Afrikalı üniversite öğrencileri harçlıklarını fındık bahçesinden çıkartıyor - Karabük Haber Postası
afrikali universite ogrencileri harcliklarini findik bahcesinden cikartiyor DdR576KP jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Afrikalı üniversite öğrencileri harçlıklarını fındık bahçesinden çıkartıyor

Giresun’da üniversitede eğitim gören Afrikalı öğrenciler harçlıklarını fındık bahçesinden çıkartıyor.

Dünyanın tescilli en kaliteli fındığının üretildiği Giresun’da fındık hasadı devam ediyor. Yerli işçilerin artan maliyetleri ve herkesin kendi fındık hasadına yoğunlaşması, fındık toplamak için üreticileri alternatif çözümler aramaya yönlendiriyor. Rize’deki çay bahçelerinde çalışan Afrikalı işçilerinden esinlenen Giresunlu fındık üreticileri de çareyi benzer bir çözümde buldu. Bu çerçevede Giresun Üniversitesi’nde eğitim gören Gine, Kamerun ve Zambiyalı öğrencilerle irtibata geçen Giresunlu fındık üreticisi hem kendi sorununa çözüm buldu, hem de öğrencilerin harçlıklarını çıkarmalarına yardımcı oldu.

Fındık üreticisi Bekir Bayram, Giresun’da fındık hasadında çalışan Afrikalı öğrencilerin, üreticilerin iş gücü ihtiyacını karşılayarak önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Bayram “Yerli fındık işçisi bulmak oldukça zor. Ya günlük çok yüksek yevmiye istiyorlar ya da kendi işlerinin yoğunluğundan başkasına yardım edemiyorlar. Bu durum bizi başka arayışlara yöneltti. Ben de Giresun Üniversitesi’nde okuyan oğlumun Afrikalı arkadaşlarına teklif ettim ve birlikte fındık toplamaya başladık. Zorlu arazilerde dahi yabancılık çekmeden çalışabiliyorlar ve yerli işçileri aratmıyorlar. Onların performansından ve uyum sağlamalarından son derece memnunum. Gelecek yıllarda da onlarla çalışmayı düşünüyorum” dedi.

“Aileme yük olmadan masraflarımı karşılıyorum”

Giresun Üniversitesi’nde öğrenci olan Zambiyalı Gift Muyenga ise fındık toplayarak okul masraflarını çıkardığını belirtti. Muyenga, “Giresun’a gelmeden önce fındığın ne olduğunu bilmiyordum. Burada öğrenip topluyorum. En çok zorlandığım ise arazi şartları, çünkü bizim coğrafyamız düzlük, burası ise yamaç. Arazilerde inip çıkmak yorucu fakat başka bir zorluk yok. 4 yıldır Giresun’da öğrenciyim, bazen ülkeme dönüyorum ama iş bulduğumda çalışıyorum. Bu sene de fındık toplama işi buldum. Buradan giderken biraz fındık alıp aileme götüreceğim ve belki Giresun’daki anılarımla ilgili bir şeyler yazmayı da düşünüyorum” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxxa
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
23 Nisan, 2026 14:40 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük, 23 Nisan’ı Coşkuyla Kutladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 106. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Karabük’te düzenlenen etkinliklerle büyük bir coşkuyla kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 106. Yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye genelinde olduğu gibi Karabük’te de büyük bir coşku ve geniş katılımla kutlandı.

Kutlamalar, Yenişehir’deki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıttaki tören sona erdi.

Program, Yeni Mahalle Spor Salonu’nda devam etti. Yoğun katılımın olduğu etkinlik öncesinde Vali Oktay Çağatay ve eşi Hande Çağatay, öğrencilerin hazırladığı resim sergisini gezerek eserler hakkında bilgi aldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan salondaki programda, İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen ortaokullar arası şiir okuma yarışmasında birinci olan Öğlebeli Osmangazi Ortaokulu öğrencisi Elif Nur Meküer “Nisan Çiçekleri” adlı şiiriyle, Mimar Sinan Ortaokulu öğrencisi Ömer Faruk Yavaşcı ise “23 Nisan” adlı şiiriyle sahne aldı.

Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Oktay Çağatay ve Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya tarafından takdim edildi.

Programda ayrıca; Nene Hatun Anaokulu öğrencilerinin “Kırmızı Beyaz Bayrağım” gösterisi, TOKİ Cevizkent Bahaddin Gazi İlkokulu öğrencisi Muhammed Ali Balcı’nın şiir dinletisi, Şehit Mehmet Dinçel İlkokulu öğrencilerinin “Mübarek Bayrak” ve Demir Çelik İlkokulu öğrencilerinin “Vatan Marşı” performansları izleyicilerden büyük beğeni aldı.

Kompozisyon yarışmasında birinci olan Kapullu Ertuğrul Gazi Ortaokulu öğrencisi Umut Başkurt, “23 Nisan: Çocukların Omuzlarındaki Gelecek” başlıklı yazısını okudu. Şirinevler Şehit Ercan Hırçın İlkokulu öğrencilerinin “Ay Yıldızlı Bayrağım” gösterisi ve Özel Karabük Final Ortaokulu Halk Oyunları ekibinin sergilediği yöresel oyunlar programa renk kattı.

Kutlama programı, Mimar Sinan Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı “Bir Başkadır Benim Memleketim” adlı gösteri ile sona erdi.

Programa;  Vali Oktay Çağatay ve eşi Hande Çağatay, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Baro Başkanı Av. Emrah Köklü, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdür Vekili Erdem Kadıoğlu, POMEM Müdürü Koray Yalınkaya, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Okan Kirman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin