Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uzakdoğu’dan Karaca Mağarası’na geldiler

Gümüşhane’de bulunan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Karaca Mağarası bu kere Tayvan’dan gelen 20 kişilik turist kafilesi tarafından ziyaret edildi. Doğal oluşumları ve büyüleyici atmosferiyle bilinen mağara, Tayvanlı turistlerden tam not aldı.
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü hudutlarında yer alan ve deniz düzeyinden yaklaşık bin 550 metre yükseklikte bulunan Karaca Mağarası, Tayvan’dan gelen 20 kişilik turist kafilesini ağırladı. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken mağara, Tayvanlı ziyaretçilerin büyük beğenisini topladı. Tayvanlı turistler, rehberler eşliğinde gerçekleştirdikleri seyahatte mağaranın sarkıt, dikit ve sütun oluşumlarını büyük bir ilgiyle inceledi. Mağaranın içyapısından hayli etkilenen turistler, bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmadı.
Karaca Mağarası işletmecileri, bilhassa yaz döneminin yaklaşmasıyla birlikte Uzak Doğu’dan gelen ziyaretçilerin sayısında gözle görülür bir artış olduğunu söz etti. Bölgedeki turizm temsilcileri, mağaranın memleketler arası tanıtım çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını ve Uzak Doğulu turistlerin ilgisinin önümüzdeki devirde daha da artmasını beklediklerini belirtti.
Yılın yalnızca muhakkak devirlerinde ziyarete açık olan Karaca Mağarası, hem doğaseverlerin hem de fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez duraklarından biri olmayı sürdürüyor.

"Gümüşhane’yi Asya ülkelerine tanıtmak istiyoruz"
Özellikle Tayvan’dan Türkiye’ye tıp düzenleyen firmaların Karaca Mağarası’nı rotalarına eklediğini söz eden turist rehberi Adem Kocaman, "Özellikle bölgenin tanıtımı için elimizden geleni yapıyoruz. Son vakitlerde ülkemizi ve Gümüşhane’yi bilhassa Asya ülkelerine tanıtmaya çalışıyoruz. Konuklarımız son vakitlerde bilhassa Tayvan’dan gelmeye başladılar. Bölgemizin her tarafında farklı bir hoşluk var biz de elimizden geldiğince turistleri bu bölgeye çekmeye çalışıyoruz" dedi.

"Burası gizli bir cennet"
Karaca Mağarası’nın gizli bir cennet olduğunu ve görüntünün çok etkileyici olduğunu söyleyen Tayvanlı turist Hsu Ming-Hsien (66) "Manzara çok hoş çok etkileyici. İmajlar çok hoş. Burası gizli bir cennet. Bu Türkiye’ye 2’nci gelişim daha evvel batıya gelmiştim doğuyu hiç görmemiştim" derken, Ethan Chang (35) ise "Mağara çok etkileyici, bu mağarayı bilhassa tıp programına aldık. İnsanları alışılmışın dışına çıkan yerlere getirmek istedik. Bölgedeki tarihi yapıların dışında bu türlü doğal hoşlukları de görmek istedik. İlerleyen devirlerde de Uzak Doğu’dan daha fazla turisti buraya getireceğiz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doğadan sofralara

Karadeniz bölgesinde çoklukla yüksek alanlarda yetişen ve şifa kaynağı olan ‘Kaldirik Otu’ Giresun’da toplanılmaya başlanıldı. Kaldirik otu, yörede yıl boyunca tüketmek için turşu kurulmasının yanı sıra yemekleriyle de sofraları süslüyor.
Yüksek kesitlerde doğal olarak yetişen ve sıhhate sayısız yararıyla bilinen Kaldirik Otu, Giresun’da bahar aylarının vazgeçilmez lezzetleri ortasında yerini almaya başladı. Turşusu, kavurması ve kızartmasıyla sofraları süsleyen bu özel bitki, halk ortasında "şifa kaynağı" olarak biliniyor.
Giresun’da nisan ayının ortalarında toplanmaya başlanan Kaldirik Otu, bilhassa yüksek alanlarında, fındık bahçeleri ve yol kenarlarında doğal olarak yetişiyor. Lila renkli çiçekleriyle görsel bir şölen sunan bu bitki, halk ortasında baharın gelişiyle özdeşleştirilirken, boğaz, bademcik iltihabı ve sigara içenler için balgam söktürücü özellikleriyle de dikkat çekiyor.

"Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz"
Giresunlu Ayşe Karaçam, yıllardır bu şifalı bitkiyi toplayarak sofralarında kullandığını tabir ede ederek "Bu çok sağlıklı bir şey. Bilhassa sağlıklı yaşamak isteyenler ve diyet yapanlar tarafından da sevilerek tüketiliyor. Çoklukla nisan ortasından haziran başına kadar toplanır. Taze olarak yemeklerde kullanıldığı üzere turşusu da yapılarak yıl boyunca tüketiliyor. Hatta Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz" dedi.

Yumurta ve mısır unu ile Kaldirik’in lezzet yolculuğu
Kaldirik otunun tüketimi ile ilgili bilgi veren Sevim Koçoğlu Bıçakçı ise "Bitki evvel yapraklarından ayrılarak, sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra küçük küçük doğranıyor. Doğranan saplardan tabanla, kavurma turşu üzere birçok yemek yapılıyor. Bugün yumurtalı kızartmasını yaptık. En çok bu hali tercih ediliyor ancak kavurması, diblesi ve bilhassa turşusu da çok seviliyor" sözlerini kullandı.
Giresunlu Durmuş Karakaya ise tabiattan gelen bu nimetlerin sıhhat üzerindeki tesirlerini anlatarak "Bağırsaklara, mideye, şeker hastalığına çok güzel geliyor. İdrar yollarını temizliyor. Her yıl bu vakitlerde toplarız. Kavururuz, haşlayıp tavasını yaparız. Giresun’un en uzun yaşayan vilayetler ortasında olması boşuna değil, tabiattan besleniyoruz. Kaldirik de bu şifalı tabiatın bir parçası" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.