Karadeniz’in köklü takımlarından Giresunspor’un önlenemeyen düşüşü devam ediyor

Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Şubat, 2025 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tarihinde 2 periyot Üstün Lig’de çaba eden Giresunspor, yaşadığı ekonomik krizle birlikte önlenemeyen bir düşüş yaşıyor.
1967 yılında kurulan Giresunspor, 1970-1971 dönemindeki gayretiyle tarihinde birinci sefer futbolun en üst ligi olan Muhteşem Lig’de gayret etme hakkı kazanmıştı. Doğu Karadeniz’de Harika Lig’e yükselen birinci kadro olan Giresunspor, 1971-1972 döneminden 1976-1977 dönemine kadar aralıksız Muhteşem Lig’de gayret etti. Akabinde TFF 1. Lig’e düşen Giresunspor, devam eden yıllarda iniş çıkış bir performans gösterdi.
Yeşil beyazlılar, 2013-2014 döneminde TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta şampiyon olarak TFF 1. Lig’e yükseldi. TFF 1. Lig’de 7 dönem üst üste gayret eden Giresunspor, 2020-2021 dönemini 2’nci sırada tamamlayarak tarihinde 2’nci defa Üstün Lig’e yükseldi.

İkinci Süper Lig dönemi
2020-2021 döneminde Üstün Lig’e yükselen Giresunspor, Türkiye’nin en itibarlı liginde 2 dönem tutunabildi. 44 yıllık ortadan sonra Üstün Lig’deki birinci dönemi olan 2021-2022 döneminde oynadığı 38 maçta 12 galibiyet, 9 beraberlik ve 17 yenilgi alan Giresunspor, 45 puanla dönemi 16’ncı sırada tamamladı. 2022-2023 döneminde ise oynadığı 36 maçta 10 galibiyet, 10 beraberlik ve 16 yenilgi alan Giresunspor, 40 puanla küme düşme sınırında kalarak Muhteşem Lig’e veda etti.

Yeniden TFF 1. Lig’de
Süper Lig devrinde oynadığı oyunla isminden sıkça kelam ettiren Giresunspor, küme düştüğü TFF 1. Lig’de epeyce makûs bir dönem geçirdi. Süper Lig devrinden kalan mali yük ve transfer yasaklarıyla gayret eden Giresunspor, TFF 1. Lig’de 2023-2024 döneminde oynadığı 34 maçta 2 galibiyet, 4 beraberlik ve 28 yenilgi alarak dönemi 18’inci sırada tamamlayarak TFF 1. Lig’e veda etti.

2 Lig’de de makus tablo devam ediyor
Bu dönem TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta gayret eden Giresunspor, güçlü ekonomik şartlar nedeniyle transfer yasağını kaldıramayarak altyapıdan destek ettiği genç oyuncularla döneme başladı. 2024-2025 döneminin birinci maçında kendi alanında Nazillispor’u 1-0 mağlup ederek döneme galibiyetle başlayan Giresunspor, devam eden haftalarda adeta kabusu yaşadı. TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta geride kalan 21 haftada yeşil beyazlı grup, 1 galibiyet, 6 beraberlik ve 14 yenilgi alarak 0 puanla son sırada yer alıyor. Giresunspor, oynadığı son maçta Serik Belediyespor’a 4-0 mağlup oldu.

Bu dönem 9 puanı silindi
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kulüp Lisans Kurulu tarafından yürütülen kulüp lisans sürecinde Giresunspor, yapılan incelemeler sonucunda gerekli kriterleri yerine getiremediği için 3 puan silme cezası almıştı. FIFA Disiplin Komitesi tarafından ise Giresunspor’a eski oyuncusu Marko Milinkovic evrakından ötürü 6 puan silme cezası verilmişti. Yeşil-beyazlı kulübün FIFA’da toplam 26 belgesi buluyor. Bunların 22 tanesi futbolcu, 4 tanesi de kimi oyuncuların kulüpleriyle ilgili FIFA belgelerinden oluşuyor.

Takımın aktüel borcu 433 milyon lira
Sahadaki gayretin yanı sıra ekonomik krizle de gayret eden Giresunspor’un şimdiki borcu son bilgilere nazaran 433 milyon lira. Bu sayı içerisinde en yüksek hissesi futbolculara olan borçlar oluşturuyor. Giresunspor’un geçmişten kalan yabancı oyunculara 276 milyon lira ve geçmişten kalan yerli oyunculara 13 milyon lira borcu bulunuyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kastamonu’daki Pompeipolis Antik Kenti’nde bin 800 yıl önceki gıdalar araştırılıyor

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Şubat, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da Karadeniz’in Efes’i olarak gösterilen Pompeipolis Antik Kenti’ndeki villada insanların beslenme biçimleri ile o periyoda ilişkin böcek çeşitleri araştırılmaya başlandı.
Roma devrinde yayıldığı alan bakımından Paflagonya bölgesinin en büyük kentlerinden biri olan Pompeipolis’teki hafriyat çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlığında yürütülüyor. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Zımbıllı Zirve mevkiinde yer alan tarihi Paflagonya bölgesinin başşehri Pompeipolis Antik Kenti’ndeki hafriyat çalışmalarının yanı sıra, bulunan villa kısmında insanların beslenme biçimleri ile böcek çeşitlerinin araştırılmasına başlandı.
Yaklaşık bin 600 metrekare alana sahip Roma villasında tuvalet kanalında yürütülen çalışmalarda toplanan tohumlar, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Nuri Tatbul tarafından laboratuvarda incelenerek ayrıştırılıyor. İnsanların bin 800 yıl evvel nasıl beslendikleri ve o periyoda ilişkin hangi besinlerin yenildiğinin ortaya çıkarılacağı çalışma çerçevesinde böcek çeşitleri de araştırılıyor. Elde edilen datalarla birlikte o periyottaki çevresel arkeolojik çalışmalara katkı sağlanması hedefleniyor. Yapılan incelemelerde şu ana kadar 50 farklı bitki çeşidini tanımlanırken, bin 800 yıl öncesine ilişkin olduğu düşünülen arı da hafriyat çalışmalarında tespit edildi.

"Bitki kalıntıları aracılığı ile yerleşimin beslenme alışkanlıklarını anlamaya çalışıyorum"
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Nuri Tatbul, "Bu projede ben çevresel arkeoloji çalışmalarıyla ilgileniyorum ve bir alt disipline olan arkeobotanik çalışmaları yürütüyorum. Bu çalışmanın kapsamında yerleşimdeki villada bulunan çöp çukuru, yanık alanlar, mutfak alanı, depolama alanı, su sistemi, kanalizasyon üzere ortamlardan örnekler alıyorum ve toprak örneklerini suda yüzdürme metodunu uyguluyorum ve bitki kalıntılarını ayırıyorum. Bu ayırdığım bitki kalıntıları aracılığı ile yerleşimin beslenme alışkanlıklarını anlamaya çalışıyorum. Bu birinci gayem. Bu çalışmanın sonucunda da yerleşiğindeki insanların ekonomik olarak kullandıkları tahıllar, baklagiller, meyve tipleri üzere bitkileri yani ekonomik kıymeti olan bitkileri kıymetlendirerek yerleşimin iktisadını anlamaya çalışıyorum. Birebir vakitte üretim, tüketim, atık üzere davranışları da gözlemleyebiliyoruz, tanımlayabiliyoruz" dedi.

"Şimdiye kadar yaklaşık 50 farklı bitki cinsini tanımlayabildik"
Çalışmaların periyoda ışık tutacağını kaydeden Tatbul, "İkinci hedefim bu yerleşimde yerleşimin etrafındaki mikrofauna yani küçük hayvan tipleri ve tıpkı vakitte flora yani yerleşim etrafındaki geçmişteki bitki örtüsünü tanımlamaya çalışıyorum. Böylelikle yerleşimin etrafında geçmiş periyottaki çevresel kuralları anlayabileceğiz. Bunun için de ikinci değere sahip olan yabani bitki çeşitleri, bu bitki tipleri şimdiye kadar yaklaşık 50 farklı bitki çeşidini tanımlayabildik. Bu yerleşimin de hayatın sürdüğü, terk edildiği, tekrar yerleşildiği ve tekrar terk edildiği üzere yaklaşık 800-900 yıllık bir müddet kullanılmış. Bu sayede bu yerleşim süreci içinde geçmiş etrafın tekrar kurgulanmasını, bilimsel bilgiler aracılığıyla yapmayı planlıyorum" diye konuştu.

"Geçmiş devirden günümüze kalan böcekleri de inceliyoruz"
Böcek tiplerini tespit ederek devrin çevresel kaidelerini tespit etmeye de çalıştıklarını kaydeden Tatbul, "Bir öbür alan böcek bilimi. Bizim bu aldığımız örneklerde böcekler de çıkıyor. Bunun için de yeniden biyologlarla birlikte çalışarak öteki bilgilere ulaşacağız ve böylece hem bitki hem de mikrofaunayı tahlil ederek geçmiş doğal kuralları daha güzel anlayabileceğiz. Yabani bitki cinsleri çok değerli, zira her bir tıbbın hayat kuralları var. Örneğin yaşadığı bir sıcaklık aralığı var. Bir yağış rejimi var, bir nem oranı var ve bu açıdan bakarak tahminen geçmiş iklim ve çevresel kuralları da öğrenebiliriz" sözlerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.