Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

ABD Büyükelçisi Bass Karabük’te 

Gündem Yayın: 17.05.2016 14:08
Yazar:
ABD Büyükelçisi Bass Karabük’te 

Büyükelçi John Bass Vali ve Belediye Başkanını ziyaret etti. Büyükelçi Bass Başkan Vergili’ye Muhalefet Belediyelerinin kaynak konusunda serzenişde bulunduğunu, aynı sorunun kendilerinde olup olmadığını sordu. Başkan Vergili ise “Onlar hikaye yazıyor” cevabı ile Büyükelçi’yi şaşırttı

Karabük Üniversitesinde yapılacak sosyal aktive programı için Karabük’e gelen ABD Büyükelçisi Bass, ilk olarak Karabük Valisi Orhan Alimoğlu’na makamında nezaket ziyaretinde bulundu.
Büyükelçi Bass daha sonra Karabük belediyesine geçerek Başkan Rafet Vergili’yi makamında ziyaret etti.

Valilik ziyaretinde Valilik Şeref Defterini imzalayan Büyükelçi Baas; “Bugün aslında burada olma amacımızın bir tanesi de Karabük Üniversitesi’nde yaptığımız kültürel program ve bizim bi amacımızda Türkiye’de sadece bize yakın illerde değil Türkiye’nin her tarafında çeşitli illerde olmak, oralarda ortak programlar geliştirmek, üniversitelerle çalışmak. Bende burada olduğum için çok mutluyum arada birde olsa bir büyükelçi olarak dışarı çıkma fırsatı elde etmek gerçekten çok güzel oluyor. Sıcak karşılama için çok teşekkür ederim” dedi

Karabük’ün sakin, huzurlu ve düzenli bir il olduğunu ifade eden Vali Orhan Alimoğlu; “İlimiz gördüğünüz gibi Ankara’ya da yakın, yolumuzda güzel, tabiatımızda güzel. İşlerimizin her gün daha iyi olması için gayret ediyoruz. Üniversitemiz genç bir üniversite olmasına rağmen, kuruluşu daha on yıl olmasına rağmen canlı bir üniversite, öğrenci mevcudu da epey iyi ve eğitim seviyesi de iyi. Ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim” dedi

BÜYÜKELÇİ BASS’IN BELEDİYE ZİYARETİ

Büyükelçi Bass daha sonra Karabük belediyesine geçerek Başkan Rafet Vergili’yi makamında ziyaret etti.
Kendisi için dışarı çıkabildiği günün çok iyi gün olduğunu ifade eden Bass, “Ama özellikle Ankara dışına çıkabildiğim günler çok çok iyi günler oluyor. Bana bu fırsatı tanıdığınız için ayrıca teşekkür ediyorum. Sanırım bütün başkentlerin ortak özelliği kendi gündemleriyle kendi içinde yoğunluklarıyla daha ziyade politik işlerle çok meşgul oluyorlar dolayısıyla dışarı çıkmak önemli” diye konuştu.
“ONLARIN HEPSİ HİKAYE YAZIYOR”
Bass, “Kaynaklar konusunda başka illerde muhalefet partisinden olan belediye başkanlarından zaman zaman serzenişler duyuyoruz. Yeteri kadar kaynaklar ulaştırılmadıkları bağlamında. Merak ediyoruz sizin için sorun oluyor mu?” sorusuna Vergili, şöyle cevap verdi: “Onların hepsi hikaye yazıyor. Ben de muhalefet bir belediyesi olduğum dönemden buya hiçbir kaynak sıkıntısı yaşamadım. Kaynağı en iyi şekilde kullanıyoruz. Rüşvet konusu dünyanın her yerinde var. Amerika’da ve Avrupa da bile var. Ben ayrıca Avrupa Yerel Yönetimler meclis üyesiyim. Gündemimizdeki en fazla konu rüşvet sorunu oluyor. Ben bu belediyenin kapısından içeriye girdiğim günden itibaren rüşvet kelimesi girmemiştir. Elinizdeki kaynakları düzgün kullandığınız zaman bir sıkıntı olmuyor. Bizler belediye bütçesi ile Karabük’te büyük projeler yapıyoruz” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-