Bu da ’Karrafting’
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu da ’Karrafting’

Artvin’in Yusufeli ilçesinde bir küme adrenalin tutkunu arkadaş, yıllarca Çoruh Nehri’nde kürek çektikleri botlarını bu kere bin 800 metre rakımda kar üzerinde ’Karrafting’ yaparak kullandılar.
Artvin’deki adrenalin tutkunu bir küme, yıllarca Çoruh Irmağı üzerinde yaptıkları rafting sporuna olan hasretlerini farklı bir aktiflik ile gidermeyi başardı. Türkiye’nin en süratli akan ırmağı olarak bilinen Çoruh Irmağı, bölgedeki barajlar nedeniyle ırmak yatağının büyük bir kısmının göle dönmüş durumda. Çoruh Nehri’nin süratli aktığı periyotlarda Yusufeli ilçesi, rafting sporunun değerli merkezlerinden biriydi. Fakat uzun vakittir rafting sporu yapılamıyordu.

Şort değil, mont giydiler, küreklerini bu kere karda çektiler
Profesyonel sportmenler ve doğaseverlerden oluşan küme, 1800 rakımlı Öğdem Köyü’nde rafting botlarını araçlarının ardına bağlayarak karada adrenalin dolu anlar yaşadı. Çoruh Nehri’nde şortla suya giren küme, bu sefer soğuktan korunmak için montlarıyla bota bindi. Küreklerini suyun akışına nazaran kullanan raftingçiler, bu defa kar üzerinde kürek çekti.
Etkinlik, hem bölgedeki rafting sporunun tekrar canlanmasını sağlamak hem de Artvin’in turizm potansiyelini artırmak için kıymetli bir adım oldu. İştirakçiler, tabiat ile iç içe bir gün geçirirken, tıpkı vakitte rafting sporunun keyfini karada deneyimlemenin tadını çıkardılar.
Sporculardan Mehmet Pelenki, “Hafta sonu aktifliği için arkadaşlar ile Öğdem Köyü’ne geldik. İlçemizde toplumsal aktivitelerin devam ettiğini göstermek ismine buradayız. Bizim için hoş bir anı oldu. Rafting yapmak için her vakit Çoruh Nehri’nde kürek çekiyorduk. Bugün kar üstünde kürek çektik” derken Alper Derdiyok ise “Biz daha evvel Çoruh Nehri’nde bu sporu yapıyorduk. Şu an Çoruh Irmağı göle döndü. Biz de ’Karda bu sporu yapalım’ dedik. İsmini da ’Karrafting’ koyduk. Çok eğlendik, herkese tavsiye ediyorum” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.