Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çankırı’da Halk Bilimi Araştırma Komisyonu Kuruldu

Çankırı Yayın: 09.03.2017 06:59
Yazar:
Çankırı’da Halk Bilimi Araştırma Komisyonu Kuruldu

ÇANKIRI Belediyesi, Çankırı’ya ait somut ve somut olmayan yöresel kültürün araştırılması için Halk Bilimi Araştırma Komisyonu oluşturdu. Yerel araştırmacıların yanı sıra alanlarında uzman kişilerin ve akademisyenlerin bulunduğu komisyonun çalışmalara başlangıç noktası Eldivan ilçesi olacak. Ön hazırlık toplantılarını gerçekleştiren Komisyon, Çankırı’ya ait halk kültürü konusunda bilimsel araştırmalar yürüterek arşiv ve derleme çalışmaları gerçekleştirecek. Çankırı merkez ve taşrada yaşayan insanların hayatlarının bir parçası haline gelen maddi ve manevi bütün kültür öğelerini araştıracak. Belirli bir sistematik çerçevede Çankırı ve halk yararına gerçekleştirilecek çalışmalarda; halk mimarisi, halk ekonomisi, beslenme kültürü, geleneksek halk sanatları, giyim – kuşam süslenme, halk botaniği, günlük yaşam, doğum, çocukluk çağı uygulamaları, sünnet, askerlik, evlenme, ölüm, bayramlar, kutlamalar, özel günler, inanışlar, halk edebiyatı, halk tiyatrosu, halk müziği, halk oyunları, çocuk oyunları ve oyuncakları, halk eğlenceleri ve sporları gibi maddi ve manevi alandaki kültürel ürünler araştırılacak. Toplanan bütün materyaller ve dokumanlar, düzenli bir biçimde sınıflandırılarak derleme çalışmaları ile birlikte halkın hizmetine ve bilgisine sunulacak. Belediye Başkanı İrfan Dinç, “Elde edilen kayıtlar Çankırımızı ve insanımızı kendine özgü yönleri ile yeniden analiz etmemizi sağlarken geçmişimizi de daha iyi yorumlamamıza yardımcı olacak. İnanıyorum ki, uzun sürecek çalışmaların ardından ortaya çıkan derlememiz birçok insanın başvuracağı ana kaynak haline gelecek.” ifadelerini kullandı. Dinç, önümüzdeki günlerde konu ile ilgili basın toplantısı yapacaklarını da kaydetti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Minik eller büyük hayaller ile bilimsel bitki çizimi yaptı

Zonguldak Yayın: 01.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
Minik eller büyük hayaller ile bilimsel bitki çizimi yaptı

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde ana sınıfı öğrencileri, “minik eller büyük hayaller” etkinliğinde bilimsel bitki çizimi yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü projeye uygun olarak Gökçebey Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde eğitim gören Ana Sınıfı öğrencileri ile geleneksel sanatlar ile kültürel mirasın tanıtılması, öğrencilerde yeni ilgi alanları oluşturulması ve yeteneklerini keşfetmeleri amacıyla; “Hayat Boyu Öğrenme Kurumları, Geleceğimiz Olan Çocuklarımızla Buluşuyor” temasıyla “Minik Eller, Büyük Hayaller” adlı etkinlikler kapsamında “ Bilimsel Bitki Çizimi ve Ressamlığı” etkinliği gerçekleştirildi.

Sanat ve Tasarım alanı Usta Öğreticisi Çiğdem Sude Karabacak ve anasınıfı öğretmenleri Ayşe Aslan Akbağ ile Melike Çoraman’ın nezaretinde öğrenciler ilgi duydukları bitkileri inceleyip bitkileri doğru, olduğu gibi, görülen şekilde kağıda karakalem çizimini yaptıktan sonra akrilik ve sulu boya kullanılarak boyaması yaptı. Hüsn-i Hat,Ebru,Tezhib, Minyatür,Çini,Kat-ı, Cilt sanatı gibi Geleneksel Türk Sanatları içinde yer alan Bilimsel Bitki Çizimi ve Ressamlığı sanatının ana sınıfı öğrencilerine tanıtılması amacıyla öncelikle Halk Eğitimi Merkezinin bahçesinde yer alan ağaç, çiçek ve bitkilerin gözlenerek incelemesi yapıldı.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Satılmış Erenoğlu Geleneksel Türk Sanatlarının tanıtılması amacıyla Gökçebey’deki okullarda yıl içerisinde değişik etkinliklerin uygulanabilmesi için planlama ve organizasyonların yapılacağını ifade etti.