Karabük Postası tarafından
28 Haziran, 2014 07:49 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Araç’ta Ceviz Yetiştiriciliği Konferansı

KASTAMONU Araç ilçesinde ceviz yetiştiriciliği konulu konferans düzenlendi. Araç Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Araç Kaymakamı Halil İbrahim Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ile çok sayıda davetli katıldı. Konferansta konuşan Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, üreticilerin genellikle fidan seçimi, dikim, budama ve zararlılarla mücadele aşamalarında hatalar yaptıklarını belirterek, bilinçli üretim yapmak isteyen üreticilerin her zaman yanlarında olduklarını ve üreticilerimizin eksikliklerini giderebilmeleri için İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile iletişim halinde olmaları tavsiyesinde bulundu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ise, üretime uygun alanlarda ceviz üretimini artırmak için İl Özel İdaresi destekli “Üç Lirası Sizden, Gerisi Bizden” sloganı ile ceviz yetiştiriciliği projesi hazırladıklarını ve talepleri almaya başladıklarını söyledi. Üreticilerin atıl durumdaki arazilerini en iyi şekilde değerlendirilebileceği ve ekonomilerine katkı sağlayacağı bitkisel üretim kalemlerinden biri olan ceviz yetiştiriciliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve bitkisel-hayvansal üretimle alakalı her konuda bilgi almak için İl İlçe Müdürlükleriyle irtibat halinde olmaları gerektiğini ifade eden Yaman, üreticilerin ürünlerinin verimli ve kazançlarının bol olması temennisinde bulundu. İlçe Müdür Vekili Fatih Önlem de, ilçenin arazi yapısı ve coğrafi özellikleri yönünden meyveciliğe uygun olduğunu belirterek, genç nüfusun az olması sebebiyle üretimin istenilen seviyede olmadığını kaydetti. Önlem, bu durumun ceviz gibi ekonomik getirisi yüksek ürünlerin yetiştiriciliğiyle iyileştirilebileceğini ifade ederek, üreticilerin konuyla ilgili gerekli hassasiyeti göstermelerini ve detaylı bilgi almak için İlçe Müdürlüklerine başvurmasını istedi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
09 Mayıs, 2025 10:47 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Sanayinin Gelişiminde Meslek Yüksekokullarının Rolü” Çalıştayı Düzenlendi

Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve  Karabük Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (KARORSAN) ev sahipliğinde, Karabük Valiliği, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) destekleriyle "Sanayinin Gelişiminde Meslek Yüksekokullarının Rolü" çalıştayı gerçekleşti.

Çalıştaya; Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası(KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Gökkaya, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, KTSO Meclis üyeleri ve iş insanları ile öğrenciler katılım sağladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını, Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Gökkaya yaptı. Ardından, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitenin güncel durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut AK ise Türkiye'deki meslek yüksekokullarının genel durumu hakkında sunum gerçekleştirdi.

Çalıştayın 1. Oturumu KBÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun başkanlığında KARORSAN Konferans salonunda yapıldı. Oturumda, sanayi ve meslek yüksekokulları arasındaki iş birliği ve etkileşimi artırmaya yönelik çeşitli konu başlıkları ele alındı.

İlk olarak, OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, başarılı uygulama örnekleri hakkında bilgi vererek, sanayi ile eğitim arasındaki güçlü bağların sektöre nasıl katkı sağladığını anlattı. Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, sanayi ve meslek yüksekokulları arasındaki etkileşimi geliştirmek için yapılması gerekenler üzerinde durdu.

TOBB Reel Sektör Ar-Ge ve Uygulama Başkanı M. Kemal Günay, mesleki yeterlilik konusuna değinerek, iş gücü piyasasında gerekli olan beceri ve yetkinliklerin eğitim programlarına nasıl entegre edilebileceği üzerinde konuştu. Ayrıca, 21 Nisan tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile TOBB arasında imzalanan "Meslek Yüksekokulları Eğitim İş Birliği" protokolü hakkında da bilgi vererek, bu protokolün meslek yüksekokullarının sanayi ile iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.

Kardemir A.Ş. İnsan Kaynakları ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş, çelik sektörünün meslek yüksekokulu mezunlarından beklentilerini aktararak, sektördeki iş gücü ihtiyaçlarının eğitimle nasıl karşılanabileceği üzerine değerlendirmelerde bulundu. Son olarak, Karabük Organize Sanayi Bölgesi (KARORSAN) Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Gedikoğlu, OSB'deki işletmelerin iş gücü taleplerini vurgulayarak, meslek yüksekokullarının sanayiye olan katkılarının öneminden bahsetti. Soru cevap kısmının ardından  oturum sona erdi.   

Firma ziyaretleri kapsamında Çelikoğlu Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Rolmak Döküm Sanayi ve Ticaret Limited şirketleri ziyaret edildi.

2. Oturum Başkanı olarak Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Gökkaya, katılımcıları okul bünyesindeki atölyeleri gezdirerek, burada gerçekleştirilen eğitim altyapısı hakkında detaylı bilgiler sundu. Atölyelerin, öğrencilere sanayiye yönelik yetkinlik kazandırma amacı taşıyan önemli eğitim alanları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gökkaya, uygulamalı eğitimin önemine dikkat çekti.

blank
blank
Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.