Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çaycuma Belediyesi’nin Kuruluşu 1889 Olarak Değiştirildi

Zonguldak Yayın: 08.01.2016 09:04
Yazar:
Çaycuma Belediyesi’nin Kuruluşu 1889 Olarak Değiştirildi

ZONGULDAK Çaycuma Belediye Meclisi 2016 yılının ilk toplantısında arşivlerde yeni bulunan belgelere dayanarak 1944 olan kuruluş tarihini 1889 olarak değiştirdi.
Çaycuma Belediyesi Meclisi 2016 yılının ilk toplantısını yaptı. Çaycuma Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıyı Belediye Başkanı Bülent Kantarcı yönetti. Gündemin 1. maddesinde belediyenin bir önceki yıl hesaplarını incelemek üzere yasa gereği kurulması gereken komisyonun seçimi yapıldı. Belediyede sözleşmeli olarak çalışan teknik personel ücretlerinin de 2016 yılı içinde alacakları ücretlerin de tespit edildiği toplantıda, Türlü İşler Komisyonu’nun Tarihçi-Yazar Hasan Ataman’ın belediyenin kuruluş tarihinin belirlenmesi için verdiği dilekçe üzerine hazırladığı rapor da görüşüldü. Kastamonu ve Bolu Vilayet Salnameleri ile Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde yapılan fihrist taramasında o zamanki adı Çarşamba Nahiyesi olan Çaycuma’da 1889 yılında belediyenin kurulmuş olduğu ve o tarihten 1917 yılına kadar da görev yapan 5 belediye başkanının isminin de tespit edildiği yönündeki rapor oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre Çaycuma Belediyesi logosunda 1944 olarak yazılı olan kuruluş tarihinin, İçişleri Bakanlığında gerekli işlemler yapıldıktan sonra 1889 olarak değiştirilmesine karar verildi.
Çaycuma Belediye Meclisinin önemli gündem maddelerinden birini de Kaymakamlık makamının İlçe Emniyet Müdürlüğüne yer tahsisine ilişkin yazısı oluşturdu. Konuyla ilgili bilgi veren Başkan Kantarcı, Kaymakamlığın, mülkiyeti Milli Emlak Müdürlüğü üzerinde olan eski cezaevi arazisinde İlçe Emniyet Müdürlüğü yapmak istediğini ancak kendilerinin burada Çaycuma Kent Müzesi Projesi geliştirdiğini açıkladı. Kaymakamlığa Yeni Mahalle içinde bir başka alan önerdiklerini söyleyen Kantarcı, İmar Müdürlüğünün hazırladığı krokide görünen arazinin, imarı durumunda gerekli revizyon yapılarak, “resmi kamu alanı” olarak değiştirilmesini istedi. Açıklamanın ardından yapılan oylamada talep oy birliğiyle kabul edildi.
Yeni Mahalle’de Çaycuma Belediyesi mülkiyetinde olan düğün salonu, otel ve restoran hakkında Devlet İhale Kanunu uyarınca yapılacak işlemler konusunda Çaycuma Belediye Encümeni’ne görev de verilen toplantıda, Başkanlık makamına gerektiğinde kredi kullanması, için yetki verilmesi de oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda belediye gelirleri, taşınmazları ve araç parkının kamu yararına çalıştığına dair karar alınırken, mahalle muhtarlarının tüm otoparklardan ücretsiz yaralanma talebi reddedildi. Çaycuma geneline Yapılan İmar Planı Revizyonu”na gelen itiraz dilekçeleriyse 19 Ocak 2016’da yapılacak ocak ayı ikinci bileşimine kadar sonuçlandırılmak üzere İmar Komisyonuna havale edildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Adına türküler yakılan Ağasar Deresi keşfedilmeyi bekliyor

Dünya Yayın: 28.04.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
Adına türküler yakılan Ağasar Deresi keşfedilmeyi bekliyor

Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde adına türküler yakılan Ağasar Deresi özellikle bahar aylarında macera tutkunlarının ilgi odağı oldu.

Orta Asya’dan Anadolu’ya göçen Çepni Türkleri’nin yoğun olarak yaşadığı Ağasar yöresine ismini veren Ağasar Deresi taş değirmenleri, tarihi taş kemer köprüsü ve yürüyüş parkuru ile keşfedilmeyi bekliyor. Ormanın içinden çıkıp gelen şırıl şırıl akan dereye ve yemyeşil doğaya hayran kaldığını belirten Melda Nisan Şahin, Ağasar Deresi’ni türkülerden duyduklarını ve ilk kez dereyi görmeye geldiklerini söyledi. Şahin “Buraya ilk defa geldim. Türkülere konu olan bu dereyi görmek istedik. Bu yüzden burayı ziyaret ettik. Çok beğendim, mutlaka tekrar geleceğim. Buradan bir patika yol vesilesi ile yukardaki su kemerine ulaşabildim, çok güzel bir manzarası var. Herkesin gelmesini tavsiye ediyorum. Buraya ulaşım çok kolay bu sebeple hafta sonu ailecek de gelinebilecek bir yer. Burada piknik de yapılabilir” dedi.

Giresun’dan yöreye gezmeye geldiğini ifade eden Nevzat Yılmaz ise “Giresun’un Görele ilçesinden geliyoruz. Buraya Acısu’da piknik yaptıktan sonra geldik. Acısu’nun da suyu meşhurdur. Ağasar Deresi ile ilgili buranın sanatçılarının türküleri vardır. ’Ağasar dereleri karışır dereme, yarim senin yüzünden kaldım ben vereme’ gibi türküleri de var. Ben herkese burayı tavsiye ediyorum. Buradaki her şey doğal. Karadeniz’in her şeyi güzeldir. Dört mevsimi biz burada yaşıyoruz” derken, Sibel Yılmaz ise “Buraya ilk defa gezmeye geldik. Görele’den buraya hem Şalpazarı’nı hem de burayı gezmeye geldik. Biraz yukarda taş köprü var bir tane, onu da görmeye çıkacağız birazdan. Bütün Karadeniz’de güzel yerler olduğu gibi burası da çok güzel herkesin buraya gelmesini tavsiye ederim” şeklinde konuştu.