Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kapuz Plajında Hazırlıklar Tamamlandı

Zonguldak Yayın: 11.06.2016 08:12
Yazar:
Kapuz Plajında Hazırlıklar Tamamlandı

ZONGULDAK Belediyesi, kentin tek mavi bayraklı plajı olan Kapuz’da üç aydır sürdürdükleri hazırlıklar tamamlayarak kısa sürede hizmete açmayı hedefliyor. Kapuz Plajı Tesis Amiri Hayri Topçuoğlu denetiminde yaklaşık üç aydan bu tarafa plaj içerisindeki tüm kabinler yeniden boyanarak bakımlar yapıldığını söyledi. Devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Topçuoğlu, “Bahçe içerisinde çevre düzenlemesi yeniden dizayn edildi. Bu sayede sıcak dönemlere denk gelen Ramazan ayında vatandaşların bahçe içerisinde oruçlarını açmalarını ve gece geç saatlere kadar denize rahat bir şekilde girebilmeleri sağlayacak ışıklandırmaları tamamladık. Ayrıca Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’ın talimatı ile engelli vatandaşların rahat ve sorunsuz bir şekilde denize girebilmeleri için kumsal dan denize kadar uzanan platform yapıldı” dedi. Yaz sezonunda vatandaşların rahat bir şekilde denize girebilmeleri için çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Zonguldak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Abdullah Bakır ise, “Bir plaja Mavi Bayrak almak gerçekten de çok zor bir süreç. İnanılmaz bir şekilde kriterler arıyorlar, en önemlisi deniz suyunun temiz olması ve her ay iki kez İl Halk Sağlığı Müdürlüğü çevre teknisyenleri tarafından su numuneleri alınıyor. Engelli parkur ve dalgıçların ve cankurtaranların teknik donanımlarına kadar her şeyi eksiksiz yaptık. Kapuz plajımızın gerek ülkemiz gerekse de yurt dışında mavi bayraklı olmasından dolayı turizm kitapçığı ve tanıtım filmi gösteriliyor buda bizleri oldukça memnun ediyor ve gurur duyuyoruz. Bu sene mavi bayrağımızı tekrar kazandığımız için gururluyuz. Bununu için mavi bayrağımızı korumak için halkımızı büyük görevler düşüyor ve bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.