Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Prof. Dr. Ali Kavgacı: “Bu evin sahibi Kızılçam. Orman bir Ekosistemdir, yapısı değişmemelidir”

Gündem Yayın: 05.08.2021 08:57
Yazar:
Prof. Dr. Ali Kavgacı: “Bu evin sahibi Kızılçam. Orman bir Ekosistemdir, yapısı değişmemelidir”

Karabük Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Kavgacı TGRT Haber Kanalı canlı yayına katılarak son günlerde meydana gelen yangınlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

KBÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Kavgacı programda şu açıklamalarda bulundu:

BU EKOSİSTEMLER YANGINA UYUMLU EKOSİSTEMLERDİR.

“Yanan sahalar Akdeniz ve Ege civarında denize yakın alanlarda, Kızılçam ormanlarıyla, maki sahaları ve onun türlerinin egemen olduğu sert yapraklı ormanlar.  Bu ekosistemler yangına uyumlu ekosistemlerdir. Yangınla evrimleşmiş ekosistemlerdir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu ekosistemlerde bu durum mevcuttur. Kaliforniya, Avustralya’nın güney batısı, Afrika’nın KAP bölgesi ve bizim Akdeniz havzamız. Bunlar benzer iklim özelliklerine sahip. Aylarca yanan sahalar buralar. Kızılçam ormanları ve makiler yangına uyum özellikleri başlıca iki tanedir. Yangın sonrası bize restorasyon açısından yol gösterecek. Birincisi yangının ardından tohumdan gençleşme, diğeri de sürgünden gençleşme. Yangının ardından gençleşen en tipik ağaç türü Kızılçamdır. Yaşlı kızılçam ormanları yoğun bir tepe tohum bankasına sahip oluyor. Gençleşme yoğunluğu farklı olsa bile bu ormanlar gençleşiyor.”

“BU EVİN SAHİBİ KIZILÇAM. ORMAN BİR EKOSİSTEMDİR, YAPISI DEĞİŞMEMELİDİR.”

“Yangından sonra durumu özetleyen güzel bir fotoğraf çekeceğiz. Hangi ormanlarımız yandı? Bunların gelişim çağı nelerdir gibi. 30 yılın altındaysa gençleşme özelliği olmaz. Önemli olan budur. Bu evin sahibi Kızılçam. Kızılçam ve maki bu bölgede milyonlarca yıl var. Biz insanlar olarak kızılçamdan sonra geldik. Doğayı değiştirmek değil, insanın doğayla ilişkisini değiştirmek gerekiyor. Zeytin ve meyve ağaçları dikmek gibi bu sahaları başka türle değiştirmek mümkün değil.  Bunlar doğru ifadeler değil. Orman ekolojik bir sistemdir. Bu sistemde parçalar vardır ve birbiriyle etkileşim halindedir. Bu vesileyle biz dünya üzerinde yaşayabiliyoruz. Siz ormandan toprağı alırsanız üzerinde bitki örtüsü olmaz. Siz orayı meyve bahçesi yaparsanız orası orman ekosisteminin size vermiş olduğu ürün ve hizmetlere sahip olmaz. Makiler yangının ardından hızlıca sürgünden gençleşebilen örtüler. Yangından sonra ağaçlandırma faaliyetiyle büyüme sezonundan önce bu süreci bitirmiş olacağız. Bu kadar büyük sahada çalışmak kolay olmayacak. Yanan ağaçlar çıkarılacak ve endüstriye kazandırılacak. Ondan sonra biz ağaçlandırma faaliyeti yapacağız ki. Büyüme sezonundan önce bu çalışmaları bitirmiş olacağız.”

“ÇIKAN YANGINLARIN YÜZDE 90 – 95’İ İNSAN ELİ”

“Akdeniz havzası ve bizim ülkemizde çıkan yangınların yüzde 90 – 95’i insan elinden çıkıyor. Yangınların nedeni insan kaynaklı. İhmal ve başka nedenler diyebiliriz. Buna yangın demek hafif kalıyor. Bu yaşadığımız olan “mega yangın”. Biz böyle bir tecrübeyi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşamadık. İlk kez böyle bir tecrübe yaşıyoruz. Bu yangın bu kadar büyüyorsa, insan hayatını ve yerleşim yerlerini tehdit ediyorsa, kontrol altına alınamaz bir ölçüye ulaşıyorsa biz bundan sonra yangınla olan mücadelemizi en üst eşikten almamız lazım. Bizim çıtamız orası. Bu mega yangınlar her yıl olacak anlamına geliyor. Aynı deprem gibi düşünün. Büyük depremleri her yıl yaşamıyoruz ama bekliyoruz. Bu yangınlarda bu mantığa sahip. İnsanımız ormanla çok iç içe. Bundan sonra da maalesef böyle mega yangınlar olacaktır. Kentlerin ve yerleşim yerlerinin yangın yönetim planı da yok bunu bu yangınla gördük. İnşallah bunlarda olacak. Bu yangının üstesinden geleceğiz, masanın etrafında oturacağız ve ortak bir sonuca varacağız” şeklinde konuştu.

Orman Genel Müdürlüğünün izni dışında kimsenin dikim yapamayacağını söyleyen Kavgacı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ağaçlandırma faaliyeti OGM sorumluluğundadır. 30’lu yaşların üstündeki Kızılçam ormanları gençleşecek. Toprak çimlenme açısından zengin hale geldi. Tohumlar toprağa düşecek ve sonbaharla birlikte Kızılçam ormanlarının Kasım ayı gibi yağmurlarla çimlendiği göreceğiz. Üst yükselti kuşaklarında da ilkbahar çimlenmelerini göreceğiz. Bilgi kirliliğini önlemek için Orman fakültelerinin birimlerinde çalışan hocalarımıza ulaşalım ve temiz bilgi sahibi olalım.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rus turistler 3 ay aranın ardından tekrar Samsun’da

Ekonomi Yayın: 27.04.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı

Astoria Grande isimli kruvaziyer gemi, 3 aylık aranın ardından 898 Rus turistle Samsun Limanı’na demirledi.

Astoria Grande isimli kruvaziyer gemi, 898’i Rus turist olmak üzere mürettebatı ile birlikte toplam bin 336 kişilik kafilesi ile Samsun’a geldi. En son 18 Ocak’ta Samsun’a turistleri getiren kruvaziyer gemi, bakımlarının tamamlanmasının ardından dün Amasra’dan yola çıkarak, bugün tekrar Samsun’u ziyaret etti.
“Samsun’dan sevdiklerimize hediyeler alacağız”
Rusya’nın Sochi Limanı’ndan demir aldıktan sonra Türkiye’deki bazı illeri gezen Rus turistler, bu sabah geldikleri Samsun’da akşama kadar vakit geçirip, alışveriş yapacaklar. Aylar sonra Samsun’a ayak basan turistler, “Samsun’a geldiğimiz için çok mutluyuz. Burası çok güzel bir şehir. Tarihi yerleri ve şehri gezeceğiz. Sevdiklerimize hediyeler alacağız” ifadelerini kullandılar.
Ocak ayında bakıma alınan ve 3 ay Samsun’a gelmeyen kruvaziyer geminin, bundan sonraki süreçte 2 haftada bir Samsun’a geleceği öğrenildi. Geminin akşam saatlerinde Samsun’dan ayrılarak Trabzon’a gideceği belirtildi.
(ED-