Berkay Doğan tarafından
04 Mart, 2025 12:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Makine Mühendisleri Odası’ndan ‘Etiket’ Vurgunu!

Karabük’te asansör muayene ücretleri vatandaşları mağdur ediyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO)'nın binalardaki asansörler için uyguladığı periyodik muayene ücretlendirme sistemi, bölgedeki birçok bina sakini ve apartman yöneticisinden tepki topluyor. Kırmızı, mavi ve sarı etiketler üzerinden alınan yüksek ücretlerin haksız kazanca dönüştüğü iddia ediliyor.

Asansör Etiket Sistemi Nedir?
Asansörlerin güvenli olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan etiketleme sistemi şu şekilde işlemektedir:

  • Kırmızı etiket: Güvensiz ve kullanıma kapatılması gereken asansörler için,
  • Sarı etiket: Eksiklikleri bulunan ancak acil risk taşımayan asansörler için,
  • Mavi etiket: Hafif kusurları olan ancak kullanılabilir durumdaki asansörler için,
  • Yeşil etiket: Tam güvenli olduğu tespit edilen asansörler için verilmektedir.

Ancak iddialara göre, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, bu etiketleri verirken yüksek ücretler talep ediyor. Ücretler, bölgeye, bina kat sayısına ve asansör genişliğine göre değişiklik göstererek büyük kazançlar sağlıyor.

Kırmızı etiketli asansörlerin hâlâ kullanılıyor olması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Güvensiz olarak nitelendirilen bu asansörlerin bazı binalarda hâlâ aktif bir şekilde kullanıldığı gözlemleniyor. Bu durum, hem vatandaşların güvenliğini tehlikeye atmakta hem de yetkililerin denetimlerinin yetersizliğini gösteriyor. İş merkezinde ya da apartmanlardaki, kırmızı etiket almış asansörlerin kullanımının devam etmesinin, haksız kazanç ve güvenlik sorunlarına neden olduğu ifade ediliyor.

Vatandaşlar ve Apartman Yöneticileri Tepkili
Karabük’te birçok apartman yöneticisi ve bina sakini, MMO’nun belirlediği ücretlerin fahiş olduğunu ve vatandaşları mağdur ettiğini belirtiyor. Denetimler için alınan ücretlerin şeffaf olmaması ve sürekli artış göstermesi de tepkilere yol açıyor. Bazı bina yöneticileri, asansörlerinin gereğinden fazla eksik gösterilerek sarı veya kırmızı etiket almasına neden olunduğunu ve bu durumun yüksek bakım maliyetleri ile sonuçlandığını iddia ediyor.

Yetkililere Denetim Çağrısı Yapıldı
Karabük’te yaşanan bu durumun giderek yaygınlaştığını belirten vatandaşlar ve apartman yöneticileri, yetkililerin bir an önce harekete geçmesini talep ediyor. Konuyla ilgili şikayetlerin artması üzerine kamu kurumları ve ilgili belediyelerden, Makine Mühendisleri Odası'nın ücretlendirme politikalarını inceleyerek gerekli denetimleri başlatmaları isteniyor. Vatandaşlar, asansör güvenliği bahanesiyle yapılan bu uygulamanın adil bir hale getirilmesini ve fahiş ücretlerin kaldırılmasını bekliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 04:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Fransa’daki yangında hayatını kaybeden 3 kardeş Rize’ye getirildi

Fransa’nın Strasbourg kenti yakınlarındaki Brumath’ta çıkan yangında hayatını kaybeden 3 kız kardeşin cenazeleri memleketi Rize’ye getirildi.
Fransa’nın Strasbourg kenti yakınlarındaki Brumath’ta yaşayan Rize’nin Ardeşen ilçesi nüfusuna kayıtlı İbrahim Kuru ve Ayşe Tutan Kuru çiftinin meskeninde 27 Nisan 2025 Pazar günü, sebebi şimdi bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın esnasında konutta bulunan Ecrin Kuru (13) ve kız kardeşi Hatice Kuru (11) hayatını kaybederken, ağır yaralanan kardeşleri Melek Kuru (5) ise kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Strasbourg’tan aktarmalı uçak ile Trabzon Havalimanı’na, akabinde da karayolu ile Rize’ye getirilen 3 kardeşin cenazesi Kaçkar Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı. Kardeşlerin cenazesi bugün öğlen namazının akabinde memleketleri Ardeşen ilçesi Merkez Camii’inde kılınarak defnedilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.