Karabük Postası tarafından
24 Mayıs, 2023 13:46 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

ABD’nin Illinois eyaletindeki kiliselerde yaklaşık 2 bin çocuk cinsel istimara uğradı

ABD'nin Illinois eyaletinde 3.5 milyon üyesi olan Roma Katolik Başpiskoposluğu'na ait kiliselerde bin 997 çocuğun cinsel istismara uğradığı, rahiplerin farklı bölgelere tayin edilerek korunduğu ortaya çıktı.

ABD'nin Illinois eyaletinde başsavcılık tarafından Roma Katolik Başpiskoposluğu'na ait kiliselere yönelik yürütülen cinsel istismar soruşturmasının raporu yayımlandı. Illinois Başsavcısı Kwame Raoul'e ait rapora göre eyalet çapındaki tüm piskoposluk bölgelerinde 1950-2019 yılları arasında en az bin 997 çocuk, 451 Katolik din adamının cinsel istismarına uğradı. Yaklaşık 700 sayfalık raporda, Katolik din adamlarının çocuklara yönelik cinsel istismarının ayrıntılı anlatımlarına yer verildi. Başsavcılık ofisindeki avukatların ve müfettişlerin 5 yıl boyunca piskoposluklar tarafından tutulan 100 bin sayfadan fazla belgeyi incelediği, 600'den fazla mağdurla yüz yüze, e-posta ve telefon yoluyla görüşme gerçekleştirdiği kaydedildi. İstismarın boyutunun bilinenden daha fazla olduğu tespit edildi Başsavcı Raoul'un soruşturmasından önce Illinois Katolik piskoposluklarına göre çocuklara cinsel istismarda bulunduğu tespit edilen 103 din adamı olduğu, soruşturma sonucu bu sayının 451'e çıktığı belirtildi. Ayrıca kilisenin hala hayatta olanların yanında olmadığı, istismar raporlarını görmezden geldiği veya örtbas ettiği, mağdurların istismarı bildirmek istediğinde kilise tarafından yeniden mağdur edildiği belirlendi. Kilise yetkililerinin çocukları korumak yerine kurumun itibarına öncelik verdiği, sık sık istismarcı rahiplere avantaj sağladığı, hatta istismarcılara tekrar istismar şansı verdiği ve halkı yanıltarak suistimalı örtbas ettiği vurgulandı. Kilise yetkililerinin tacizi bildirme konumunda olduğu, ancak bunu yapmamayı tercih ettikleri ifade edildi. Mağdurların yaşadıkları travmanın yıllar boyu devam ettiğine de dikkat çekilirken, çocukları istismar eden din adamlarının farklı bölgelere tayin edilerek korunduğu ifade edildi. Illinois Başsavcısı Kwame Raoul raporla ilgili açıklamasında, “Katolik kilisesinde büyüdüm ve çocuklarımı Katolik okullarına gönderdim. Kilisenin savunmasız kesimi desteklemek için önemli işler yaptığına inanıyorum. Ancak saygın olduğu varsayılan herhangi bir kurumda olduğu gibi Katolik kilisesi de halkın güvenine ihanet ettiğinde hesap vermelidir. Umuyorum ki yaklaşık 700 sayfalık bu rapor, hem güçlerini ve güvenlerini ihlal edenlere hem de bunu örtbas eden kilise liderliğindeki kişilere ışık tutarak, Katolik din adamları tarafından çocuklara yönelik cinsel istismardan kurtulanları bir nebze olsun rahatlatacaktır. Faillerin burada isimlerini açıklamamızdaki amaç, uzun süredir sessizlik içinde acı çeken ve hayatta olan mağdurlarda iyileşme sağlamak ve kamuoyuna hesap vermektir” ifadelerini kullandı. (İHA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Şubat, 2026 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Aynı mahallede gelen 2 ayrı ihbar ekipleri harekete geçirdi

Bartın’nda aynı mahallede aynı anda gelen 2 ayrı ihbar mahalleyi ayağa kaldırdı. Polis, bekçi, doğal gaz arıza ve itfaiye ekipleri seferber oldu.
Bartın Kemer Mahallesi Aşağıcami Sokak’ta bulanan bir evde baca yangını ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda polis, itfaiye ve doğal gaz arıza ekipleri sevk edildi. Ekipleri gören mahalleli sokağa çıkarken, bölgeye sevk edilen polis ekipleri çevrede geniş güvenlik tedbirleri aldı. Teknik ekipler ise doğal gaz hattını kesmek için hazır bekledi. İtfaiye ekipleri ise alevlere müdahale etmek için bacasında yangın çıktığı ileri sürülen eve girerek, inceleme yaptı. Evde ve bacada hasar meydana gelmezken, bacadan çıkan yoğun dumanın yangın paniğine neden olduğu ortaya çıktı.
İhbarının yapıldığı anlarda, yanan evin yaklaşık 500 metre ilerisindeki Kavaf Sokak’taki bir evde yaşayan kadın ise, KADES mobil uygulaması butonuna basarak polisten yardım istedi. Bartın Emniyet Müdürlüğü Aile İçi Büro, Yunus Polisleri ve Asayiş Şubesi sivil ekipleri, kısa sürede olay yerine ulaştı. KADES’e basan ve ismi açıklanmayan kadın, hakkında uzaklaştırma kararı bulunan bir kişinin karşıdaki bina inşaatından, yaşadığı evin camlarına doğru fener tutarak, rahatsız ettiğini söyledi. Bunun üzerine ise harekete geçen polis ekipleri, inşaat halindeki binada arama yaptı. Bina ve çevresinde arama yapan ekipler, kimseye ulaşamazken, KADES’e basan kadın ise ifade vermek üzere polis merkezine götürüldü.

Bizi sosyal medyadan takip edin