Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Tosya Hayvan Pazarı, Şap Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

Kastamonu Yayın: 18.12.2015 08:30
Yazar:
Tosya Hayvan Pazarı, Şap Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

KASTAMONU Tosya Hayvan Pazarı, şap hastalığı nedeniyle bir ay süreyle karantinaya alınarak, ilçeye hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Ayrıca Tosya’da, bu yıl içerisinde 52 büyükbaş hayvan çiçek hastalığından telef olurken, 48 büyükbaş hayvan da tüberküloz hastalığı nedeniyle itlaf edildi. Kastamonu’da başta Devrekani ilçesi olmak üzere birçok ilçede hayvan hastalıkları, hayvan besicilerini korkutmaya devam ediyor. Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde bir işletmede bir süre önce 40 büyükbaş hayvan, tüberküloz hastalığı nedeniyle itlaf edildi. Ayrıca Kastamonu’da geçtiğimiz aylarda 5 ilçe, çiçek hastalığı nedeniyle karantinaya alınırken, Devrekani çöplüğünden kaynaklandığı ileri sürülen ve büyükbaş hayvanlarda görülen sarılık hastalığından dolayı da Devrekani’de bazı işletmelerde büyükbaş hayvanların telef olduğu belirtildi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Kastamonu’da bu sefer şap hastalığı salgını yaşandı. Bu kapsamda Tosya Hayvan Pazarı, şap hastalığı nedeniyle Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün kararıyla bir ay süreyle karantinaya alınarak, ilçeye hayvan giriş ve çıkışları da yasaklandı.
TOSYA’DA 52 BÜYÜKBAŞ HAYVAN, ÇİÇEK HASTALIĞINDAN TELEF OLDU
Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün verilerine göre, Tosya’da 2015 yılı içerisinde 52 büyükbaş hayvan çiçek hastalığından telef olurken, 48 büyükbaş hayvanın da tüberküloz hastalığı nedeniyle itlaf edildiği açıklandı.
“BESİCİLER HASTALIĞA KARŞI DİKKATLİ OLSUN”
Tosya’da özel veteriner olarak görev yapan Veteriner Hekim Mustafa Çadıroğlu, Tosya’da geçmiş aylarda büyükbaş hayvanlarda sıklıkla görülen şap hastalığı karşısında Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün yapmış olduğu aşılama çalışmalarıyla hastalığın bir nebze önüne geçildiğini belirterek, “Büyükbaş hayvanlarda özellikle yaz aylarında görülen şap ve çiçek hastalığı, besicilerimizi olumsuz olarak etkilemektedir. Çiftçi ve besicilerin hayvanlarında görülen bu hastalık karşısında anında Tarım İlçe Müdürlüğü’ne haber ederek aşılama ve tedavi yönünde çalışma yapmaları gerekmektedir. 2015 yılında Tosya ilçesinde büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı yüzünden 52 hayvan telef olmuştur. Son olarak besicilerimizin hayvanlarda görülen bu hastalığa karşı daha duyarlı ve dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi.
Veteriner Hekim Çadıroğlu, ayrıca Tosya’da bir besi damında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından büyükbaş hayvanlarda sığır tüberkülozu tespit edilmesi üzerine, 48 büyükbaş hayvanın itlaf edildiğini söyledi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ Rektörü Kırışık’tan İnsansız Nano Helikopter Proje Görüşmesi

Karabük Yayın: 04.05.2024 13:15
KBÜ Rektörü Kırışık’tan İnsansız Nano Helikopter Proje Görüşmesi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında savunma sanayii alanında “İnsansız Nano Helikopter” projesi için destek almaya hak kazanan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. firmasını ziyaret etti.

Gerçekleştirdiği ziyarette, “Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi” hakkında Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Seyfeddin Cevdet Uludoğan’dan bilgi alan Rektör Kırışık, yapılan çalışmalardan ötürü firma çalışanlarını tebrik ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.
Karabük Teknokent’te bulunan Prototip Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Rektör Kırışık, daha sonra göreve yeni atanan Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ile görüşerek yapılacak ve yapılması planlanan projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Rektör Kırışık, “Karabük Teknokent, Türkiye’nin uluslararası ölçekteki konumunu daha da güçlendirmek için bünyesindeki firmaların projelerini ve fikirlerini destekliyor. Bölgesel olarak girişimcilere AR-GE başvurularında bulunmalarına imkân tanıyan, dijital dönüşüm, inovasyon ve üniversite-sanayi iş birliği alanlarında faaliyet gösteren Karabük Teknokent, Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla katkı sağlıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmaların neticesinde Karabük’te ilk defa bir firma savunma sanayii alanında AR-GE projesi gerçekleştirecek. İnsansız Nano Helikopter projesi, kapalı ve kısıtlı alanlarda arama kurtarma gözlem faaliyetlerinde kullanılabilecek askeri ve sivil kullanıma uygun bir teknolojiyi geliştirmeyi amaçlıyor. Bu proje, ülkemizin savunma sanayi alanındaki yeteneklerini daha da artıracak ve ulusal güvenliğimize katkı sağlayacaktır. Savunma sanayi alanında yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürerek, ülkemizin teknolojik bağımsızlığını daha da güçlendirmeyi istiyoruz” dedi. Rektör Kırışık, göreve gelen Karabük Teknokent Genel Müdürü Nohutçu’yu tebrik ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Karabük Teknokent’te bulunan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. firmasını ziyaret eden Rektör Kırışık’a, Genel Sekreter Lütfü Köm, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ve Karabük Teknokent çalışanları eşlik etti.