Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
18 Ağustos, 2023 15:17

“A’dan Z’ye Safranbolu”yu Biliyor muydunuz?

A+ A-
Safranbolu Sevdalısı Barış Kaya’nın ‘‘ A’dan Z’ye Safranbolu’’ isimli kitabı görücüye çıktı. Yazar Kaya, kitabının 125 sayfadan oluşan, hem gezi rehberi tadında hem de sözlü tarihin yazılı metne geçirildiği, örnek bir çalışma olduğunu vurguladı. Kitapta, geniş bir kaynak taraması, sözlü tarih araştırmaları ve deneme türündeki gezi yazılarının bir araya geldiği, derleme niteliğinde ansiklopedik hap bilgiler olduğu belirtildi. Safranbolu hakkında bugüne kadar çok sayıda kitap yazıldığını belirten Kaya, kısa süre önce okur karşısına çıkan kitabıyla ilgili şu görüşleri ifade etti: “Kitabımda, Safranbolu’nun gezilebilir, görülebilir yerlerinin yanı sıra henüz turizme kazandırılmamış birçok yer bulunuyor.  Adından sebep içeriğinin alfabetik bir düzen içinde sunulması fikri uyandıran kitap, bu durumun aksine bir turist rehberi nazarından çok coğrafi ve kısmen kronolojik olarak ve kendi içinde bir düzen ile oluşturuldu. Bir Kent Ansiklopedisi olarak tanımladığım ve kent ile ilgili birçok değere yer vermeye çalıştığım bu kitapta başta şehir merkezindeki tarihi ve turistik mekânları özelikleriyle ortaya koyduğu gibi, Safranbolu’nun çevresindeki tarihi ve arkeolojik alanların bulunduğu köyler hakkında bilgiler de bulunduruyor. İçerdiği bilgilerle merak uyandıran ve okuyucusunu buralara gitmeye, görmeye ve gezmeye âdeta zorlamayı hedeflediğim bir kitap oldu. Kitapta yer alan açıklamaları tek bir soru cümlesi haline getirerek, sonunda ‘‘biliyor muydunuz?’’ ile biten, hap bilgiler ile Safranbolu ve çevresi hakkındaki gezi alanları ve güzergâhlarının derli toplu bir kaynak halinde sunulması özelliği taşımaktadır. Bu tarzından ötürü Safranbolu konulu kitaplar içerisinde bir ilk olma özelliği taşıyor diyebilirim” “A’dan Z’ye Safranbolu” ana başlığı altında halihazırda  ‘‘Evleri, Camiileri, Çeşmeleri’’ konulu ikinci bir kitap çalışması bulunan Kaya, Bartın ve Kastamonu gibi komşu illerimizle de ilgili birçok çalışmasının da devam etmekte olduğunu dile getirdi.blank YAZARIN ÖZGEÇMİŞ BİLGİLERİ Barış KAYA, 4 Nisan 1982 yılında Safranbolu’da doğdu. 2000 yılında Safranbolu Lisesi’nden, 2005 yılında Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi / Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünden, 2022 yılında Karabük Üniversitesi Turist Rehberliği programından mezun oldu. Yerel gazetelerde çeşitli köşe yazıları bulunan Kaya, 2011 yılında Altın Safran Belgesel Film Festivalinde “Hamam” isimli belgesel filmin yönetmenliği ile Amatör Kategori üçüncülüğü ve Suha Arın Özel Ödülü’ne layık görüldü. 30 Mart 2014 Mahalli idareler seçiminde tarihi Safranbolu’nun en eski mahallelerinden biri olan Çavuş Mahallesi muhtarlığına seçilen Kaya, halen bu görevi sürdürmektedir. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

28 Kasım, 2024 11:35

ATATÜRK VE KOOPERATİFÇİLİK

ATATÜRK VE KOOPERATİFÇİLİK
A+ A-

MUSTAFA AKAY

Arkadaşlarıyla birlikte ülkemizin düşman çizmesinden kurtarılması ve Cumhuriyetin kurulmasını sağlayan Büyük Önder, ekonomik kalkınmanın ve tam bağımsız Türkiye ülküsü için, kalkınma modellerini de araştırmış ve uygulamıştır.
Savaştan çıkmış, yanmış yakılmış bir ülkeyi ayağa kaldırmanın yollarını uyguladıkları karma ekonomi modeliyle arayan ve 1929’da dünya ekonomik kriz içinde boğulurken ülkemin etkilenmemesini sağlayan Yüce Önder başka yolları da denemiştir.
Bunlardan bir tanesi kooperatifçiliktir.
Mithat Paşa zamanında kurulan memleket sandıklarını kooperatifçilik yoluyla daha da ileri getirmiştir.
Kooperatifçiliğin ülke kalkınmasında motor olduğunu gören Mustafa Kemal Atatürk bu alanda da öncülük etmiştir.
Türkiye’nin ilk Tarım Kredi Kooperatifi’nin kurucusudur aynı zamanda. İçel’in Tekir Çiftliği’nde 10 köyden 36 kişi ile kurduğu bu kooperatif halen Atatürk Tekir Tarım Kredi Kooperatifi olarak faaliyetini sürdürmektedir. Atatürk, bu kooperatifin bir numaralı ortağıdır ve dilekçesini de yazmıştır.
Zamanla, kooperatif birliklerinin kurulması da yaşam bulmuştur.
Herkesin bildiği gibi, kooperatif bir yardımlaşma ve dayanışma kuruluşudur. İmece yöntemiyle çalışır ve üretimin motorudur. O dönemde kurulan birlikler, ülkemizin gelişmesi ve kalkınması yolunda çok büyük bir paya sahiptirler,
Bu kısa dönemde ülkemiz hiç dış borç almamıştır ve bütçesi de hep fazla vermiştir.
Ancak, zamanla kooperatifçiliğin gözden çıkarıldığına tanık oluyoruz. Atatürk’ten sonra Bülent Ecevit, kooperatifçiliği benimsemiş ve yolda adımlar atmıştır.
Ekonomik ve sosyal alanda üreticinin güçlenmesini sağlayan kooperatifler, günümüzde yerlerde sürünmektedirler.
Bu yazıyı, Hollanda ile ilgili okuduğumuz bir haber üzerine yazıyoruz.
Hollanda, bizim Konya’dan sadece 3 bin kilometre kare daha büyük. Yani, toplam yüzölçümü 41 bin kilometre kare. Türkiye’miz ise 786 bin kilometre kare bir coğrafyada egemen.
Hollanda ile Türkiye’nin tarım faaliyetleriyle ilgili bir kıyaslama yaptığımızda, bize açık ara fark attığını görüyoruz.
Hollanda tarımda dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi. Üretimini kooperatifçilikle sağlıyor ve bilimsel bir üretim biçimini kullanıyor.
Bakın, 18 milyon nüfuslu Hollanda dünyaya 135 milyar avroluk ihracat yapıyor. Bu rakam bizde ise 35 milyar dolar.
Hollanda, sanayide de bizden çok çok ileride ve yurttaşları gönenç içinde yaşıyorlar.
Milli gelirden kişi başına düşen payı 49 bin dolar Hollanda’nın. Biz de ise kişi başına düşen pay ne yazık ki 9 bin dolar.
Hollanda’da barınma, ulaşım, iş sorunu kökten çözülmüş.
Biz de ise halen sokaklarda yatan ve ayda 12 bin 500 liraya talim eden milyonlarca emeklimiz var.
Bu tablo insana “ölmüşüz de ağlayanımız yok” dedirtmez mi?
Bunun nedeni elbette, bilime dayalı bir yöntem kurmayışımız ve Atatürk’ün gösterdiği yolda sapmalar yapmamızdır.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455