Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu’da Mahalle İftarları İlgi Görüyor

Safranbolu Yayın: 15.06.2016 13:57
Yazar:
Safranbolu’da Mahalle İftarları İlgi Görüyor

Safranbolu Belediyesi Geleneksel Mahalle İftarları İsmetpaşa Mahallesi ile devam etti.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, İftar Yemeğine Ankara Karabüklüler Derneğinin programı nedeni ile katılamazken Başkan Yardımcısı Dursun Mustafa Dayıoğlu mahalle sakinleri ile birlikte orucunu açtı.

Duanın ardından kısa bir konuşma yapan Dayıoğlu, “ Değerli dostlar Cenabı Hakka bileri mübarek ramazan ayına erdirdiği için şükürler olsun. İnşallah yine hep birlikte bayramlara da erişmek nasip olur. Bilindiği üzere Belediye olarak 2009 yılından bu yana Sayı Belediye Başkanımızın talimatları birlik beraberlik duygularımızı pekiştirmek için mahalle iftarları düzenlemekteyiz. Bu amacımıza da ulaştığımızı düşünüyorum. Safranbolu halkı bir bütün olarak hem tarihini hem kültürünü koruyor. Ben öncelikle iftarımıza teşriflerinizden dolayı sizlere, bu iftarı veren değerli işadamımıza teşekkür ediyor, hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum” dedi.

İftar programının ardından çocuklara pamuk şekeri ikram edilirken, Dayıoğlu ve beraberindekiler muhtar ve mahalle sakinleri ile bir süre daha sohbet etti.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Ekonomi Yayın: 02.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor.

Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi

İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü.

Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi.

Komşu illerden de müşteri geliyor

Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu.

Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.

Paylaş: