemşin ve Rize Belediyesi’nde yeniden kazandı. Henüz kesin olmayan sonuçlara göre İkizdere’de Abdi Ekşi, Derepazarı’nda Şaban Kalça, İyidere’de Saffet Mete, Kalkandere’de Mehmet Yılmaz, Güneysu’da Rıfat Özer, Hemşin’de Halim Kazım Bekar, Çamlıhemşin’de Ömer Altun Belediye Başkanı oldu. Çayeli ilçesinde ise mevcut Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Başkan İsmail Hakkı Çiftçi yeniden başkan seçilirken Pazar ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Neşet Çakır, Ardeşen’de CHP adayı Enver Atagün, Fındıklı’da ise mevcut CHP’li başkan Ercüment Şahin Çervatoğlu kazandı. Oy oranları ise YSK’nın kesin sonuçlarının açıklanmasıyla netleşeceği Rize’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi olması nedeniyle Rize Belediyesi’nde ve baba ocağı Güneysu ilçesinde aday göstermeyen MHP, AK Partili adayları destekleme kararı almıştı.

Doğu Karadeniz’de bağımsız adayın kazandığı tek ilçe Vakfıkebir oldu

Trabzon Büyükşehir Belediye’sini resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51,49 oy oranı ile Cumhur İttifakı AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç kazandı. CHP’nin adayı Hasan Süha Saral’ın yüzde 28,43 oy aldığı Trabzon’da Ortahisar ilçesi AK Parti’den CHP’ye geçti. AK Parti’den Ergin Aydın ve CHP’den Ahmet Kaya’nın kıyasıya yarıştığı seçimin kazananı eski milletvekilli Ahmet Kaya oldu. 5 farklı siyasi partinin ilçe kazandığı Trabzon’da bir bağımsız aday da AK Partili ilçede oyların çoğunluğunu alarak Belediye Başkanı seçildi. Vakfıkebir’de AK Parti’den yeniden aday gösterilen Muhammet Balta, siyasi partilerin yanı sıra 3 bağımsız adaya karşı yarıştığı seçimi kaybetti. Bağımsız olarak aday olduğu ilçede Fuat Koçal resmi olmayan sonuçlara göre Vakfıkebir’in yeni Belediye Başkanı seçildi.

Gümüşhane’de MHP 3 ilçeyi aldı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde en fazla ilçe kazandığı il Gümüşhane oldu. Merkez, Torul ve Köse ilçelerinde vatandaşlar oy haklarını MHP’den yana kullandı. AK Parti ve MHP’nin adayının kıyasıya yarıştığı Gümüşhane’de resmi olmayan sonuçlara göre MHP’nin adayı Vedat Soner Başer, resmi olmayan sonuçlara göre oylarının yüzde 41,62’sini alarak yeni başkan seçildi. AK Parti 2 ilçe seçimi kazanırken, Demokrat Parti’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tek ilçe kazandığı yer Gümüşhane’nin Şiran ilçesi oldu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

TASARRUF DEDİĞİN BÖYLE OLUR !

Manşet Yayın: 09.05.2024 14:12
TASARRUF DEDİĞİN BÖYLE OLUR !

Tasarrufa gidilecek, piyasalar denetlenecek! Fırsatçılara göz açtırılmayacak! Cek, cak, cek, cak! Millet kör değil. Her şeyin farkında. Üst üste alınan yada kiralanan makam araçları…Altın varaklı lüks makam odaları…
Üç dört yerden alınan maaşlar…
Özel uçak seyahatleri…

Daha dün Audi A8 kiralamış muhteremin biri. Bizim TOOG umuz yok mu? Neden Audi? Neden A8? Bildiğim kadarıyla Audinin A4 ü de var! İlla Audi A8 Quatro olacak.
Gazeteler 3 koltuklu, 3 yerden maaşlı, 3 makam araçlı başka bir muhteremi daha yazıyordu.
Tasarruf dediğin böyle olur!

Bakan bey emretmiş.500 makam aracı satışa çıkarılmış! İnsanın gözleri doluyor. O araçları kullananlar alışmışlardır. Yazık ne yapacaklar şimdi? 130 bin makam aracı olduğu söyleniyor.
500 ünü satınca 129 bin 500 kalıyor. Süper tasarruf! Almanya’ da 9 bin makam aracı varmış. Yazık satacağınıza onlara hediye edin. Sevinsin garipler!

Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten ender ülkeler arasında idik. Bereketli topraklarımız, güneşimiz, suyumuz, çalışkan, cefakar çiftçilerimiz en büyük güvencemizdi. Üretiyorduk, ürettiğimizi gururla tüketirken, fazlasını ihraç edip, gelir elde ediyorduk.

Türkiye gibi tarım potansiyeli çok yüksek olan bir ülke ne oldu da ithalata bağımlı hale geldi?”
İklimi, toprağının verimliliği, ürün çeşitliliği ve tecrübesiyle öne çıkan Türkiye’nin “üreten ülke” konumundan “ithal eden ülke” durumuna geçişine “yanlış tarım politikalarının” neden olduğu görüşü hakim. Aslında başka şeylerde var. Köyden kente göç adeta teşvik edildi. Ardından köylerde nüfus azaldı gerekçesiyle köy okulları kapatıldı. Çocuğunu okutmak için köylü şehre göç etmek zorunda kaldı. Anormal şekilde artan yem, gübre ve mazot fiyatları tarıma büyük darbe vurdu. En önemlisi ise, ithalat yolu ile büyük paralar kazanma heveslileri türedi. Meydan bunlara kaldı. Daha doğrusu bunların önü açıldı!
Mesela, Sırbistan ve Macaristan’dan et ithal ediyoruz. Çünkü onlarda çok ucuz. Bizde ise malum nedenlerle çok pahalı. Kaçtan alıp kaçtan satıyoruz acaba?

1 kg zeytin yağı 600 TL 1 litre motorin 33 TL. Bak petrolden kaç kat değerli. İnşaat yapmak, maden aramak için, rant uğruna dünyanın en kıymetli ağaçlarını katlediyoruz. Sadece zeytinde mi? Tarım arazilerinin üzerinde şehirler kuruyoruz. Gidin bakın, Eğe’de narenciye bahçelerinin üzerindeki yazlıklara.

Bir zamanlar üretip, ihraç ettiğimiz tüm tarım ürünlerini şimdi büyük paralarla ithal ediyoruz. Cari açığımız ve dış borcumuz neden sürekli yükseliyor? Neden enflasyon belasından bir türlü kurtulamıyoruz? Tabii ki üretmediğimiz için.
Enflasyonla mücadele etmenin elbetteki bir bedeli var. Bu bedeli her zaman olduğu gibi yoksul millet ödüyor.

Ne diyordu Neyzen?
“Ekmek herkese yetecekti aslında…(Devamını yazmaya gerek yok
Siz biliyorsunuz.)

İlyas Erbay