Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Mart, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Sera Gölü’nde balçık temizleme çalışmaları tamamlandı, suyunun berraklaşması için beklemeye geçildi

Trabzon’un doğal güzelliyle ünlü turizm merkezi Sera Gölü’nde başlatılan balçık temizleme çalışmaları tamamlandı. 4 ay süren çalışmalarda göl tabanından yaklaşık 200 bin metreküp rüsûbî gereç çıkartıldı.
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 21 Şubat 1950 tarihinde Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluşan Sera Gölü’nün berraklığına kavuşması için başlatılan çalışmalar tamamlandı. Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan turizm merkezinin çamurlu ve makus imgesi nedeniyle DSİ tarafından Ekim ayında çalışma başlatıldı. Hem Trabzon vilayet merkezine hem de Akçaabat’a yakın uzaklıkta olması nedeniyle tercih edilen Sera Gölü’nde 2015 ve 2019 yıllarında yapılan taban paklığına karşın göldeki kirliliğin önüne geçilemezken, berraklığına bir türlü kavuşamayan Sera Gölü’nün doğal haline kavuşması için Devlet Su İşleri’nce (DSİ) dere yatağına çökeltim havuzu da yapıldı. Göle yaklaşık 500 metre uzaklıkta inşa edilen çökeltim havuzu ile Sera Gölü’nde rüsûbî gereçlerin dolmasının engellenmesi amaçlandı. Çalışmalar kapsamında membada yer alan 7 adet tersip bendi temizlenirken, göl içerisinde 8 ekskavatör, 2 adet dragline iş makinesi, 1 greyder, 2 dozer, 18 kamyon, 1 su tankeri ve 3 kamp treyleri ile çalışma yapıldı. 35 işçi ile sürdürülen çalışmalarda kamyonlarda ile döküm alanına günde 9 sefer yapıldı. Çıkartılan rüsûbî materyaller 7 kilometre uzaklıktaki döküm alanına taşınırken, çalışmaların tamamlandığı gölden yaklaşık 200 bin metreküp rüsûbî materyalin çıkartıldı. Tabanı temizlenen Sera Gölü’nün berrak olacağı günler için bekleyişe geçildi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Zonguldak Kömür Jeoparkı projesinde öğrencilere UNESCO kriterlerine uygun eğitim verildi

"Zonguldak Kömür Jeoparkı UNESCO Hazırlanıyor" projesi çerçevesinde değerli bir eğitim ve farkındalık aktifliği daha hayata geçirildi.
2022 BAKAP Programı kapsamında desteklenen proje kapsamında 150 öğrenci ve 20 öğretmene, UNESCO standartlarına uygun halde jeopark eğitimi verildi.
Eğitimlerin akabinde iştirakçiler, Ulusal Zonguldak Kömür Jeoparkı’nın değerli jeositlerinden biri olan Gökgöl Mağarası’na götürülerek uygulamalı seyahatle bilgiler pekiştirildi.
Proje, kentin jeolojik mirasını muhafaza, tanıtma ve sürdürülebilir turizmi destekleme gayeleri doğrultusunda değerli bir yer alıyor. Proje, Zonguldak’ın UNESCO Global Jeopark Ağı’na iştirak sürecini hızlandırmayı hedeflerken, genç nesillerde da tabiat ve yer şuuru oluşturmayı amaçlıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.