blank
Ramazan Akca tarafından
01 Ağustos, 2014 15:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tarihi Çarşı Esnafının Yüzü Bayramda Güldü

UNESCO Miras Listesinde yer alan ve Kültürün Başkenti olarak anılan Safranbolu, bayramda da ziyaretçi akınına uğradı. Özellikle Tarihi Çarşıya akın eden yerli ve yabancı konuklar esnafın da yüzünü güldürdü. Ramazan Ayının son günlerinden itibaren başlayan yoğunluk Bayramda tavan yaparken, eski çarşı esnafı gece geç saatlere kadar müşterilerine hizmet verdiler. 4 gün boyunca neredeyse evlerine hiç gitmediklerini ifade eden Tarihi Çarşı esnafları işlerin yoğun olmasından oldukça memnun kaldıklarını ifade ederken, Allah’a şükürler olsun, bayramda hem ziyaretçi hem müşteri yoğunluğu güzeldi şeklinde görüş bildirdiler. Safranbolu’nun artık dünyanın en çok tanınan şehirleri arasında ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise yaptığı açıklamada,  “ilçemiz gün geçtikçe daha fazla turist almaya devam ediyor. Bunda özellikle belediyemizin katılım sağladığı konferans, fuar, seminerlerde bir turizmci gibi çalışmasının da katkısı oldukça büyüktür. Safranbolu’da esnaf kardeşlerimizin yoğun olması bizleri sevindiriyor. Büyük bir coşku ile tamamladığımız Ramazan Ayının ardından Bayramda Safranbolu’muza ziyaretçi akını olmuştur. 3 gün süren bayram tatili süresince yalnızca Hıdırlık Tepesine 7000’e yakın ziyaretçi geldi. Bu gerçekten önemli bir rakamdır. İnşallah turizmin gelişmesi adına çalışmalarımız devam edecek.  Ramazan ayı ve bayram süresince büyük bir özveri ile çalışan ekip arkadaşlarımı kutluyor, bayram süresince Safranbolu’ya gelen ziyaretçilerimize gereken ilgi ve alakayı gösteren vatandaşlarımıza ve esnafımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.