Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

EBUS Cihazı Kullanılmaya Başlandı

Gündem Yayın: 18.06.2016 14:44 |Güncelleme:28.12.2023 12:01
EBUS Cihazı Kullanılmaya Başlandı

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Endobronşial Ultrasonografi’nin (EBUS) cihazı kullanılmaya başlandığını söyledi.

Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulamalı olarak Endobronşial Ultrasonografi’nin (EBUS) cihazını gazetecilere tanıtan Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, Cihazın solunum sıkıntısı çeken hastalara şifa olacağını ifade ederek,  başka şehirlere giden hastaların artık bu dertten kurtulduğunu ve bu imkanın artık Karabük’te de  olduğunu  belirtti.

Cihaz sayesinde yaptıkları işlemlerin güvenilirliğinin arttığını anlatan Çetinkaya;  “Kamuoyunun da bildiği üzere akciğer kanserleri en sık ve en ölümcül kanser türlerindendir. Akciğer kanserinde en önemli husus ise erken teşhis konularak ameliyatı mümkün hastaları ameliyata verebilmektir. EBUS cihazının kullanımı hastalarda erken teşhis ve kanserin doğru şekilde evrelenmesini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle EBUS cihazının kullanıma girmesi son yıllarda göğüs hastalıkları alanında yapılmış en önemli adımlardan birini oluşturmaktadır. Akciğer kanserlerinin haricin de tüberküloz, sarkoidoz, lenfoma gibi başka nedenlerle meydana gelebilecek lezyonların teşhisinde de kullanılmaktadır” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çin’de otoyolun çökmesiyle ölenlerin sayısı 36’ya yükseldi

Dünya Yayın: 02.05.2024 10:39
Çin’de otoyolun çökmesiyle ölenlerin sayısı 36’ya yükseldi

Çin’in Guangdong eyaletinde bir otoyolun çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 36’ya yükseldi.

Çin’in güneyinde şiddetli yağışların etkili olduğu Guangdong eyaletine bağlı Meizhou kentindeki Meizhou-Dabu Otoyolu’nun dün çökmesiyle yaşanan facianın bilançosu artıyor. Çin devlet medyası, yolun çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 36’ya yükseldiği bildirildi. Yolun 17.9 metrelik bölümünün çöktüğü alanda şu ana kadar 23 araç bulunduğu belirtildi. Olay yerinden çekilen fotoğraflarda, hasarlı araçların dev bir vinçle çamurdan çıkarıldığı görüldü. Kurtarma ekipleri ayrıca köpeklerle ve hayat tespit cihazlarıyla da arama yapıyordu.
500’den fazla personel sahada

Öte yandan, feci olayın ardından hastaneye kaldırılan 30 kişinin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı ifade edilmişti. Otoyol ise her iki yönde trafiğe kapatılırken, arama-kurtarma operasyonu için itfaiye ekipleri, maden kurtarma uzmanlarının da aralarında bulunduğu 500’den fazla personel görevlendirilmişti.(İHA)