Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Mozaiğin Başkenti Hadrianapolis’te çalışmalar devam ediyor 

Gündem Yayın: 11.07.2019 14:00
Yazar:
Mozaiğin Başkenti Hadrianapolis’te çalışmalar devam ediyor 

M.S. 1.yüzyılda kurulduğu ve M.S.8 yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen ve ortaya çıkarılan mozaikler dolayısıyla ‘’Karadeniz’in Zeugması’ olarak adlandırılan Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti’ni turizme kazandırma çalışmaları devam ediyor.
Turizme kazandırma çalışmaları kapsamında Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti’nde yapılan incelemelere İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Eskipazar Kaymakamı Muhammed Burak Akköz, Eskipazar Belediye Başkanı Hüseyin Dönmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Mustafa Sucu, Hadrianapolis Antik kenti kazısı Bilimsel Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Vildan Turcan ve İnşaat Mühendisi Âdem Çelebi katıldı.
Yapılan incelemelerin ardından konuşan Genel Sekreter Mehmet Uzun, “Karabük Valimiz Fuat Gürel’in himayelerinde Hadrianapolis antik kentinde bazı çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu bağlamda da mevcutta devam eden çalışmalar ve yapılması planlanan projeler hakkında Eskipazar Kaymakamı, Eskipazar Belediye Başkanı ve Müdürlerimiz ile birlikte Hadrianapolis Antik kenti kazısı Bilimsel Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’tan bilgiler aldık. Karabük İl Özel İdaresi olarak da burada yapacağımız çalışmalar hakkında bilgi verecek olursak, yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserlerin muhafazası için eski eser depo yapımı, yerli ve yabancı turistlerin geliş ve gidişini kolaylaştırma için çevre düzenlemesi, devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkan hamam yapısının üst örtü projesi ve mülkiyeti kurumumuza ait olan parsellerde yapılacak olan diğer çalışmalar ile ilgili birçok konuda incelemelerimizi gerçekleştirdik. Kentimizin sahip olduğu bu tarihi dokuyu korumak ve dünyaya tanıtmak adına, , Karabük İl Özel İdaresi olarak imkanlarımız doğrultusunda çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.