Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Hayırsever’den KUYEM’e Eğitim Binası

Gündem Yayın: 10.09.2014 15:04
Yazar:
Hayırsever’den KUYEM’e Eğitim Binası

Hayırsever Ali Baltacı tarafından Karabük Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUYEM) için Üniversite kampus alanına eğitim binası yaptırılacak.

Türkiye’nin bilim ve teknoloji açığını kapatacak, gelecekte başarılı araştırmaları ile ülkenin geleceğine yön verecek, kaderini değiştirebilecek bireyler yetiştirme arzusu ile 2010 yılında kurulan, bugün itibariyle ilkokul ve ortaokul’dan 100 öğrencinin eğitim gördüğü Karabük Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi eğitim binasına kavuşuyor.

Hayırsever Ali Baltacı tarafından 3 bin m2 olarak yaptırılacak Karabük Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi binası bodrum+zemin +2 kattan oluşacak.

Binanın yapılacağı alanda incelemelerde bulunan Rektör  Prof. Dr. Burhanettin Uysal ile Hayırsever Ali Baltacı binanın hafriyat çalışmalarının başlaması için el sıkıştılar.

İncelemelerin ardından konuya ilişkin açıklama yapan Rektör  Prof. Dr. Burhanettin Uysal, “Türkiye’de Üstün Yeteneklilere sürdürülebilir anlamda tek eğitim veren Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi sadece Karabük Üniversitesi’nde var. Ülkemizin nüfusunu değerlendirdiğimiz zaman %3’lük kesimi düşük zekâlı,  %95’lik kesimi normal zekâlılar, %2’lik kesimi ise üstün zekâlı insanlardan oluşuyor. Milli Eğitim Sistemi içerisinde %3’lük düşük zekâlı çocukların eğitime kazandırılması amacıyla yeteri kadar olmasa da bir miktar okullar var. %95’lik zekâya sahip çocuklarımızın eğitimi amacıyla da ülkemizde değişik okullar bulunmaktadır. Ancak çağ açıp çağ kapatacak, üstün yetenekli çocukların eğitim alabilecekleri özel okullar bulunmamaktadır. Bu amaçla Karabük Üniversitesi’nde kumuş olduğumuz Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerini 5 yıldır devam ettiriyor. Şimdiye kadar 20 binin üzerinde öğrencinin tanılamasını yaptık ve bugün itibarı ile Karabük Üniversitesi’nde 100 öğrencimiz eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Değerli büyüğümüz Ali amcamız bu okulun geleceğin okulu olduğunu, ülkenin bir sorununu çözmeye yönelik bir okul olduğunu, bu ihtiyacı gidermek istediğini bize belirtti ve Üniversitemizin içerisinde çok güzel bir yere Türkiye’de ilk kez bir üniversite kampüsü içerisinde üstün yetenekli çocukların eğitim alması amacıyla bir okul inşaatı gerçekleştireceğiz. Bunun avam projesini çizdik, yerini belirledik Ali amcamızda bunu yapmayı taahhüt etti. Ali amcamıza teşekkür ediyor, hayrını Allah kabul etsin diyorum. Ayrıca bu yatırımın yapılmasına vesile olan AK Parti Karabük İl Başkanı Sayın Timurçin Saylar ile İş Adamı Sayın Adnan Çebi’ye de teşekkür ediyorum”  dedi.

Emekli olduğunu ve yılların birikimini hayır işlerine adadığını belirten Hayırsever Ali Baltacı ise; “Benim idealimde üstün yetenekli çocukların okuyabilmesi için okul düşünüyordum, isabet oldu. Rektörümüz yerini belirlemiş birlikte geldik, inceledik ve yerini de beğendim. Hemen çalışmalarını başlatıyoruz. İnşallah tez zaman da yapar hizmete sunarız” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.