Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çocuk Meclisi Başkanını seçti

Safranbolu Yayın: 15.07.2021 09:10
Yazar:
Çocuk Meclisi Başkanını seçti

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin talimatı ile kurulan Safranbolu Çocuk Meclisi ilk Başkanını seçti.

Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde yapılan seçimde, Zeynep Berra Hatipoğlu Başkan seçildi.

Belediye Başkanı Elif Köse’nin de katıldığı seçim öncesi, başkan adayları projelerini anlattılar. Çocukların ortak paydasının sokak hayvanları olması gözlerden kaçmadı. Bir adayın çocuk istismarını karşı mavi kurdela çağrısı ise, salonda kalabalık tarafından uzun süre alkışlandı.

Seçim sonunda kısa bir konuşma yapan Zeynep Berra Hatipoğlu, Belediye Başkanı Elif Köse’ye Çocuk Meclisi’ni kurduğu için teşekkür ederek, “Diğer arkadaşlarımın da projelerini hep birilikte hayata geçirmeye çalışacağız.” dedi.

Çocukların kendisi için çok değerli olduğunu dile getiren Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise, “Çocuklar, sizlerle birlikte Safranbolu için çok güzel çalışmalar gerçekleştireceğiz. Her birinizin muhteşem projeleri var, sizleri kutluyorum.

Çocuk Meclisi’nin öneminin ve kentimize katacaklarının biliyorum ki hepiniz farkındasınız. Ben arkadaşınızı tebrik ediyorum. Bundan sonra sizler hep birlikte uyum içerisinde çalışacaksınız. Sizlere güveniyor, gözlerinizden öpüyor, başarılar diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle oturum tamamlandı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te “İnsansız Nano Helikopter” Üretilecek

Karabük Yayın: 30.04.2024 11:25
Karabük’te “İnsansız Nano Helikopter” Üretilecek

Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet gösteren Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş firması, TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında savunma sanayi alanında “İnsansız Nano Helikopter” projesi için destek almaya hak kazandı.

Karabük Üniversitesi Teknoloji ve Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş firması, “İnsansız Nano Helikopter” başlıklı proje ile TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında 833 proje arasından, savunma sanayi alanında desteklenmeye hak kazanmış 45 projeden biri oldu.

Bu proje ile Karabük’te ilk defa bir firma savunma sanayi alanında AR-GE projesi gerçekleştirecek.

“Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi” kapsamında askeri operasyonlar, afet, depremler ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek bir Nanokopter ve Uçuş Kontrol Sistemi proje kapsamında geliştirilecek.

Karabukte Insansiz Nano Helikopter Uretilecek1

Türkiye’de ilk dünyada ise ikinci kez hayata geçmesi planlanan projenin,  yapılan çalışmalarla rakiplerine göre bazı üstünlükleri olan yerli ve milli bir mikro düzeyde İHA sistemi olması hedefleniyor.

Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş  Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Seyfeddin Cevdet Uludoğan, “Çalışma alanımız insansız helikopter. Şu anda nano sınıfta bir helikopter projemiz TÜBİTAK tarafından 1501 programı kapsamında desteklendi.  Projemizin adı “Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi.” Bu kapsamda arkadaşlarımızla birlikte projemizi belli bir noktaya getirdik. THS 4 seviyesinde çalışmalarımız devam ediyor, amacımız THS 9 seviyesine ulaşmak ve 2025 yılında projemizi seri üretime hazır hale getirmek diyebiliriz” dedi.

Karabukte Insansiz Nano Helikopter Uretilecek21 jpg

Projenin tamamlanmasıyla dünyada bu sınıfta bir insansız helikopter projesini tamamlamış ikinci firma olacaklarını belirten Uludoğan, projenin önemine vurgu yaparak, “ Bu helikopterle birlikte askeri istihbaratta, özel kuvvetlerin kullanımına uygun bir insansız helikopter projesi geliştirmek. Bu projenin önemi dünya üzerinde sadece bir firma tarafından geliştirilip kullanılması ve ikinci bir firmanın var olmaması.  Biz buna Türkiye’den yerli rakip firma olarak rakip çıkmayı planlıyoruz, hedefliyoruz.  Eğer bu projeyi başarıyla tamamlarsak, dünyada bu sınıfta bir insansız helikopter projesini tamamlamış ikinci firma olacağız inşallah. Bu alanda dışa bağımlılığı öncelikle sonlandıracağız ve askeri stratejik konuda yerli bir çözüm üretmiş olacağız. Ürettiğimiz ürünün katma değer payı çok yüksek bir ürün.  Bu sınıfta bir insansız helikopterin fiyatı 200 Bin Dolar civarında. Biz bunu yerli imkânlar üretip ordumuzun kullanımına daha uygun fiyatlara sunmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

Karabukte Insansiz Nano Helikopter Uretilecek3 jpeg

Projenin teknolojik üstünlüğüne değinen Uludoğan, ” Katma değer olarak gram bölü ihracat fiyatı çok yüksek bir ürün. Yüksek teknolojiyi içeriyor. O kadar ufak bir cihazın içine bu kadar yüksek teknolojiyi sığdırmak çok zor olduğu için dünyada bunu yapabilen şu an ikinci bir firma yok. Bizim İnsansız Nano Helikopterimizin görüş açısı daha yüksek, yapay zeka modülümüz daha gelişmiş, havada kalma süremiz ve olumsuz hava koşullarına dayanma süremiz daha fazla diyebiliriz. Koaksiyel Rotor yapısı ve arka pervanesi ile daha stabil bir uçuş ve daha hızlı bir manevra kabiliyetimiz mevcut. Çok açıdan daha avantajlı bir ürün, daha yenilikçi bir yaklaşımla projeyi sürdürüyoruz. Rakibimizin taklidi değil tamamen o sınıfta yeni bir ürün üzerinde çalışıyoruz ” dedi.

Projenin teknolojik boyutu ve AR-GE içeriğinin belirlenmesinde, nanokopterin aerodinamik tasarımında, şirketin stratejik planlamasında ve proje yönetimi konusunda Akademik Danışmanlık hizmeti veren KBÜ Mühendislik Fakültesi  Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raif Bayır, “ Karabük Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmamız Nanokopter düzeyinde bir insansız hava aracı geliştirme projesiyle Teknoparkımıza yerleşmişler. Biz projenin ARGE içeriği ve teknolojik boyutunun geliştirilmesinde, TÜBİTAK projesinin hazırlanmasında, sanayiye uygulanabilirliği konusunda doğru kurulmuş bir üniversite sanayi işbirliğimiz var. Kendilerine üniversitemizin laboratuvarları, imkanlarını,  içinde bulundukları bu Teknoloji Geliştirme Bölgesinin imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri açısından akademik danışmanlık hizmeti veriyoruz” diye konuştu.