Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mart, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘Çocuklarda yetersiz uyku aile ve akran ilişkilerini olumsuz etkileyebilir’

Erken çocukluk devrinde beynin temel aktivitesinin uyku olduğunu belirten Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, "Uyku, çocuk gelişiminin temel ögesidir. Yetersiz uyku çocuğun sıhhatini, aile-akran-öğretmen ilgilerini, günlük ömür aktivitelerini ve davranışlarını etkilemektedir" dedi.
Liv Hospital Samsun Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Pelin Aytaç Uras, süt çocuğunda uyku sorunları hakkında bilgilendirdi. Erken çocukluk devrinde beynin temel aktivitesinin uyku olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Uras, "Uyku çocuk gelişiminin temel ögesidir. Yetersiz uyku çocuğun sıhhatini, aile-akran-öğretmen bağlarını, günlük ömür aktivitelerini ve davranışlarını etkilemektedir. Çocukların uykusunun büyük kısmı REM uykusundan oluşmaktadır. REM ve Non REM uykuları gece boyunca döngüsel olarak yer alırlar, döngü vakti bebeklikte 50-60 dakika iken, çocukluk ve erişkinlikte 90 dakikaya uzar" diye konuştu.

"Uyku saati rutin olmalı"
Çocuklar için uyku saatinin rutin olması gerektiğine değinen Uzm. Dr. Uras, "Bebek ve çocuklar için uyku saati ile ilgili rutinler oluşturmalı, bu rutinler sevecenlikle uygulanmalıdır. Yatağa gitme vakitleri anne-baba ile çocuk ortasında çatışma ortamının oluşturulduğu vakitler olmamalıdır. Çocuğun her gün mesken dışında tertipli sportif faaliyetler yapması uyku tertibi açısından faydalıdır fakat yatmadan evvelki iki-üç saat içinde ağır idmanlardan kaçınmalıdır. Yatak odalarında hafif ışığı olan gece lambaları tercih edilebilir. Yatak odalarında televizyon bulundurulmamalıdır. Birinci uyku belirtilerini gördüğünüzde bebeğinizi yatağına yatırın. En ülkü olanı, bebeğin rahatlamasına ve uykuya geçmesine müsaade vermektir. Yatarken çocuğunuzun yanına sevdiği oyuncağını yahut özel bir eşyasını almasına müsaade verin. Bunlar çocuğunuzun uyumasını kolaylaştıracaktır" formunda konuştu.

"Uyku bozukluklarında tabibe başvurulmalı"
Çocukların pamuklu giysiler giymesine itina gösterilmesi ve oda ısısının ayarlanması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Uras, "Çocuklarda uykuya başlama davranışları ile ilgili olan uykuya dalma zahmeti ve gece uyanmalar sıktır. Ebeveynlerin yardımı olmaksızın yatağa yerleşme ve uykuya dalma, çocuklarda öğrenilen davranışlardır. Şayet çocuk uykuya dalmak için annesinin yardımına ya da özel bir uygulamaya (oyuncakla oynama, müzik dinleme) alışmışsa, gece uykusu sürecinde uyku basamakları ortasında görülen uyanmalarda da bu etraf kurallarını isteyecektir. Uykuya dalma zahmeti olan çocuklarda, bu fizyolojik uyanışlarda ebeveynin müdahalesi ya da alışılmış özel davranışların yapılması gerekir. Uyku çocukların bedensel ve ruh sıhhati açısından çok değerli bir öge olup bu bahisteki bozukluklarda çocuk doktorunuza başvurabilirsiniz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu mimarisi Mısır’da Erasmus+ çerçevesinde tanıtıldı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinin mimarisi Erasmus+ çerçevesinde Mısır’da tanıtıldı.
Karabük Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Serap Sevgi, Erasmus+ KA171 İşçi Hareketliliği kapsamında Benha Üniversitesinde ders vererek Safranbolu’nun klâsik konut mimarisini ve kültürel miras müdafaa yaklaşımlarını Mısırlı öğrencilere aktardı.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Onarım Anabilim Kısmından Dr. Öğr. Üyesi Serap Sevgi, Erasmus+ KA171 İşçi Hareketliliği kapsamında Mısır’daki Benha Üniversitesi Mimarlık Kısmında ders verdi.
Ev sahibi üniversiteden Dr. Mohamed Ahmed Rezk Aly Al-Sherbiny’nin eşlik ettiği programda, Giza Piramitleri ve yarış projesiyle dikkat çeken Yeni Mısır Müzesi ziyaret edilerek tarihi yapı teknikleri, arkeolojik keşifler ve muhafaza yaklaşımları yerinde incelendi.
Benha Üniversitesinden akademisyenlerin iştirakiyle gerçekleştirilen toplantıda ise Karabük Üniversitesi ve Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi tanıtıldı; ayrıca akademik iş birliği lmkanları görüşüldü.
Dr. Öğr. Üyesi Serap Sevgi, mimari tasarım stüdyolarında öğrencilere geri bildirimde bulunarak Kahire’nin tarihi bölgelerine yönelik dizaynlar üzerine değerlendirmeler yaptı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Safranbolu konutları üzerinden Anadolu’nun klâsik konut mimarisi öğrencilere aktarıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.