Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Malezya Rektörler Birliği Başkanı’na Onursal Doktora

Gündem Yayın: 30.05.2014 14:48
Yazar:

Karabük Üniversitesi tarafından, Türkiye ile Malezya arasındaki yüksek eğitim alanında uluslararası ilişkileri güçlendirmek için yaptığı katkılardan dolayı Malezya Perlis Üniversitesi Rektörü Malezya Rektörler Birliği Başkanı Prof. Dr. Kamarudin Hussin’a Onursal Doktora Unvanı verildi.

KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene, Malezya Büyükelçisi Amran Bin Mohamed Zin, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Malezya Perlis Üniversitesi Rektörü Malezya Rektörler Birliği Başkanı Prof. Dr. Kamarudin Hussin, Malezya Proven Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yusof Bin Jusoh ile Perlis Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Müdür Yardımcısı Shafig Hizwari B.Md Hashim, KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç ile çok sayıda öğrenci ile davetliler katıldı.

Tören bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, “ Türkiye ile Malezya arasındaki yüksek eğitim alanında uluslararası ilişkileri güçlendirmek için yaptığı katkılardan dolayı Malezya Rektörler Birliği Başkanı Malezya Perlis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamarudin Hussin’a bu önemli fahri doktora ödül törenini Karabük Üniversitesi’nde gerçekleştiriyoruz. Malezya ve Türkiye hükümeti ve halkı uzun zamandır samimi ilişkiler içerisindedir. Türkiye ve Malezya Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D – 8 gibi benzer birçok bölgesel ve uluslararası örgütler arasında yer almaktadırlar. 1957 yılında bağımsızlığını kazanan Malezya ile 1964 yılında ilk diplomatik ilişkiler kuruldu ve Türkiye şimdiye kadar hükümet düzeyleri başında iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretler önemli ölçüde artmıştır” dedi.

Malezya Büyükelçisi Amran Bin Mohamed Zin, Karabük Üniversitesi’nden bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek, “Malezya ile Türkiye arasında ilişkiler büyüyor. Daha güçlenerek büyüyor. İlişkilerde ülkeler 50. Yılını kutluyor, ilişkilerimi değişmeye başladı. 8 bin kilometre uzak olsa da ülkelerimiz bizler yakın hissediyoruz. Her iki ülkenin ortak inançları, çıkarları var Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya gezisinde stratejik işbirliği, serbest ticaret ve vizelerin kaldırılmasıyla ilgili anlaşma imzalandı. Bu iki ülke içinde çok önemli. Kısmen ilişkiler yeni olsa da genişliyor. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz ortaklarımızın başarısı bizim başarımızdır. Bu nedenle Karabük Üniversitesi’nin başarısı bizim başarımızdır. Bu ortaklık iki ülkenin ortaklığı içinde çok önemli. Bugün arkadaşım Kamarudin beyin onursak doktora verilmesinden dolayı onur duydum. Kendisi Malezya’nın en başarılı akademisyenlerinden biridir. Diğer alanlarda da çok başarılı bir kişidir. Bilim adamıdır. Bu seremoni iki üniversite arasında kurulan işbirliği için bir kutlamadır. Karabük Üniversitesini tebrik ediyorum.” dedi

Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Malezya Perlis Üniversitesi Rektörü Malezya Rektörler Birliği Başkanı Prof. Dr. Kamarudin Hussin’a binişini giydirdi ve Onursal Doktora Payesini takdim etti.

Malezya Rektörler Birliği Başkanı Prof. Dr. Kamarudin Hussin, bugün oldukça duygulandığını söyleyerek, “ Onursal doktora ile onurlandırılmaktan dolayı çok memnun oldum. Karabük Üniversitesi büyük üniversite. İki üniversitenin de uluslararası tanınırlığı var.7 yıllık üniversitelerin ulusal ve uluslararası alanda etki yaratabilmeleri çok önemlidir. Sayın Rektörüm Burhanettin Bey ile Üniversiteyi detaylı bir şekilde gezdim. Çok heyecanlandım. İki küçük şehrin iki büyük üniversitesi olarak nitelendiriyorum, Karabük ile Perlis Üniversitesini. İki üniversite arasındaki işbirliği ile çok büyük işlere imza atacağız. Bizim üniversiteler olarak ortaklığımız iki ülkenin de işbirliğinde ortak çalışmaların yapılmasında etkili olacaktır.” dedi.

Onursal Doktora Töreni toplu fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Sağlık Yayın: 05.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Recep Aktimur, “Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Recep Aktimur, obezitenin psikolojiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kendi deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Aktimur, “Bizim kendi deneyimlerimizde gördüğümüz, kişilerin psikolojik olarak kendilerini boşlukta hissettikleri zamanlarda kilo almaya eğilimli olduğudur. Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” diye konuştu.

“Obez kişiler psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında”

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını dile getiren Prof. Dr. Aktimur, “Obez bireylerde sosyal izolasyon oluşur ve bu durum obezitenin geri dönüşümsüz hale gelmesine yol açar. Obez bireyler hem fiziksel olarak hem de çok yüksek oranda görülen depresyon nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlanırlar, çabuk yorulurlar, kişisel bakımlarını yapmak bile onlar için çok zorlaşır. Diğer yandan obeziteye bağlı gelişen kronik hastalıklar, bireyleri bir çıkmaza sürükler ve birçok insan bu kısır döngü içinde kendine güvenini kaybeder” şeklinde konuştu.

“Obezite ameliyatı olduktan sonra psikolojik durum”

Obezite ameliyatlarından sonra kilo verme sürecinin başladığını ve uzun süre devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aktimur, şu bilgileri paylaştı:

“Ameliyat edilen hastaların çoğunda obezite nedeniyle gelişen depresyon bulunduğundan ameliyat sonrasında kilo verme sürecinde hızlıca depresyonun gerileyeceği düşünülse de, durum her zaman bu şekilde seyretmeyebilir. Bu dönemde kilo veriyor olmanın oluşturacağı pozitif etki, ameliyat sonrası dönemde aslında önceden bir nevi tedavi yerine geçen yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi ile negatif yönde etkilenebilir. Bu yüzden ameliyat için uygulanacak prosedürün yemek yeme konforunu çok bozmayacak şekilde seçilmesi ve hastalara cerrahi tarafından geniş destek verilmesi çok önemlidir. Biz kendi hastalarımızda uyguladığımız ‘Hızlandırılmış iyileşme protokolleri’ ile hasta konforunu artırarak, ‘liberal beslenme önerileri’ ile hastalarımızın bu süreci daha rahat geçirmesini sağlayarak ve onlara her an kendilerini koruyan ve sarmalayan bir aile içinde olduklarını göstererek bu dönemi çok daha rahat atlatmaktayız. Bu yaklaşım ile hastalarımızda ameliyat sonrası dönemde çok daha az depresyon gözlemlemekte ve mutluluk düzeyinin arttığını deneyim etmekteyiz.”

“En iyi psikolojik destek, hastaların uzman hekime rahat ulaşabilmesidir”

Doktora ulaşmanın hasta tarafından önemine değinen Prof. Dr. Aktimur, “Biz kendi protokolümüzde uyguladığımız ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz şekilde en iyi psikolojik desteğin, hastaların kendilerini ameliyat eden cerraha çok rahat ulaşabilmeleri olduğunun farkındayız. Doktorları ile olan sıkı ve pozitif bağlantıyı önceden ameliyat ettiğimiz hastalarımızla aralarında kurduğumuz aktif sosyal portallarla desteklemekteyiz” ifadelerini kullandı.