Üniversiteliler Madenciler için Açlık Grevinde

Karabük Postası tarafından
20 Mayıs, 2014 08:56 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0
ZONGULDAK ‘lı üniversite öğrencileri, madencilere destek olmak amacıyla başlattıkları açlık grevinde ikinci günlerini tamamladı. 13 Mayıs 2014 günü Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından Zonguldak'ta üniversite öğrencileri açlık grevi başlattı. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri dönüşümlü olarak süresiz başlattıkları açlık grevini, Madenci Anıtı önünde sürdürüyor. Açlık grevi ile birlikte başta Soma olmak üzere, 2013 yılında Zonguldak’taki TTK’nın Kozlu Müessesesinde, 2011 yılında Karadon Müessesesi’nde meydana gelen maden facialarında da madencilerin hayatlarını kaybettiğini dile getiren öğrenciler, taleplerinin yerine getirilmesi ile birlikte eylemlerini sonlandıracaklarını ifade etti. Öğrencilerden Tugay Mertoğlu, açlık grevini yapmalarının sebebinin belli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sadece Soma’da değil aynı zamanda Zonguldak’ta da geçmiş yıllarda yaşananlar için bir açlık grevine başladık. Açlık grevi eylemine sekiz kişi başladık. Süresiz ve dönüşümlü olarak devam ediyor. Biz bu şekilde bir kamuoyu oluşturuncaya kadar belli taleplerimiz var. Bu taleplerimiz oluşturuluncaya kadar açlık grevini sürdürmeyi düşünüyoruz. Madencilerin ve halkın ciddi tepkisini bekliyoruz. Şu an ikinci gün tamamlanmak üzere, halkın tepkisi olumlu ama ciddi bir direnişe dönüşmüyor.” BEÜ öğrencisi Fatoş Yiğit de iki gün önce burada açlık grevine başladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tamamen demokratik hakkımız olan eylemselliği burada yerine getiriyoruz. Etrafımızda yoğun bir baskı mevcut. Başımıza gelebilecek herhangi bir sorun tamamen kolluk kuvvetlerine ait bir durumdur. Biz burada etrafımıza zarar vermeden, tamamen halkımızın ve işçilerimizin hakkını savunmak için kendimizi öne atarak burada bir eylem gerçekleştiriyoruz. İşçiler için burada eylem yapıyoruz. Dün geçirdiğimiz soğuk gecenin ardından bize yüklü miktarda battaniye getirmişlerdi. Yardımlar oluyor. Açlığa alıştık. Çok sıkıntı olmuyor. Bu durumu gerçekten içselleştirdik. Bu durum bizim için büyük bir vicdani sorun, şu an gündemdeki olay.”

Safranbolu’da Arnavut Kaldırımlar Gün Yüzüne Çıkmaya Başladı

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
31 Ocak, 2025 15:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu Belediyesi, Tarihi Çarşı’nın en önemli noktalarından biri olan Manifaturacılar Çarşısı’nda başlattığı yağmur suyu drenajı ve restorasyon çalışmalarıyla bölgenin tarihi dokusunu yeniden gün yüzüne çıkarıyor. Daha önce parke taşlarla kaplanan ve betonla örtülen yolların altında kalan tarihi Arnavut kaldırımları, yapılan temizlik çalışmalarıyla ortaya çıkmaya başladı.

Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu üyeleri Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Dr. Mithat Özgen, Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Nilüfer Babacan, Şeref Kaya, Muammer Koyuncu ve Arzunur Bulut, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse ile birlikte, ortaya çıkarılan özgün sokak kaplamasında restorasyon ve tamamlama yapılmak suretiyle tarihi dokunun ortaya çıkacağı Manifaturacılar Çarşısı’nda incelemelerde bulundu. Kurul üyeleri, çalışmalar tamamlandığında bölgenin tarihine uygun, ziyaretçilerin hayran kalacağı ve fotoğraf çektirmek için akın edeceği bir alan olacağını vurguladı.

Esnafların mağdur olmaması için Safranbolu Belediyesi, Panayır Evleri’ni geçici olarak ücretsiz tahsis etti. Dükkan sahipleri ise yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Dönüşümüz muhteşem olacak, sokağımız çok güzel olacak, artık dükkanlarımıza su girmeyecek ve tarihi doku ortaya çıkacak” sözleriyle heyecanlarını paylaştı. Tarihi dokunun korunması ve modern altyapıyla desteklenmesi amacıyla yürütülen çalışmalara titizlikle devam ediliyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.