Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TABELADAN İBARET KALDI!!

Gündem Yayın: 07.10.2020 12:46
Yazar:
TABELADAN İBARET KALDI!!

Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili gelişme yok. Son olarak AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, Eskipazar’a kurulacak olan Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin arazi istimlaklerinin Bakanlık programına alındığını belirtse de; son açıklanan teşvikler sonrası bölgeye yatırımcının gelmesi zor gibi görünüyor

Yaklaşık 8 yıldır üzerinde ciddi bir şekilde durulan ve yönetimi oluşturulan Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinde kamulaştırma  ilgili çalışmalar başlarken, diğer yandan Filyos Liman Projesi ile birlikte bölgede kurulacak olan Endüstri Bölgesi ve Serbest Bölgenin Eskipazar Organize Sanayi Bölgesini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Karabük her geçen gün kan kaybederken, Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri Sanayi Bölgesi Karabük için umut veriyordu. Yeni yatırımlar için cazip bölge olan Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri Sanayi Bölgesinin 4 yıl önce tabelası asılırken, alanda şahıs arazilerinin bulunması nedeni ile kamulaştırma çalışmaları yapılamadığı belirtilmiş, son olarak Kamulaştırma çalışmaları hakkında açıklama yapan AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, Eskipazar’a kurulacak olan Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin arazi istimlaklerinin Bakanlık programına alındığını açıklamıştı.

Bölgenin faaliyete geçmesi ile yeni yatırımların gelmesi umut edilirken, Filyos Liman Projesine hız verilmesi, bu bölgede 23 bin dekarlık alanda oluşturulacak olan Endüstri Bölgesi ve Serbest bölgenin Karabük’e zarar vereceği, yatırımcının Bölgeye kayacağı, bununda Eskipazar Sanayi Bölgesi ile ilgili beklentileri boşa çıkaracağı belirtiliyor.

TEŞVİKLER ETKİLİ OLACAK

Diğer yandan Resmi gazetede yayınlanan yeni teşvik oranları Kastamonu, Çankırı, Düzce, Bartın gibi illeri daha cazip hale getirirken, Karabük’ün teşvikteki oranlarının düşürülmesi büyük kayıp olarak nitelendirildi. Bu kaybın Karabük’e gelecek yatırımları olumsuz etkileyeceği ve  tüm bu gelişmeler ışığında Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri Organize Sanayi Bölgesine olumsuz yansıyacağı belirtildi.

Öte yandan tüm bu gelişmeler sonrası ancak  Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinde Fiyos’taki yatırımlara destek verecek yan sanayinin kurulabileceği ifade edilirken,  gelişen süreçte neler olacağı, yazılan ve konuşulan vaatlerin ne kadar yerine geleceği merak ediliyor.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.