blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kökleri Oğuzlara dayanan Kızık kilimi tescillendi

Tokat’ın Kızık köyüne has klasik Kızık kilimi, yapılan Ar-Ge çalışmaları ve coğrafik işaret tescili ile korunarak hem kültürel miras olarak yaşatılacak hem de bayanlara ekonomik çıkar sağlayacak.

Tokat’ın Kızık köyünde üretilen ve Oğuzların Kızık uzunluğuna mahsus olan klâsik Kızık kilimi, bayanların hislerini ve fikirlerini taşıyan motifleriyle dikkat çekiyor. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Olgunlaşma Enstitüsünün iş birliğiyle gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları ve saha araştırmaları sonucunda Kızık kilimi, coğrafik işaret alarak korunmaya alındı. Kızık kiliminin coğrafik işaretle korunması hem klâsik el sanatının yaşatılmasına hem de bayanlara ekonomik kar sağlıyor.

“Aslına sadık kalınarak üretilmesine katkıda bulunduk”

Var olan kıymetlere sahip çıktıklarını söyleyen Tokat Olgunlaşma Enstitüsü öğretmenlerinden Serap Buzludere, “Kadınlarımızın hislerini, kanılarını, sevinçlerini ve ıstıraplarını aktardığı Kızık kilimi, kendine has desenleri ve dokuma tekniğiyle ön plana çıkmaktadır. Kilimlerimizdeki desenler yöremizin tarihini, kültürünü ve ömür şekli da yansıtmaktadır. Yapılan Ar-ge çalışması ve saha araştırmaları sonucunda Kızık kilimi coğrafik işaret müracaat sürecini öz kaynaklarımızla ve deneyimlerimizde var olan pahaların altını çizerek tamamladık. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Olgunlaşma Enstitüsü olarak kentimizin markalaşmasında artı bir bedel kazandırdık. Alınan coğrafik işaretle Kızık kiliminin devlet teminatı altında korunmasına, tanınmasına, aslına sadık kalınarak üretilmesine katkıda bulunduk. Enstitümüze, deneyim ve farklı bir ünite daha kazandırmış olduk” dedi.

“Genç kızlar motiflerle eş adaylarına bildiriler verirlerdi”

Kızıkların Oğuz uzunluğu olduğunu belirten Kültür Derneği Lideri Ahmet Öztek, “Kızık köyü Oğuzların soyundan gelmektedir. Tarihte Kızık’la göçebe bir hayat sürmüşlerdir. Ana geçim kaynaklarından birisi de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğidir. Burada da koyunculuk bilhassa keçi yetiştiriciliği çok kıymet arz etmektedir. Koyunların etinden, sütünden, yününden faydalanmışlardır. Bu yünü bilhassa kışın uzun gecelerde büyüklerimiz ip olarak şayet, tarar ve bükerdi. Bilhassa tabiattan topladıkları otlarla boyayıp da kış gecelerinde bunu kilim haline getirirlerdi. Dokurlardı. Yalnızca bu yünü Kızık kilimi olarak değil de çuval, heybe, tuzluk, çanta ve yolluk üzere farklı alanlarda da dokumaları vardı. Kızık köyünde klâsik hale gelmişti. Her evlenen bir erkeğe ve kıza bu kilimler dokunurdu. Bilhassa nişanlısı olan kızlarımız bu dokumalarla toplumda belirtemediği birtakım hüzünlerini, telaşlarını, heyecanlarını motif olarak dokuyup bir nevi de gelecekte eşi olacak şahsa de bir bildiri iletirdi. O günden bugüne gelen Kızık kilimi de şu anda biraz fabrikasyon eserlere yenik düşmüş durumdadır. Bu tıp projeleri her vakit biz destekliyoruz. En azından köyümüz için bir katkı sağlar. Kültürel kıymetlerimiz toprağa gömülmez. Su yüzüne tekrar çıkar diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Kadınlarımıza geçim kaynağı oldu”

Kızık Köyü Muhtarı İbrahim Karabulut ise, “Bizim bayanlarımıza bilhassa de bir geçim kaynağı olmuştur. Tescillenen bu eserimiz kilimimiz inşallah gelecek kuşaklara aktarılacaktır” dedi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun Büyükşehir’den 4,1 milyarlık altyapı yatırımı

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılında alt ve üstyapı yatırım projelerine 4 milyar 141 milyon TL fiyatında harcama yapılarak 727 kilometre içme suyu, 98 kilometre kanalizasyon ve 31 kilometre de yağmur suyu çizgi imalatı gerçekleştirildi.

Altyapı yatırımlarına ehemmiyet verdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “2024 yılında alt ve üstyapı yatırımlarımızla kentimizi daha ileri götürmek için çalışmalarımızı sürdürdük. 2025’te de iz bırakan hizmetlerimizi sürdürmeye, Samsun’umuz için canla başla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçede altyapıyı güçlendirmeyi de sürdürüyor. Toplumsal belediyecilik hizmetleriyle vatandaşın gönlüne dokunan hizmetleri kente kazandıran Samsun Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da SASKİ Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirdiği alt ve üstyapı yatırımlarıyla da örnek projeler hayata geçiriyor. Süratli hareket kabiliyetiyle ürettiği projelerle altyapı sıkıntılarını tahlile kavuşturan SASKİ, 2024 yılını yatırım rekoru kırarak kapattı.

727 km içme suyu çizgisi imalatı

Samsun’un kesintisiz ve sağlıklı içme suyu muhtaçlığını, çağdaş altyapı yatırımlarıyla karşılayan SASKİ, bir yandan vilayet genelinde kullanım ömrünü tamamlamış ve artan nüfus ile birlikte yetersiz gelen su ve kanalizasyon çizgilerini yeniliyor. Öteki yandan da takımlar yeni yerleşim alanlarına altyapı sınırları inşa çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu kapsamda 2024 yılında 727 km içme suyu sınırı döşeyen SASKİ Genel Müdürlüğü, 82 içme suyu deposu ve 10 terfi merkezi inşa ederek 8 adet de sondaj kuyusu açtı. Ayrıyeten içme suyu tesislerindeki pompaların elektrik motorlarında meydana gelen 185 adet arızaya müdahale ederek 355 adet ağır bakım ve periyodik bakım gerçekleştirdi.

98 km kanalizasyon 31 km yağmur suyu sınırı imalatı

Kanalizasyon yatırımları kapsamında ise 98 km kanalizasyon çizgisi, 31 kilometre yağmur suyu çizgisi imalatı, bin 604 adet de parsel teması yapıldı. Ayrıyeten ekonomik ömrünü tamamlayan 3 atık su terfi merkezinin de tüm mekanik aksamları yenilendi. 18’i merkez, 56’sı kırsal olmak üzere toplam 74 adet atık su terfi merkezinde 14 bin sepet ve sabit ızgara temizlenerek, pompaların yüksek performansla çalışmaları sağlandı. Sel ve su baskınlarına yönelik çalışmalar kapsamında 2 adet kanalizasyon terfi merkezi, 3 adet de yağmur suyu terfi merkezi inşa edildi. Ayrıyeten bulvar ve caddelere 3 bin 200 ızgara yerleşimi yapıldı.

Yapılan çalışmalarla altyapısı daha da güçlendirilen SCADA sistemi ile 326 tesisi 7/24 online izleyen SASKİ, 8 bin 550 metre uzunluğunda güç nakil çizgisi çekerek 50 noktaya elektrik getirdi. Takımlar, 126 pompa kurulumunun yanında merkez ve ilçelerdeki tesislerin randımanını yükseltmeye yönelik pompa-motor kümesi ve mekanik ekipmanların bakım tamiratlarını gerçekleştirerek ana terfi istasyonlarındaki pompa-motor ve mekanik aksamlarını yeniledi. 2024 yılında 5 bin 500 adet elektrik işine müdahale edilerek 75 adet yeni RF otomasyon sisteminin montajı yapıldı. Toplam 61 tesis reaktif tüketim yapmaması için bakım tamire alındı.

“Şehrimiz için çalışmaya devam edeceğiz”

Altyapı yatırımlarını öncelediklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’umuz daha güçlü olsun daha ileri gitsin diye 17 ilçemizin tamamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İçme suyu, atık su ve yağmur suyu altyapısı, su deposu, terfi merkezi, dere ıslahı ve fosseptik ile üstyapı çalışmaları noktasında 2024 yılı hayli verimli ve başarılı geçti. Karadeniz Bölgesi’nin gözdesi kentimizi, toplumsal belediyecilik anlayışımızla her alanda kalkındırmaya devam ediyoruz. Bilhassa altyapı yatırımlarımızdan asla taviz vermiyoruz. Beşere hizmet odaklı yaklaşımımız doğrultusunda itinayla hareket ediyor, tüm ilçelerimizi daha ileriye taşımak için gece-gündüz çalışıyoruz. Kentimizin her noktasına hizmet götürdüğümüz süreçte SASKİ üniteleri ve takımlarımızla tüm hemşehrilerimize ulaşmaya, hizmetlerimizi artırmaya itina gösteriyoruz. Gösterdiğimiz azim ve kararlılıkla Samsun’umuz için çalışmaktan büyük onur duyuyoruz. Kentimize hizmet ediyor olabilmek, bizler için çok özel ve memnunluk veren bir durum. 2025’te de iz bırakan hizmetlerimizi sürdürmeye, Samsun’umuz için canla başla çalışmaya devam edeceğiz” tabirlerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.