Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2024 04:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

AFAD’dan Trabzon’da deprem tatbikatı

Trabzon’da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) öncülüğünde 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle bir okulda deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, bir öğrenci senaryo gereği mahsur kaldığı okul binasının en üst katından halatlar yardımıyla kurtarıldı.
Trabzon’un Akçaabat ilçesinin Yıldızlı mevkiinde Şehit Samet Uslu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE) ve MEB Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) tarafından ortaklaşa gerçekleşen tatbikata Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Tatbikatta deprem anında öğrencilerin sınıflarda nasıl hareket etmesi ve sınıflardan tahliye edilmesi gerektikleri anlatıldı. Tatbikatta ayrıca senaryo gereği okul binasının en üst katından bir kurtarma operasyonu da gerçekleştirildi.
Yapılan tatbikatla ilgili bilgiler veren Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, "1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle Akçaabat’ta burada tatbikatımızı gerçekleştirdik. Bu tatbikatın amacı başta öğrencilerimiz olmak üzere toplum bazında afet ve deprem bilincini oluşturup farkındalık kazandırmak. Bu anlamda özellikle Valiliği’miz, AFAD İl Müdürlüğü’müz, Milli Eğitim Müdürlüğü’müz, UMKE gibi sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği halinde özellikle eğitim kuruluşlarımız başta olmak üzere öğrenciler ve tüm halkımıza bu deprem bilincini oluşturmak amacıyla bu tür faaliyetler düzenleniyor. Hakikaten ülkemiz bir deprem bölgesi bunu herkes anladı. Ülkemizde bu tür depremlerle tekrar karşılaşmayız ama şu bir gerçek ki maalesef karşılaşacağız dolayısıyla mutlaka depreme hazırlıklı olmalıyız" dedi.
Gerçekleştirilen tatbikatın çocuklarımızı, geleceğimizi, afetler gerçekleşmeden önce bilinçlendirme, bilgilendirme ve farkındalığı en üst seviyeye taşıma faaliyetleri olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, "Aslında afetler gerçekleştikten sonra nasıl büyük işler başardığımızı hep örnekler ve uygulamalarla gösteriyoruz ama istiyoruz ki biz afetlerde en az kaybı verelim, en az üzüntüyü yaşayalım. Bunun için afetler olmadan önce farkındalık düzeyimizi en üst seviyeye taşıyacak bu eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
"Ülkemiz deprem ülkesi" diye sözlerine başlayan İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ömer Kıratlı, "Birçok afet ile yaşamaya alışmak durumundayız. Biz bu eğitimlerimizi okullarda çok gergin bir şekilde yapıyoruz çünkü çocuk yaşlarda refleksleri geliştirmek bizim için son derece önemli. İnşallah büyüdüklerinde toplumun tüm aşamasında afetleri önlemek amacıyla tedbirlerini alacaklardır. Biz afetler olmasın istiyoruz ama olacağını da biliyoruz bu yüzden tedbir almak zorundayız. Ben bu tatbikatta olan herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Nisan, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’nin yer altı sarayı Karaca Mağarası ziyaretçilerini bekliyor

Gümüşhane’de bulunan ve kentin "yer altı sarayı" olarak nitelendirilen dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarası yeni turizm döneminde ziyaretçilerini bekliyor.
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sonları içerisinde yer alan, sarkıt, dikit ve damlataşı biçimlerinin en ağır, en hoş, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip Karaca Mağarası, oluşumların yoğunluğu bakımından Türkiye ve dünyanın en güçlü mağaralarından birisi olarak kabul ediliyor.
Yoğun sarkıt, dikit ve damlataşı formlarıyla dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından birisi olarak kabul edilen ve "Gümüşhane’nin yer altı sarayı" olarak nitelendirilen 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası Ramazan Bayramı ile birlikte ziyaretçilere kapılarını açtı.
Uzmanlar tarafından teneffüs yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan alternatif tedavi usullerinden birisi olan ve tuz terapisi olarak da isimlendirilen ’Halo Terapi’ye Türkiye’de uygun olan az sayıdaki mağaralardan birisi olarak bilinen Karaca Mağarası içerisinde yapılan yenileme çalışmalarıyla birlikte yeni dönemde ziyaretçilerini bekliyor.

"Başka bir dünyaya gelmiş üzere hissettim"
Karaca Mağarası’nın büyüleyici bir görüntüye sahip olduğunu söyleyen Mihra Sungur, "Bayram tatili dönüşünde Gümüşhane’ye yolumuz düştü ve Karaca Mağarası’na geldik. Sarkıt, dikit ve sütunlardan oluşuyor. Büyüleyici bir mağaraya sahip. Bunun yanında astım hastalarına da uygun geldiği söyleniyor ben ailemle geldim sizin de yolunuz düşerse kesinlikle gelin. Öteki bir dünyaya gelmiş üzereyim buranın havası beni çok etkiledi 15 derece sabit bir sıcaklığı var. Yazın geldiğinizde serin, kışın ise sıcak oluyor. Bunu burada deneyimlemek çok hoştu dışarısı bu kadar soğukken şu an ılık bir havanın içerisindeyiz" dedi.

"Misafirlerimizi birinci olarak buraya getiriyoruz"
Doğal hoşluk bakımından Karaca Mağarası’nın Türkiye’nin en hoş noktalarından birisi olduğunu söz eden Ahmet Meydan, "Gümüşhane’mizin çok hoş bedellerinden birisi burası. Konuklarımız geldiği vakit onlara kesinlikle burayı gösteriyoruz, gezdiriyoruz. Doğal hoşluğu bakımından Türkiye’de birinci sıralardadır diye düşünüyorum. Herkese gelip görmesini tavsiye ediyorum. Birinci gördüğümüz vakit çok bir şey canlanmıyor aklımızda lakin oluşum süreçlerini öğrenince insan tuhaf hissediyor. Bu kadar şeyin bu kadar uzun vakit içinde oluşması sahiden şaşırtan. Bu türlü bir yerin memleketimizde olması da bizi ayrıyeten memnun ediyor" tabirlerini kullandı.
Karaca Mağarası’nın Türkiye’nin başka mağaralarından çok daha farklı bir hoşlukta olduğunu belirten Onur Latife da, "Karaca Mağarası bölgemizdeki istisnai hoşluklardan bir tanesi. Yapay hoşluklar her yerde var fakat Karaca Mağarası büsbütün doğal. Biraz geç bulundu keşke daha erken keşfedilseydi. Herkesin görmesini tavsiye ederim damlacıklardan oluşan bir mağara. Başka mağaralardan çok daha farklı içeriye girdiğiniz vakit başka bir atmosferle karşılaşıyorsunuz insan resmen büyüleniyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.