Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yoldan çıkan otomobil elektrik direğine çarptı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde bisikletliye çarpmamak için ani hareket yapan araba şoförü elektrik direğine çarptı.
Kaza, Çarşamba-Ayvacık kara yolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, S.Ö. yönetimindeki 07 FCZ 087 plakalı araba, önüne apansız çıktığı argüman edilen bisikletliye çarpmamak için yaptığı ani hareket sonucu savrularak elektrik direğine çarptı. Direğe çarparak durabilen araba şoförü yaralanmazken, kaza sonucu araba kullanılamaz hale geldi.
Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2025 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmak ve solaryum cilt kanseri riskini artırıyor

Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, cilt kanserinden korunmak için güneşin ağır olduğu saatlerde dışarı çıkılmamasının ve solaryumdan uzak durulması gerektiğini söyledi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, bazal hücreli karsinom (BHK) hakkında bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Losol, "Ciltte en sık rastlanan kanser tipidir. Bu kanser çeşidi, ciltteki eskimiş hücrelerin yerini alacak yeni hücreleri üreten bazal hücre katmanının kanserleşmesi sonucu ortaya çıkar. Çoklukla birinci belirtisi, ciltte hafif şeffaf bir kabarıklık olarak gözlemlenir ve ekseriyâ baş, boyun, kulak ve ense üzere güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir. Bazal hücreli karsinom, uzun vadeli ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmak, denetimsiz güneş yanıkları ya da solaryum kullanımı sonucu gelişir. Güneşten korunmak ve uygun bir güneş hami krem kullanmak, bu kanser çeşidinden korunmaya yardımcı olabilir" dedi.

"Güneşte uzun kalma ce solaryum, cilt kanseri riskini artırıyor"
BHK’nın, çoklukla güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkmakla birlikte nadiren gölgede kalan bölgelerde de gelişebileceğini belirten Uzm. Dr. Losol, "En yaygın belirtiler yüzde oluşan ince damarlanmalı, inci beyazı, pembe ya da şeffaf bir şişlik olarak karşımıza çıkar. Daha koyu cilt rengine sahip bireylerde bu lezyonlar çoklukla daha koyu renkte olabilir. Şeffaf olmasına karşın kabarık kenarları, pulsu ve kırmızı alanlarıyla dikkat çeken lezyonlarda kahverengi, siyah ya da mavi renge çalan koyu noktaların bulunması da risk taşır. Yeni ortaya çıkan ya da güzelleşmeyen yaraların kesinlikle bir dermatolog tarafından kıymetlendirilmesi gerekir. Güneşe uzun müddet maruz kalma, solaryum kullanımı, önemli güneş yanıkları, açık deri rengi, renkli gözler, ailede deri kanseri geçmişi ve bağışıklığı baskılayan hastalıklar üzere faktörler riski artırır" diye konuştu.

Korunma yolları, teşhis ve tedavi
Hastalığın tedavi edildikten sonra dahi sıkça tekrarlayabildiğini lisana getiren Uzm. Dr. Losol, "Bu durum, bireyin öbür deri kanserlerine yakalanma riskini de artırıyor. Tedavi edilmediği durumlarda nadiren de olsa başka organlara yayılma riski bulunur. Bu nedenle tedavi sonrası nizamlı dermatolog muayenesi değer taşıyor. Güneşin ağır olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, en az 30 SPF’lik güneş koruyucular kullanmak ve bu koruyucuları 2-3 saatte bir yenilemek korunmada tesirli adımlar olarak gösterilir. Ayrıyeten, solaryumdan uzak durmak ve ciltteki değişiklikleri nizamlı olarak denetim etmek büyük ehemmiyet taşır. Tedavide ise kanserli dokunun büsbütün çıkarılması amaçlanır. Cerrahi usuller, kriyoterapi, elektrokoter, radyoterapi, kemoterapi ya da lokalize krem tedavisi üzere alternatifler kullanılır. Tedavi seçenekleri, kanserin çeşidine ve evresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir" halinde konuştu.
Tedavi sonrası hastaların yüzde 33’ünde birinci yılda, yüzde 50’sinde ikinci yılda ve yüzde 66’sında üçüncü yılda nüks gözlemlenebildiğini söyleyen Losol, "Bu yüzden birinci 5 yıl boyunca 6 aylık aralıklarla denetim önerilir. Sıhhatinizi korumak için erken teşhis ve sistemli denetimlerin değerini unutmayın. Güneşe karşı alınacak kolay tedbirlerle bazal hücreli karsinomdan korunabilirsiniz" tabirlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.