Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Profesörler ağrı pilinde umut tacirliği yapanlara karşı uyardı: “Felçlileri yürütüyoruz, koşturuyoruz gibi durumlar söz konusu değil”

Algoloji uzmanı tabipler Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) bir ortaya geldi. Ağrı pilinde umut tacirliği yapanlara karşı vatandaşlara ve sivil toplum kuruluşlarına seslenen hekimler, ağrı pilinin felci hastaları yürüme, koşturma yahut fizikî kapasitelerini arttırmak üzere bir durum kelam konusu olmadığına dikkat çekti.
Türk Algoloji Ağrı Derneği ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Kolu iş birliğiyle OMÜ Tıp Fakültesi’nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıda ağrı piliyle ilgili yanlış algıları düzeltmek ve farkındalığı arttırmak için bildiriler verildi. Toplantıda ayrıca OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Danacı, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, OMÜ Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Kolu Kurucu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, OMÜ Tıp Fakültesi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Kısmı Öğr. Üyesi Dr. Bora Uzuner, OMÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Kolu Algoloji Bilim Kolu Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kurçaloğlu, OMÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Kısmı Algoloji Bilim Kolu yandal uzmanlık öğrencisi Uzm. Dr. Pınar Uzun’ da konuşma sunum yaptı.

"Hasta yürütülmesi yahut eski fizikî kapasitesi kavuşturulması kelam konusu değildir"
Ağrı pilinin kullanımıyla ilgili konuşan Türk Algoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Gül Köknel Talu, "Ağrı pili kronik hastası olan hastalar bir tedavi seçeneğiydi. Lakin bu tedavi seçeneğine ulaşmak için hastanın çok güzel kıymetlendirilmesi, başka uygulanabilecek formüllerin uygulanmış olması ve bu uygulama sonucunda başarısızlık elde edilmiş olması çok değerlidir. Zira birinci olarak uygulanabilecek bir prosedür değildir. Hayli komplike ve maliyetli bir sistemdir. Bu nedenle bütün tedavi basamaklarının gerçek bir halde uygulanması, yetersiz kalındığında bu sistemin gündeme getirilmesi gerekmektedir. Bunun dışında işlevsel bazlı sorunlarda, Parkinson hastalarında, hareket bozukluklarında, idrar, gaita tutamayanlarda işlevsel olarak bir aktifliği bulunan metottur. Bugün burada toplanmamızın en değerli nedenlerinden biri bir umut olan sistemin umut tacirliği olarak kullanılmasına bir farkındalık oluşturmaktır. Omurga felci hastalarda bu usulün uygulanarak yürüme yahut fizikî kapasitelerini arttırmak üzere bir durum kelam konusu değildir. Muhakkak nöropatik ağrılarından bu tesirli olabilir lakin, dışarıda gördüğümüz, üzülerek izlediğimiz bu prosedürün uygulanarak hasta yürütülmesi yahut eski fizikî kapasitesi kavuşturulması kelam konusu değildir" dedi.

"Bu hem umut tacirliğidir hem de maddi kayıplara neden oluyor"
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Fatih Özkan, " Üniversite yaptığımız program aslında bir toplumsal sorumluluk projesidir. Biz ağrı pillerini kim için takıyoruz? Ne için takıyoruz? Yanlışsız süreç nedir? Onları anlatmaya çalışıyoruz. Bizi dernek olarak ya da algologlar olarak ilgilendirmeyen bir kadro spekülatif konuşmaların önüne geçmeye çalışıyoruz. Hastalarımızın mağdur olmaması, maddi ve manevi kayıplara uğramaması ve bu mevzuda sivil toplum örgütlerine farkındalık oluşturmak için bu toplantı gerçekleşti. Ağrı pilini farklı emellerle kullanmak bizim için kelam konusu değil. Kronik ağrılar dediğimiz geçmeyen ağrılarda hastanın ağrısını geçirmek ağrısıyla kullanıyoruz. Hastada değerli nörolojik kayıplar oluşmuşsa hastaya rastgele bir biçimde bunları uygulamıyoruz. Ağrı için uyguladığımızda hakikaten değerli oranda yarar görüyoruz. Hastalarımızın hayatlarını mümkün olan en ağrısız formda geçirmesini sağlıyoruz. Felçlileri yürütüyoruz, koşturuyoruz, her türlü travmayı, nörolojik hasarı engelliyoruz üzere durumlar kelam konusu değil. Bu hem umut tacirliğidir hem de maddi kayıplara neden oluyor. Kişi bu türlü bir sonuç karşısında her şeyini verebilecek konuma geliyor. Katiyetle bu hususta toplumumuzu, sivil toplum örgütlerini vazifeye davet ediyoruz" diye konuştu.

Ağrı pili kullanan hastalar: Konforumuz arttı, uyku uyuyoruz
Ağrı pili kullanan Abdullah Koç, "Uzun yıllardır makul bir rahatsızlığımdan dolayı çok ağrılarım vardı. Bunlar çekilmez bir hal almıştı. Her türlü ilacı, araç ve gereci kullanmam sonucu ağrılarım geçmeyince Hollanda’da hekimim bu türlü bir sistem olduğundan bahsetti. Bunun üzerinde ben bu sistemle tanıştım. Kişinin istemesi lazım. 2 haftalık bir deneme periyodu var. Bu deneme devrinde bedenle ahenk sağlarsa rahat ediyorsun. Şu anda ben en yeni sisteme sahibim. Bu sistem beyne ağrıyı vermiyor. Ağrı 7/24 benimle birlikte lakin çok aşağılardadır. Bir dağ düşünün ben dağın tepesindeyim ağrı dağın eteklerindedir. Birtakım anlarda kapatmam gerekiyor. Kapattığım vakit ortalıkta yanardağına dönüşüyor" biçiminde konuştu.
Ağrı pili kullanan Hüseyin Koç, "Bel fıtığı nüksetti. Farklı tedaviler uygulandı. Fizik tedavi uygulandı. Belden bir iğne uygulaması yapıldı. Randuman alamadık. Ameliyat olamaya karar verdik. Bu sefer ameliyata girdik. Kalp yetersizliği olduğu için ameliyata dayanamayacağımız ortaya çıktı. Ameliyattan dışarıyla alındık. Şuraya girdik. Şura bize pil takılmasına karar verdi. Pil 15 gün denendi ve randıman verdi. Ağrılarım dindi. Konforum arttı. Uyku uymaya başladım. Şükür olsun 5 yıldır olağan hayatımdan hiçbir eksiğim yok" tabirlerini kullandı.
Toplantıda ayrıca OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Danacı, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, OMÜ Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Kolu Kurucu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Güldoğuş, OMÜ Tıp Fakültesi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Kısmı Öğr. Üyesi Dr. Bora Uzuner, OMÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Kısmı Algoloji Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kurçaloğlu, OMÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Kısmı Algoloji Bilim Kısmı yandal uzmanlık öğrencisi Uzm. Dr. Pınar Uzun’ da konuşma ve sunum yaptı. Toplantıya Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Kolu ve Türk Nöroloji Derneği Lideri Prof. Dr. Murat Terzi de katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Jandarmadan yasa dışı ticarete amansız takip

Tokat’ta düzenlenen operasyonlarda 505 litre uydurma içki, silah, mühimmat ve tarihi eser kaçakçılığı gereçleri de dahil çok sayıda kaçak eser ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında 27 kişi hakkında isimli süreç başlatıldı.
Tokat Vilayet Jandarma Komutanlığı grupları, son 1 ayda kaçak ve düzmece alkol ticareti, kültür ve tabiat varlığı kaçakçılığı ile silah ve mühimmat kaçakçılığına yönelik eş vakitli operasyonlar gerçekleştirdi. Yapılan baskınlarda 505 litre geçersiz içki, 21 kilogram kaçak tütün, 52 bin 994 adet makaron, 3 ruhsatsız tabanca ile bu tabancalara ilişkin 43 adet fişek, 3 ruhsatsız av tüfeği ve 23 adet av tüfeği fişeği, 342 tarihi eser niteliği taşıyan sikke, 37 adet çeşitli kaçak hafriyat gereci ve 4 adet define detektörü ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında 27 kişi hakkında isimli süreç başlatıldı.
Valilikten yapılan açıklamada, "Toplumun huzur ve güvenliğini tehdit eden yasa dışı faaliyetlere karşı yürüttüğümüz uğraş aralıksız devam edecektir. Hata faillerini yakalamak ve kaçakçılığı kökünden bitirmek maksadıyla titizlikle çalışıyoruz" denildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.