Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu’nun UNESCO’ya Alınışının 21. Yılı

Safranbolu Yayın: 17.12.2015 15:04
Yazar:
Safranbolu’nun UNESCO’ya Alınışının 21. Yılı

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasının 21’inci yıl dönümüne ilişkin, “1800’lü yıllarda Anadolu’da neredeyse her şehir yaşam tarzı ve mimarisiyle Safranbolu gibiydi. 1950’lere gelindiğinde modernleşme, şehir dokusundan kültürel yaşama kadar birçok alanda savaşı kazandı. Safranbolu, bunların arasında istikrarlı bir şekilde tarihini ve kültürünü koruyan kent oldu” dedi.
Başkan Aksoy, yaptığı açıklamada, Safranbolu’nun 17 Aralık 1994’te Dünya Mirası Listesi’ne alındığını belirterek, “Bu süreçte Safranbolu’nun gerçekleştirilen restorasyonlar ve bilinçli korumacılıkla hem geçmişi günümüze taşıdığını hem de en iyi korunan şehir unvanını almayı başardı. 1800’lü yıllarda Anadolu’da neredeyse her şehir yaşam tarzı ve mimarisiyle Safranbolu gibiydi. 1950’lere gelindiğinde modernleşme, şehir dokusundan kültürel yaşama kadar birçok alanda savaşı kazandı. Safranbolu, bunların arasında istikrarlı bir şekilde tarihini ve kültürünü koruyan kent oldu. 2009 yılından itibaren ilçede restorasyona çok büyük önem verdik. Ecdadımızın bizlere bıraktığı bu muazzam kenti, gelecek nesillere miras bırakmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 21 yıl önce UNESCO’ya giren Safranbolu, korumacılıkta çok önemli başarı sağlamış, Osmanlı döneminden kalan birçok eser restore edilmiştir. Bu restorasyonlar durmaksızın devam etmektedir” dedi.
Safranbolu’da tarihi evlerin birbirinin ışığını engellemediğini vurgulayan Aksoy, “Bu sebeple UNESCO’nun bu yılı ‘Işık Yılı’ olarak kabul etmesi, bizim de Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalimizde alt temayı ‘Mimaride Işık’ olarak belirlememiz daha da anlam kazandırırken, bu temanın Safranbolu’ya ayrıca yakıştığını düşünüyorum. Bin 500’ün üzerinde kültür ve tabiat varlığının günümüze büyük bir başarı ve özveri ile taşındı. Sahip olduğu zengin kültürel mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu’yu ‘Dünya kenti’ yapmış, sivil Osmanlı mimarisini taşıyan geleneksel Türk evleriyle doğal güzellikleriyle ve tarihi boyutuyla da ün kazanmış nitelikli bir kenttir” ifadesine yer verdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çöl tozları Samsun’un havasını bozdu: Türkiye’deki en kirli hava

Dünya Yayın: 28.04.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı

Çöl tozlarının etkili olduğu Samsun, hafta sonuna Türkiye’nin ‘en sağlıksız’ havası ile başladı. Bakanlık tarafından yapılan uyarıda “Hassas gruplar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın bazı sağlık etkileri yaşaması muhtemeldir” ifadeleri yer aldı.

Ortalama 2 bin 500 kilometre uzaklıktaki Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozları, Karadeniz’in en gözde şehri Samsun’da hayatı olumsuz etkiledi. Sis gibi şehrin üzerine çöken toz bulutu, dün akşam saatlerinde etkili olan yağmurla yere düştü. Kapalı ve puslu bir havayla hafta sonuna uyanan Samsunlulara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı web sayfasında ’sağlıksız hava’ uyarısı yapıldı.

“Hava kalitesi sağlıksız, hassas gruplar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKİA) verilerinde Samsun’un İlkadım ilçesinde hava kalitesi ‘hassas’ durumdan ‘sağlıksız’ seviyeye yükseldi. Hava kirliliğinin 157 hava kalitesi indeksine yükseldiği duyurulan Samsun’da UHKİA’dan tarafından “Hassas gruplar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın bazı sağlık etkileri yaşaması muhtemeldir” uyarısı yapıldı.

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre Samsun’daki hava kalitesinin son 1 hafta ‘iyi’den, ‘orta’, ‘hassas’ ve ‘sağlıksız’a doğru yükseldiği görüldü. Öte yandan Bafra, Canik ve Tekkeköy ilçelerinin hava kalitesi de ’hassas’ seviyede olduğu sayfada yer aldı.