Karabük orman İşletme Müdürlüğünce Orman Köylerini Kalkındırma (ORKÖY) projeleri kapmasında kredi verilen ve örnek işletmecilikte başarı gösteren orman köylülerine sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Orman İşletme Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen törene Vali Orhan Alimoğlu, Karabük Milletvekili Osman Kahveci, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, TSO Başkanı Sedat Namal, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, Tüed Karabük Şube Başkanı Celal Bulut, Orman İşletme Müdürlüğü personeli, Köy Muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel yaptığı açılış konuşmasında “2014 yılı içersinde 9 aileye fenni arıcılık, 57 aileye süt sığırcılığı, 12 aileye süt koyunculuğu, 3 aileye kayın mantarı, 4 aileye besi sığırcılığı, 4 aileye seracılık, 3 aileye iş makinesi, 23 aileye güneş enerjisi ve 11 aileye dış cephe ısı yalıtımı türünde olmak üzere 123 aileye toplamda 1.928.555 TL tutarında ferdi kredi verdik. Bugünkü törende 80 kişiye ORKÖY destekli çalışmalarından dolayı sertifika düzenlenmiş olup, örnek işletmecilik sergileyen 6 orman köylümüze sertifikalarını vereceğiz. Ormancılık faaliyetleri sonucu Karabük ili ekonomisine 130.000.000 TL katkı yapılmıştır” dedi.
Vali Orhan Alimoğlu ise, “Biliyorsunuz yeryüzü dört unsurdan yaratılmış toprak, su, hava ve ateş. Bu unsurlardan bir tanesi eksik olsa hayatiyet sürmüyor. Birde bu unsurlardan müteşekkil taşlar, ağaçlar, kuşlar ve insanlar var. Taşlar, ağaçlar ve kuşlar insanların emrine verilmiş. Ama insanlar bunları iyi idare edemezse, bunlarla iyi geçinmezse yanlış ve haksızlık yaparsa önce kendisi cezalanıyor dünyanın düzenini bozuyor. Karabük ilimizin en önemli iktisadi kaynaklarımızdan bir tanesi ormanlarımız bu bakımdan Türkiye’de en zengin illerin başında geliyoruz. İkinci bir farkımızda bizim spor tesisleri bakımından da Türkiye’nin en önde gelen illerinden biriyiz. Bize düşen görev biz bir müddet tabiata, toprağa uzak kaldık. Şimdi biraz toprakla, tabiatla, ormanla ve hayvanlarla biraz daha yaklaşmamız lazım. Sanayi var önemli bir iş, teknoloji var önemli bir iş ama hiçbir fabrika süt yapamıyor, sütü bulursa işliyor. Hiçbir fabrika et yapamıyor eti bulursa işliyor. Fabrikalar buğday yapamıyor, buğday bulursa onu un yapıyor. O yüzden tarımın hakkını, hayvancılığın hakkını, ormancılığın hakkını yeniden verip dengeyi sağlamamız lazım. Bu çalışmalar o dengeyi sağlama noktasında atılmış çok güzel adımlar. Orman teşkilatımız hayvancılığımızı, arıcılığımızı geliştirelim diye uğraşıyor. Türkiye yeniden meselelere bakıp üretimini arttırmak, dengesini sağlamak için gerekli çalışmaları yaptı ve yapıyor. Karabük’lüler olarak bizlere düşen görevleri doğru anlayarak yapmalıyız. Günümüzde köylerimizin bir mahrumiyeti kalmadı ama köy nüfuslarımız azaldı bunu inşallah normale dönmeli, dönecektir. İnsanların sağlığı ve huzuru güzel meşguliyetlerle mümkündür. Köylerimizde neye ihtiyacımız varsa bunlara devletimiz, milletimiz tamamlıyor bizlere düşen görevde tabiatı değerlendirmemiz lazım. Tavuk’ta, inek’te bir fabrikadır bunların hakkını vermemiz lazım. Ben yapmayayım, sende yapma kaçalım dersek yiyecek sağlıklı gıda bulamayıp hastanede soluğu alıyoruz. Bir şey üretmeden, bir şey hak etmeden kazanmadan harcamayı bilmek doğru bir şey değil bunları geliştireceğimize inanıyorum. Orman İşletme Müdürlüğü Teşkilatımıza, emek çeken köylülerimize ve muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Bu faaliyetlerin gelişerek devam etmesini diliyorum” dedi.
Vali Orhan Alimoğlu’nun konuşmasının ardından sertifika almaya hak kazanan köylülere sertifikaları verildi.