Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Vergili: “Karabük, Türkiye’de SYM Hizmetlerinde Tek İl Olacak”

Gündem Yayın: 11.05.2016 14:53
Yazar:
Vergili: “Karabük, Türkiye’de SYM Hizmetlerinde Tek İl Olacak”

Kurtuluş Mahallesi SYM’de Sertifika Heyacanı

 Karabük Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Kurtuluş Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezinde 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında açılan kurslarda sertifika almaya hak kazanan 51 kursiyere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Törene; Belediye Başkanı Rafet Vergili başta olmak üzere Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Danışman, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse ve diğer yetkililer ile kursiyerler katıldı.

Sertifika Töreni öncesi Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Murat Ermiş mahalle sakinleri adına bir konuşma yaparak, mahallerine yapılan işlerden dolayı Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’ye teşekkür etti. Muhtar Ermiş, mahallerinde yapılması gereken eksiklikler hakkında da Başkan Vergili’den istekte bulundu. Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Murat Ermiş’in konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse de bir konuşma yaptı. Köse konuşmasında , mahallerde bulunan sosyal yaşam merkezlerinde  verilen kursların önemine değindi.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ise yaptığı konuşmada;  Karabük’ün Sosyal Yaşam Merkezleri hizmetlerinde Türkiye’de tek vilayet olacağını belirterek,  “Mahallerimizde Sosyal Yaşam Merkezi olmayan hiçbir mahallemiz kalmadı. Karabük,  Sosyal Yaşam Merkezi hizmetlerinde Türkiye’de tek bir vilayet olacaktır. Eğitimlerimizi gerçekleştirirken Sosyal Yaşam Merkezlerimizdeki bu faaliyetleri gerçekleştirirken Milli Eğitim, Halk Eğitim Müdürlüğümüz ve İl Müftülüğümüz ne kadar destek istesek bize yardım olmaya çalışıyorlar. Sosyal Yaşam Merkezlerimizin ana hedeflerinden birisi eğitim, mahallelerin bir araya gelmesi, mahallelerin problemlerinin konuşulması ve mahalleyle ilgili sorunlarının çözülecek bir merkez olmasıydı ki biz bu yolda iyi bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Muhtarım mahalle ile ilgili problemleri anlattı. Biz bu problemlerin üzerinde titizlikle çalışmaya devam etmekteyiz. Mahallemizin ve halkın refahı, ulaşımı ve yaşam tarzlarının değişmesiyle ilgili tüm çalışmalarımızı Belediyemiz en iyi şekilde yapmakta. Bu sene sonunda Karabük’ümüzde asfaltlanmamış hiçbir nokta kalmayacak. Muhtarımız istinat duvarından bahsetti. Göreve geldiğim günden bugüne kadar toplam yapılan istinat duvarların metresi 5800 metre, kaldırımdan bahsetti bu güne kadar Karabük’te yapılan görev sürem içerisindeki kaldırımların uzunluğu tam 130 km. Karabük’te sorunlar azaldı ki muhtarımız bile 1-2 sorundan bahsetti. Ben şunu söyleyeyim, muhtarlarımızın sadece işi, yolu, kaldırımları, kanalizasyonları takip etmek değil, mahallelerimizde bir tane bile okur yazar olmayan bile varsa bunu bulun, bizde o kişiye okur yazar öğretmemiz bizim görevimiz. Muhtarların görevleri temizliklerle ilgili mahallelerinde gerekli uyarıları yapmak, yalnız Belediyelere bırakmamaları. Bu işleri artık insanların kalkınmışlığı, insan başına düşen çöp miktarıyla ölçülüyor. Avrupa’da bu 12,5 kg seviyelerinde 1 günde bir insanın çıkardığı çöp, Amerika’da 17,5 kg civarında, Karabük’te insan başına çıkan çöp miktarı 2,5 kg civarında. Böyle olduğu halde caddelerimizde çöpten kağıttan geçemiyoruz. Avrupa’da 12,5 kg olduğu halde yerde bir tane kağıt göremezsin. Ben bütün mahallelerde bu konularda okur yazarlarla ilgili, çöplerle ilgili hem muhtarımıza, hem de bütün mahallelerden bu konuda destek istiyoruz. Her sene kursiyerlerimize 5000 tane sertifika veriyoruz, buda bizi mutlu ediyor. Burada emeği geçen tüm Belediye personeline, Milli Eğitim Personeline, İl Müftülüğümüze, Muhtarlarımıza herkese ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki sene çok daha fazla başarılı çalışmalarımız olur, hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Karabük Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde Kurtuluş Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezinde kurslarını başarı ile bitiren kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi. 2015-2016 eğitim yılında kursa başlayan kursiyerlerin yaptığı çeyizler ise açılan sergide halk ve davetlilere sunuldu.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu sütunlar 642 yıllık caminin sigortası

Kültür Sanat Yayın: 03.05.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Bu sütunlar 642 yıllık caminin sigortası

Bolu’da 1382 yılında yapılan ve 2 yangın, 3 büyük deprem yaşayan Yıldırım Bayezid Camii’nin sigortası olarak adlandırılan denge sütunları ilk günkü gibi çalışıyor.

Bolu’da, Büyük Cami Mahallesi’nde bulunan ve 1382 yılında Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 642 yıllık tarihi Yıldırım Bayezid Camii, mihrabının her iki yanında bulunan denge sütunlarıyla görenleri hayrete düşürüyor. O yıllarda ahşap olan bu cami 1891 yılında yanmış ve 1899 yılında ise kubbeli olarak yeniden yapılmıştır. 1944 yıllarında hasar görürken orijinali yer yer bozularak onarıldı. Çiftminareli, tek kubbeli olan caminin iç mekanları Türk motifleri ile süslendi. 642 yıldır ayakta kalan Yıldırım Bayezid caminin en büyük özelliği mihrabın her iki tarafında dönen denge sütunları. Sütunlar caminin statik dengesini ve geçirdiği depremlerde herhangi bir hasar alıp almadığını gösteriyor. Yaşanan afet sonrasında eğer sütunlar dönmezse, caminin temelinde veya dengesinde bir bozukluk olduğu anlaşılıyor.

“Şu anda 650 yıllık bir yapının içerisindeyiz”

Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye Bolu’yu tanıtan turist rehberi Levent Kahveci, “Şu anda 650 yıllık bir yapının içerisindeyiz. Yıldırım Bayezid Camii, Bolu’da bilinen ismiyle Büyük Cami’deyiz. Büyük Cami denmesinin sebebini açıklayayım. Osmanlı döneminde hüküm sürülen her yere ‘Cuma Camisi’ yapılırmış. Hanefi mezhebine göre ‘Cuma Camisi’ Cuma namazları en büyük camide ve hep beraber kılınmalıdır. Eğer en büyük cami dolmaz ise diğer camilerde kılınan namazlar geçersizdir. Bu yüzden Cuma namazının sonunda Zuhr-i âhir namazı da kılınır ki Cuma namazı kabul olmazsa o günkü öğle namazının yerine geçsin diye. O dönemde Cuma namazının ana amacı, yöneticiler namazı kıldırır, minbere çıkarak hutbeyi okurlar. Duyurulması gereken ne varsa halka duyururlar” ifadelerini kullandı.

“Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir”

Caminin çevresine yapılan hamamlar ve dükkanlara da değinen Kahveci, “Bu camiyi Yıldırım Bayezid, şehzadeliği döneminde yaptırmıştır. Bayezid, camiyi yakınında bulunan orta hamamla birlikte yaptırmıştır. Eskiden camiler külliye şeklinde yapılırdı. Yani caminin yanında mutlaka ya hanlar yapılır ya da dükkanlar yapılırdı. Oranın geliriyle cami kendini idame ettirirmiş. Bu cami 2. Abdülhamit döneminde bir tadilat geçirmiştir. Camiye birkaç ekleme de yapılmıştır. Bu caminin en güzel özelliklerinden bir tanesi mihrapta bulunan deprem sütunları. Anadolu’da birkaç camide daha bunların örneğini görmekteyiz. Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir” diye konuştu.

“Bu sütunlar, aslında camimizin sigortası”

Caminin mihrabında bulunan 2 sütunun, caminin sigortası olduğunu dile getiren Levent Kahveci, “Bu sütunlar, aslında camimizin sigortası olarak da adlandırılabilir. Temelinde herhangi bir kayma veya hasar oluştuğunda bu sütunlar dönmez hale gelir. Sütunlar dönmez hale geldiğinde de mimarlar anlarlar ki caminin temeli bakıma ihtiyacı vardır” dedi.