Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Gökçebey’de BAKKA Projesi Olan “Yöresel Herkime Evinin Turizme Kazandırılması” Projesinin Açılışı Yapıldı

Zonguldak Yayın: 28.11.2015 08:14
Yazar:
Gökçebey’de BAKKA Projesi Olan “Yöresel Herkime Evinin Turizme Kazandırılması” Projesinin Açılışı Yapıldı

ZONGULDAK ’ın Gökçebey ilçesinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen ve Gökçebey Kaymakamlığı’nın ortaklaşa olduğu “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizmine Kazandırılması” projesinin açılışı gerçekleştirildi.
Gökçebey Belediyesi’ne ait camlı köşkte yapılan açılış programına; İlçe Kaymakamı Bünyamin Gilgin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazıl Aytaş, Garnizon Komutanı Onur Şahbaz, Belediye Başkanı Vedat Öztürk, Bakacakkadı Belediye Başkanı Sezgin Özdemir, BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu, Halk Eğitim Müdürü Hüseyin Recep Topal, Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı, Çanakçılar Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu İşadamı-Hayırsever Mithat Çanakçı, Gökçebey Mal Müdürü Kadir Çelik, İlçe Özel İdare Müdürü İzzet Turpcu, İlçe Tarım Müdürü Sevim Küçükbekir, AK Parti Gökçebey İlçe Başkanı Lokman Aydın ve Belediye Meclis Üyeleri katıldı.
Program ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 2015 Yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında BAKKA tarafından desteklenen “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizmine Kazandırılması” projesinin koordinatörü Kadir Çelik, projeyi programa katılan davetlilere slayt eşliğinde açıkladı. Çelik burada yaptığı konuşmasında; “Zonguldak ili Gökçebey ilçesinin Herkime yöresinde bölgeye değer katan Herkime evleri bulunmaktadır. Bu evler yapılış özelliği ile diğer evlerden ayrılan tarihi ve tipolojik değeri olan evlerdir. Herkime evleri tamamen ahşap yığma yapılar olup inşasında ağaçtan başka malzeme kullanılmamaktadır. Temel olarak zemine büyük taş ve kaya parçaları yerleştirilen bu evler yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki taş temelin üstüne ağaçlar yatay olarak üst üste yerleştirilmiş ve köşelerde birbiri üzerine bindirilip dışarıya 30-40 cm taşacak şekilde geçme yöntemi ile çatışmış, çok büyük olmayan birkaç pencere boşluğu açılmış, bazı odalarda sadece havalandırma amaçlı küçük camsız bir dikdörtgen delik bırakılmıştır. Bu projenin Gökçebey ilçemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri İbrahim Kuzu ise açılış programında yaptığı konuşmasında BAKKA olarak her zaman projeye destek verdiklerini kaydederek projenin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti. Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin de açılış programında yaptığı konuşmasında 2015 Yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında BAKKA tarafından desteklenen “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizme Kazandırılması” projesinin çok önemli bir proje olduğunu ifade ederek projenin tamamlanmasının ardından Herkime’nin turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olacağını açıklayarak projeyi tanıttı. Bilgin; “Yöresel adıyla “Çantı” olarak bilinen tamamı ahşaptan yapılan ve yok olmaya yüz tutmuş olan ayrıca Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce de tescili yapılan “Herkime Evi”nin bir tanesinin basit yapım işiyle onarımın yapılarak Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nin Kültür Turizmine kazandırılması, bu pilot proje uygulaması ile daha sonra yapılacak büyük çaplı Avrupa Birliği projeleri aracılığıyla bu bölgedeki tüm Herkime evlerinin bir Safranbolu örneği gibi ülkemiz turizmine kazandırılması amaçlanmaktadır. İnşallah bu işler gerçekleştiğinde bu Herkime evimiz turizm açısından çok büyük bir kapasiteye sahip olacaktır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından davetlilere ikramda bulunuldu.
Öte yandan buradaki programın ardından BAKKA tarafından destek verilerek yapılan Herkime evi gezildi. Geziye, İlçe Kaymakamı Bünyamin Bilgin, BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu, Proje Koordinatörü Kadir Çelik, İlçe Özel İdare Müdürü İzzet Turpcu, işadamı Mithat Çanakçı eşlik etti. Turizme kazandırılması hedeflenen “Herkime” evinde incelemenin ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

NE YAPSANIZ OLMUYOR, BARİ KOPYA ÇEKİN !

Manşet Yayın: 01.05.2024 18:06
NE YAPSANIZ OLMUYOR, BARİ KOPYA ÇEKİN !

Milli eğitimde harikalar yaratıyoruz!
Reformlar ardı ardına geliyor.
Son 22 yılda milli eğitimde 9 bakan değiştirmişiz. Her gelen müthiş reformlara(!) imza atmış. Şimdi yeni bir reform gündemde! ismi “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), kamuoyunun görüşüne açılan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan ve bütüncül eğitim yaklaşımını temel alan yeni müfredatta beceri odaklı, sadeleştirilmiş içerikte öğrencilerin derinlemesine öğrenmesine imkan sağlayacak yeni yaklaşımlar belirlenmiş.
Kulağa hoş gelen o kadar çok detay var ki, heyecanlanmamak mümkün değil!

“Ne milli eğitimmiş arkadaş!
1 asır geçti bir türlü rayına oturtamadık. Oturtacağımızda yok!” derken bu sefer oturttuk sanırım!

Çocuklar kolay öğrensin diye sadeleştirmişler, seyreltmişler.
Bu müfredat değişikliğine 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda gidilmiş!
Daha öncede milli eğitim konusuna yazılarımda yer vermiştim. “Neredeyse her yıl bir bakan değişiyor. Üstelik çoğu eğitim kökenli değil. Birinin yaptığını yerine gelen bozuyor” diye haksızlık etmişim! Meğerse 10 yıldır müfredat değişikliği için harıl harıl çalışılıyormuş!
Al sana milli eğitimde bir devrim daha. Artık dünya sıralamasında hızla üst sıralara yükseliriz.!

Mesela, seyreltirken matematikten İntegrali çıkarmaya karar vermişler. Herhalde, “çocuklar integral öğrenecek de ne olacak, zaten bir işe yaradığı da yok” diye düşünmüşler.
Oysaki, İntegral hayatın içinde var. Kullandığımız otomobiller, ulaşım araçlarının tümü, iletişim araçları hep integral bilgisiyle sağlanıyor. Bir geminin, uçağın, trenin, binaların yüzeyi, ağırlığı hacmi dış etkilere mukavemeti ve bunun gibi farklı kuvvetler altındaki farklı tepkileri, integral hesabıyla bulunur.
Yani mühendisliğin temelinde integral vardır.
Eeee, ülkeye mühendis lazım değil demek ki!
Liyakat dediğin nedir ki? Mühendisin yapacağı bir işi herhangi biri de yapabilir. Mesela. İlkokul mezunu binlerce müteahhitimiz var. Adamlar integral mi biliyor?Koca koca binalar dikiyorlar. Bazıları küçük bir depremde yıkılıveriyor. O kadarcıkta olur artık!

Milli eğitimde gerçek bir reform yapmak istiyorsak, eğitim sistemini sil baştan değiştirmeliyiz. Öyle sadeleştirerek, seyrelterek olmaz. Yarın biri gelir senin çıkardığını tekrar koyar. Bu yap boz sürer gider. Bunun örnekleri çok.

Köy Enstitüleri benzeri projeleri hayata geçirmeliyiz. Küçük rütuşlarla, yap bozlarla kaybedecek zamanımız yok!
Bizim çağı yakalamak ve dünya ile rekabet gücümüzü artırmak için mesleki ve teknik eğitime ağırlık vermemiz gerekiyor. Almanya, Japonya böyle kalkındı.
Bu gerçeği neden görmezden geliyoruz.? Milli Eğitimde neden doğru düzgün proje üretemiyoruz? Anlamak mümkün değil.

Finlandiya’nın eğitim modeli dünya genelinde övgü topluyor. Ülkenin eğitim sistemi; öğrenci merkezli yaklaşımı, öğretmenlerin yüksek nitelikleri ve eşitlikçi politikalarıyla tanınıyor. Gidin inceleyin, kendi ülkemize nasıl uyarlarız? Olur mu, olmaz mı bakın.
Adamlar başarılı olmuş işte. bari onlardan kopya çekin.

İlyas Erbay