Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
24 Mayıs, 2023 13:46 tarihinde yayınlandı
0

ABD’nin Illinois eyaletindeki kiliselerde yaklaşık 2 bin çocuk cinsel istimara uğradı

ABD’nin Illinois eyaletinde 3.5 milyon üyesi olan Roma Katolik Başpiskoposluğu’na ait kiliselerde bin 997 çocuğun cinsel istismara uğradığı, rahiplerin farklı bölgelere tayin edilerek korunduğu ortaya çıktı.

ABD’nin Illinois eyaletinde başsavcılık tarafından Roma Katolik Başpiskoposluğu’na ait kiliselere yönelik yürütülen cinsel istismar soruşturmasının raporu yayımlandı. Illinois Başsavcısı Kwame Raoul’e ait rapora göre eyalet çapındaki tüm piskoposluk bölgelerinde 1950-2019 yılları arasında en az bin 997 çocuk, 451 Katolik din adamının cinsel istismarına uğradı. Yaklaşık 700 sayfalık raporda, Katolik din adamlarının çocuklara yönelik cinsel istismarının ayrıntılı anlatımlarına yer verildi. Başsavcılık ofisindeki avukatların ve müfettişlerin 5 yıl boyunca piskoposluklar tarafından tutulan 100 bin sayfadan fazla belgeyi incelediği, 600’den fazla mağdurla yüz yüze, e-posta ve telefon yoluyla görüşme gerçekleştirdiği kaydedildi.

İstismarın boyutunun bilinenden daha fazla olduğu tespit edildi

Başsavcı Raoul’un soruşturmasından önce Illinois Katolik piskoposluklarına göre çocuklara cinsel istismarda bulunduğu tespit edilen 103 din adamı olduğu, soruşturma sonucu bu sayının 451’e çıktığı belirtildi. Ayrıca kilisenin hala hayatta olanların yanında olmadığı, istismar raporlarını görmezden geldiği veya örtbas ettiği, mağdurların istismarı bildirmek istediğinde kilise tarafından yeniden mağdur edildiği belirlendi. Kilise yetkililerinin çocukları korumak yerine kurumun itibarına öncelik verdiği, sık sık istismarcı rahiplere avantaj sağladığı, hatta istismarcılara tekrar istismar şansı verdiği ve halkı yanıltarak suistimalı örtbas ettiği vurgulandı. Kilise yetkililerinin tacizi bildirme konumunda olduğu, ancak bunu yapmamayı tercih ettikleri ifade edildi. Mağdurların yaşadıkları travmanın yıllar boyu devam ettiğine de dikkat çekilirken, çocukları istismar eden din adamlarının farklı bölgelere tayin edilerek korunduğu ifade edildi.

Illinois Başsavcısı Kwame Raoul raporla ilgili açıklamasında, “Katolik kilisesinde büyüdüm ve çocuklarımı Katolik okullarına gönderdim. Kilisenin savunmasız kesimi desteklemek için önemli işler yaptığına inanıyorum. Ancak saygın olduğu varsayılan herhangi bir kurumda olduğu gibi Katolik kilisesi de halkın güvenine ihanet ettiğinde hesap vermelidir. Umuyorum ki yaklaşık 700 sayfalık bu rapor, hem güçlerini ve güvenlerini ihlal edenlere hem de bunu örtbas eden kilise liderliğindeki kişilere ışık tutarak, Katolik din adamları tarafından çocuklara yönelik cinsel istismardan kurtulanları bir nebze olsun rahatlatacaktır. Faillerin burada isimlerini açıklamamızdaki amaç, uzun süredir sessizlik içinde acı çeken ve hayatta olan mağdurlarda iyileşme sağlamak ve kamuoyuna hesap vermektir” ifadelerini kullandı. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
baskan genc marjinal bir grup trabzon turizmini trabzona gelen turistleri yargilamak istiyor 9Zhfgdfk
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Başkan Genç: “Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Uzungöl’ün Arap turistlere satıldığı iddialarına ilişkin, “Üzülüyoruz ama onlara gülüp geçeceğiz. Çok dikkate almayacağız. Onların marjinal bir grup olduğunu, arkalarında da ideolojik bir saplantı olduğunu biliyoruz” dedi.

Dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de havaların ısınmasıyla birlikte turizm hareketliliği başladı. Trabzon Valisi Tahir Şahin ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç beraberindekilerle birlikte Uzungöl’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından konuşan Başkan Genç, Uzungöl’ün dünyanın nadide doğal güzelliği olan bölgelerinden bir tanesi olduğunu dikkat çekerek, “Trabzon’unumuzun son yıllarda gelişen trendi turizm. Dolayısıyla bütün destinasyonlarımızda olduğu gibi Uzungöl’ümüzde gelecek misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak ve uğurlamak adına en güvenli turizm alanlarından bir tanesiyiz. Bunun için mutluyuz. Turist güvenli yeri ziyaret etmek ister. Yeni sezonumuz hayırlı olsun” diye konuştu.

Vali Şahin: “Turist sayısından geçmiş yıllara göre artış var”

Trabzon Valisi Tahir Şahin ise, turizm sayısında artış yaşandığını belirterek, “Geçen yılın ilk 5 ayına göre 2026 yılının ilk 5 ayında yerli ve yabancı toplam turistte yüzde 27 oranında geçmiş yıllara göre bir artış var. Şehrimizin her alanda gelişmesi için kurumlar koordineli bir şekilde çalışmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

“Dikkate ve kale almıyoruz”

Son günlerde sosyal medya hesaplarındaki Uzungöl’ün Arap turistlere satıldığına iddialarına dair soru üzerine Başkan Genç, “Biz bunların çok gündeme gelmesini arzu etmiyoruz. Dikkate ve kale almıyoruz. Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor. Üzüntü duyuyoruz. Git gide artan bir trendimiz var. Geçen yıl Trabzon’a 1 milyon 447 bin turist geldi. Ama Uzungöl’e 2,5-3 milyon yerli turistle gelen ziyaretçimiz var. Bunu araç sayısı ile beraber ölçümleyebiliyoruz. Buraya gelen turistin ister İngiliz olsun, ister Suudi Arabistan’dan gelen ister Kafkasya’dan gelsin. Burası dünyanın bütün ülkeleri tarafından cazip bir şehir. Geçen sene 188 ülke vatandaşının girdiği bir şehirden bahsediyoruz. Üzülüyoruz ama onlara gülüp geçeceğiz. Çok dikkate almayacağız. Onların marjinal bir grup olduğunu, arkalarında da ideolojik bir saplantı olduğunu biliyoruz. Bunun tespitlerini yaptık. Devletimiz bu konuda bize yardımcı oluyor. Onlarla beraber buraya gelen turistlerin dini ve milliyeti ile beraber Trabzon’u ve Trabzon insanını yargılamaya kalkıyorlar. Artık onlara cevap bile vermeyeceğiz. Buraya gelen herkes yapılan bu yorumların farkında. Onlar esasında sadece bir şehri karalamakla değil ülkeye ihanet eden bir gruptur. Gelen turistimiz nereden gelirse gelsin, kim olursa olsun başımız gözümüz üstüne. En iyi şekilde ağırlamak ve uğurlamakla uğraşıyoruz. Savaşa rağmen trendimiz artıyor. Mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin