Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kaya: “Çeşmeleri Turizme Kazandırmanın peşindeyiz”

Gündem Yayın: 15.08.2014 15:23
Yazar:
Kaya: “Çeşmeleri Turizme Kazandırmanın peşindeyiz”

Karabük Çerçiler mahallesinde tarihi dokusu, kültür ve turizm miraslarıyla dikkat çeken yüzyıllar önce yapılan çeşmeler restore edilmeye başlanırken, Muhtar Halim Kaya yaptığı açıklamada; “Çeşmelerimizi orijinal haline uygun restore edilmesinin ardından, sularının da akması sağlayacağız” dedi

Karabük Çerçiler mahallesinde tarihi dokusu, kültür ve turizm miraslarıyla dikkat çeken yüzyıllar önce yapılan çeşmeler, kurtarılmaya başlandı. 

Çerçiler merkezde 4 ve Dayıslar’da 2 olmak üzere oyma taşlardan yapılan 6 adet tarihi çeşme olduğunu belirten muhtar Halim Kaya,”Merkezde bulunan ikisi çamaşırhaneli 4 çeşmeden 3 çeşme için projesi Karabük Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından hazırlanan restorasyon ve rölöve projeleri 2007 yılında Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nce onaylanmış ancak tozlu raflarda unutulmuş. Yaptığım araştırmalar sonucunda yasa gereği İl Özel İdare bünyesinde oluşturulan fon aracılığıyla çeşmelerin restorasyon edilebileceğini öğrendim.İl Özel İdare ve Karabük Belediyesi arasında yaptığımız yazışmalar sonrası ihalesi yapılan çeşmeler şimdi yeniden tarihe kazandırılıyor” dedi.
Kaya, ilk etapta 3 çeşmenin restorasyon çalışmalarına başlanıldığını belirterek, “Osmanlı döneminden kalma ve kitabesine göre 1278 yılında İstanbullu Soğukeşmeli Ebubekir Efendi Zevcesi ruhuna yaptırılan tarihi çeşmelerin restore edilmesi başlandı. Yapıldığı dönemlerde halkın su ihtiyacını karşılayan çeşmelerimizin 3 tanesi atıl durumdadır. Atıl tarihi çeşmelerimizi Karabük turizmine kazandırma gayretindeyiz. Çeşmelerimizi orijinal haline uygun restore edilmesinin ardından, sularının da akması sağlayacağız. 1189 tarihini taşıyan çeşmelerimiz, duvarlarında yer alan eski yazılarla yazılan kitabeler tarihimizi ortaya koyuyor. Tarih bütünlüğümüz içinde dünümüzü bugüne, bugünümüzü yarına bağlayan en önemli unsurlardan birisi olan çeşmeler su kültürümüzü de yansıtmaktadır. Değerlerimizden birisi olan su kültürünün geçmiş olduğu yerler ve su kültürüne ait işaretler aslında geçmişimizin aynasıdır. Aynalarımız geleceğe de yansımalıdır” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’de doğa harikası peribacaları hafriyat altında kaldı

Dünya Yayın: 04.05.2024 16:12
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane’de doğa harikası peribacaları hafriyat altında kaldı

Gümüşhane’nin Gökdere ve Nazlıçayır köylerine ulaşım sağlayan yol güzergahı üzerindeki peribacaları, bölgedeki bir çimento fabrikası tarafından yapılan alternatif yoldan dökülen hafriyat nedeniyle toprak altında kaldı. Yöre sakinleri doğa harikası yapının kurtulması için yetkililere çağrıda bulundu.

Merkeze bağlı Gökdere ve Nazlıçayır Köyleri başta olmak üzere birçok köye ulaşım sağlayan yol güzergâhı üzerinde bulunan ve köy sakinleri tarafından da peribacaları olarak adlandırılan jeolojik oluşumlar hafriyat toprağı altında kaldı.

ArzularKabaköy Beldesi’nde faaliyet gösteren özel bir çimento fabrikası tarafından Nazlıçayır Köyü’nden çıkarılan hammaddeyi taşımak için önceki yıllarda yapılan yol kenarında bulunan peribacaları, yol inşaatından arda kalan hafriyatın yamaca dökülmesi nedeniyle tahrip edildi. Keçideresi Jeolojik Oluşumları olarak da adlandırılan peribacalarının bir doğa harikası olduğunu ve yol inşaatı için yok edildiğini söyleyen yöre sakinleri ise yetkililere çağrıda bulunarak milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgârın aşındırmasıyla ortaya çıkan yapıların kurtarılabilecek kısımlarının kurtarılmasını istiyor.

“Yetkililerden hafriyatın temizlenerek, yapının eski haline döndürülmesini istiyoruz”

Çocuk yaşlarda köy yolunu kullanırken yapıları hayranlıkla izlediklerini söyleyen Gökdere Köyü sakini Engin Bulut, “Ben 60 yaşındayım. Bunun 15 yılını köyde geçirdik ve buralardan Kale köyüne pazara giderdik. Bizim yolumuz ‘Peribacaları’ olarak nitelendirdiğimiz yerin altından giderdi. Biz peribacalarını şu şekilde hatırlıyoruz. Okula giderken tarih derslerinde Nevşehir’de, Ürgüp’te bize peribacalarını anlatırlardı biz de buradaki oluşumu onlara benzetirdik yıllarda burada tabii özelliklerini korudular. Burada ArzularKabaköy Beldesi’nde çimento fabrikası var. Bu fabrikaya Nazlıçayır Köyü tarafından hafriyat çekiliyor. Eskiden bizim mevcut yolumuzu kullanıyorlardı fakat daha sonra alternatif bir yol kurmayı planladılar ve yol yapımında peribacaları tahrip oldu. Araçlar çalışırken taşların etkisiyle bunlar kırıldı ve bu hale geldi. Biz bu durumdan memnun değiliz. Bu tabii bir güzellikti, öyle kalmasını isterdik ama şu anda yapılması gereken şey, dökülen hafriyatın temizlenmesi, yetkililer bunu kaldırırlarsa eski haline biraz da olsa döner” dedi.

“Eski görüntüsünden eser yok”

Bir diğer Gökdere Köyü sakini Kemal Aydın ise “Bizim Peribacaları dediğimiz bölgeden yolumuz geçiyordu. Güzel bir görüntüsü vardı. Yol yapıldığı için tahrip oldu. Daha tanınacak bir hali kalmamış. Aşağıda bahçeler vardı, bahçeler dolunca toprak bacaların seviyesine çıkmış. Eski görüntüden eser yok. Birikmiş hafriyatın alınıp, buranın eski haline dönmesini istiyoruz” diye konuştu.