Samsun’da ‘yeşil ulaşım’ için ilk adım atıldı: 175 dizel otobüs elektrikli olacak

Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Şubat, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) ortasında Samsun’un Yeşil Geleceği İçin İklim Hassas Ulaşım ve Ahenk Stratejisi Projesi’nin kontratı imzalandı.
OKA, 2024 Katma Kıymetli Üretim ve İhracat Odaklı Fizibilite Takviyesi Programı kapsamında desteklenen Samsun’un Yeşil Geleceği İçin İklim Hassas Ulaşım ve Ahenk Stratejisi Projesi için kontrat imza merasimi gerçekleştirildi. Proje mukavelesi, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

175 dizel otobüs, elektrikli otobüse çevrilecek
Proje kapsamında, Samsun’da kent içi ulaşımın etraf dostu hale getirilmesi için fizibilite çalışmaları başlatılacak. Mevcut İklim Değişikliğine Ahenk Stratejisi ve Hareket Planı güncellenerek, kent içi ulaşımda kullanılan 175 dizel otobüsün elektrikli otobüslere dönüştürülmesi için fizibilite çalışması yapılacak. Elektrikli otobüslerin devreye alınmasıyla, karbon emisyonlarının azaltılması, hava kalitesinin güzelleştirilmesi ve toplu taşıma kullanıcılarının daha konforlu bir ulaşım tecrübesi yaşaması hedefleniyor.

Avrupa ‘Yeşil Mutabakatı’ ve Türkiye’nin ‘Net Sıfır’ gayeleriyle uyumlu
Samsun’un hem ulusal hem de memleketler arası sürdürülebilirlik maksatlarına ahenk sağlamasına katkı sunacak proje ile Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat gayeleri ve Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon taahhüdü doğrultusunda kentin iklim değişikliğiyle çaba kapasitesi arttırılması ve ayrıyeten elektrikli otobüslerin düşük işletme ve bakım maliyetleri sayesinde uzun vadede ekonomik tasarruf sağlanarak kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması da amaçlanıyor.

550 bin toplu taşıma kullanıcısı için etraf dostu ulaşım
Sözleşme imza merasimin sonrası yapılan bilgilendirmede projenin Samsun halkı, toplu taşıma kullanıcıları, mahallî işletmeler ve kamu kurumları üzere geniş bir amaç kitlenin ömür kalitesini artırmayı amaçladığı, elektrikli otobüslerin devreye alınmasıyla yaklaşık 550 bin toplu taşıma kullanıcısı etraf dostu bir ulaşım hizmetinden yararlanacağı, hava kalitesindeki güzelleşmenin ise bilhassa çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalar için sıhhat açısından değerli bir kazanım sağlayacağı tabir edildi. Öte yandan Samsun’un çevresel, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirlik maksatlarına ulaşmasında kıymetli bir kilometre taşı olacağı düşünülen projenin tamamlandığında kenti sürdürülebilir ulaşım alanında örnek bir model haline getirmedi de gayeler ortasında yer alıyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kastamonu Üniversitesi’nde iklimin geleceğine ışık tutacak çalışma

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Şubat, 2025 04:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan "Sürdürülebilir Gelecek İçin İklim Perspektifleri" isimli kitap yayımlandı.
Editörlüğünü Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü çalışanı Öğretim Vazifelisi Berkan Güngör ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük’ün yaptığı, global iklim krizine dair kapsamlı bir tahlil sunan "Sürdürülebilir Gelecek için İklim Perspektifleri" kitabı, farklı disiplinlerden ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin katkılarıyla yayımlandı. İklim değişikliğinin toplumsal, ekonomik, teknolojik ve sanatsal boyutlarını ele alan eser, hem teorik hem de pratik tahliller sunarak sürdürülebilir bir gelecek için değerli bir müracaat kaynağı olmayı amaçlıyor.
Kitapta, iklim değişikliği ile gayrette toplumsal hareketlerden teknolojik yeniliklere, çevresel ve ekonomik tesirlerden sanatsal yaklaşımlara kadar geniş bir perspektif sunuluyor. Farklı disiplinlerden uzmanların kaleme aldığı kısımlar, iklim krizinin nedenlerini ve sonuçlarını ele alırken, tahlil tekliflerine de odaklanıyor.
Disiplinler ortası bir yaklaşımla hazırlanan ve 19 muharririn katkı sağladığı 14 kısımdan oluşan bu eser, araştırmacılar, akademisyenler, siyaset yapıcılar ve iklim değişikliği konusuna ilgi duyan herkes için kıymetli bir müracaat kaynağı olma özelliği taşıyor. Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için global problemlere yönelik bütüncül tahliller sunan kitap, ferdi ve toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Editörlüğünü Kastamonu Üniversitesi’nden Öğretim Vazifelisi Berkan Güngör ile Prof. Dr. Ömer Küçük’ün üstlendiği kitapta Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Miraç Aydın, Doç. Serap Yıldız, Doç. Dr. Eray Aktepe, Doç. Dr. Önder Tor, Öğretim Vazifelisi Dr. Mehmet Fırat Olgun, Öğretim Vazifelisi Berkan Güngör, Öğretim Vazifelisi Kazım Yasin Özbey, doktora öğrencisi İsmail Derda Güler ve yüksek lisans öğrencisi Nezihanur Kaptıi Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tevfik Erdem ve Araştırma Vazifelisi Hilal Saygılı Balcıi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Semra Demir ve doktora öğrencisi Rojbin Çevik, Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Hakkı Aydoğdu, Doç. Dr. İbrahim Yenigün, Dr. Öğretim Üyesi Şule Sayan ve Araştırma Vazifelisi Dr. Halil İbrahim Şenoli Marmara Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Didem Çelik müellif olarak yer aldı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.