Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Tahlil için artık İl dışına çıkılmayacak

Gündem Yayın: 01.09.2014 15:28
Yazar:
Tahlil  için artık İl dışına çıkılmayacak

Karabük Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Sağlık Bakanlığı Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde laboratuarlarda yeniden yapılanmaya gidildi.  Tüm sistemler ve cihazlar en son teknolojiye uygun olarak dizayn edilirken, mikrobiyoloji laboratuarında eksiksiz tüm testler otomatize cihazlarla çalışmaya başladı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kamu Hastaneler Birliği  Genel Sekreteri  Op. Dr. İsmail Kara; Sağlık Bakanlığı Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, Karabük ve bölge halkına hizmeti en üst düzeye çıkartmayı hedeflediklerini belirterek,  “Kısa bir süre önce Karabük’te KOAH hastalarını sevindirecek  VALF ameliyatı gerçekleştirildi, şimdi de laboratuarlarımızda yenilemeye gidilerek, son teknoloji cihazların alınması ile başta mikrobiyoloji olmak üzere diğer laboratuarlarda, İlimizde yapılamayan birçok testin yapılmasına başlanıldı, yakın bir zamanda ise eksiksiz tüm testlerin yapılabilecek” dedi.

Genel Sekreter Kara; Ayrıca, Celal Bayar Üniversitesinde yaptığı çalışmalarla dünya literatüründe yer alan ve bulduğu virüsle obezite ilişkisini açıklayan  Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Başhekim Yardımcısı olarak görev  yapan  Uzm. Dr. Elçin Kal Çakmaklıoğulları’nın bu konuda çalışmalar yaptığını da ifade etti.

Kara; “Eğitim ve Araştırma Hastanemizde mikrobiyoloji alanında tüm testler çalışılacak laboratuarımızı geliştirdik yeni cihazların alınması ile birlikte bu testleri gerçekleştirmeye başladık ayrıca hastanemizde şu an için çalışılamayan bazı testler için dış laboratuar olarak Ankara ‘da Türkiyenin sayılı Özel Laboratuarlarından biri ile anlaşma sağlanarak hastalarımızın tahlil yaptırmak için başka şehirlere gitmesi önlenmiş oldu.  Tahlil yaptırmak için başka şehirlere gitmek zorunda kalan hastalarımız için bu hem yorucu hem de maliyetli oluyordu. Şimdi ise hasta yerine hastadan alınan numune uygun şartlarda anlaşmalı olduğumuz Türkiye’nin en iyi laboratuarlarından birine gönderilecek, sonuçlar otomasyon sistemimize yansıtılacaktır. Böylece hasta mağduriyetimizi ortadan kalkacaktır” dedi.

Yeni kurulacak olan Moleküler Laboratuarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Elçin KAL Çakmaklıoğulları ise; “Artık hepatit testlerinin (sarılık) son aşaması ve tedavi takibinde gerekli olan HBV DNA ve HCV RNA ve genotiplendirmesi aktif olarak bakılacak ve sarılık hastalarının tam anlamıyla tanı ve takibi Karabük Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılabilecektir.  Yeni yapılandırdığımız Genetik Laboratuarımızda yakın zamanda Moleküler Genetik testler çalışılmaya başlanacak, yine yapılandırdığımız fertilite laboratuarımızda manuel değerlendirmelerimizin yanı sıra otomatize cihazımızla çok daha hızlı ve güvenilir sonuçlarla hastalarımıza hizmet vereceğiz” dedi

KARABÜK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇAĞIN İLERİSİNDE

2011 yılında yaptığı çalışmalar ile  çocuklarda ”adenovirüs”leri inceleyerek  elde edilen veriler ışığında “adeno virüs” çocuk obezitesi ile ilişkili olduğunu bulan ve bu bulguları Türkiye’de ilk defa yayınlanan adeno virüslerin çocuk obezitesi ile ilişkili olduğunu dünyada ilk olarak açıklayan Karabük Eğitim ve Aratırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Elçin Kal Çakmaklıoğulları, “Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi  Laboratuarlarında  çok yakın bir gelecekte Türkiye de sayılı merkezlerde bulunan

Hücre Kültürü  Laboratuvarı, Viroloji Laboratuvarı ve Obezite Tanı ve Takip Laboratuvarlarında yapacağımız araştırmalarla ve tanı testlerimizle kaliteli ve üst düzey hizmet getirmeyi planlıyoruz” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 30.04.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kuşdili ile imeceye çağrılan köylüler, kemençe eşliğinde tarlalarını çapaladılar, ekinlerini ektiler. Çanakçı ilçesinin köylerinde hala yaşatılmaya devam eden imece geleneği ile işler kolaylaşırken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta şenlik havasına dönüşüyor.

Karadeniz’de her yıl bahar aylarından başlayan ve imece usulü ile yapılan ekin ekme bu yılda köylülerin bir araya gelmesi ile şenlik havasında başladı. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyü sakinleri Kuşdili ile konuşup anlaşıyorlar, kemençe ile çalışıp, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kıyafetlerini giyip tarlaya gelen kadınlar hem çalışıyorlar hem de atalarından gördükleri imece usulünü yaşatıyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır bu şekilde mısır ekme geleneğinin devam ettiğini ifade ederek bir gelenek olarak bu anları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Yılmaz, “Atalarımızdan gördüğümüz geleneğimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yaşatılmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayısı, daha fazla arazi vardı ama daha sonra nüfusun artması nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açısından imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu şekilde mısır, ekiyoruz ardından mısırın otunu kazıyoruz. Burada sadece amaç yardımlaşarak işleri kolaylaştırmak. Tek başına birkaç günde bitirilecek işleri komşuların yardımıyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eşlik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve neşe içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi.

Kuşdili ile imeceye çağrılıyor

İmeceye Kuşdili ile çağırdığını anlatan Gülizar Kır ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kuşdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmediği için Kuşdili önemli bir iletişim aracımız olmaya devam ediyor. Biz de Kuşdili ile imecemizi çağırdık. Gelenlerle de iki günde kazacağımız tarlayı bir günde kazmış olduk. Buralarda tarlada tüm haberleşmeyi de neredeyse Kuşdili ile yapan köylüler her gün bir başka tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konuştu.