Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Aralık, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uluslararası öğrencilere ‘Türk kahvesi kültürü’ tanıtıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (OMÜ TÜRKÇE) düzenlenen “Dünya Türk Kahvesi Günü” kutlanmasında, uluslararası öğrencilere "Türk kahvesi kültürü" tanıtıldı.
2013 yılında UNESCO tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine alınan Türk kahvesi, her yıl 5 Aralık’ta “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak kutlanıyor. OMÜ TÜRKÇE’de düzenlenen bir etkinlikle bu özel gün kutlandı. Etkinlik kapsamında OMÜ TÜRKÇE’de eğitim gören uluslararası öğrencilere Türk kahvesi kültürü tanıtıldı. Türk kahvesinin tarihçesi, hazırlanışı ve sunumunda taşıdığı sembolik anlamlar katılımcılarla paylaşıldı. Türk kahvesinin yanına eşlik eden geleneksel Türk lokumu ikramıyla öğrenciler, Türk kültürünün köklü bir geleneğini deneyimleme fırsatı buldu.
Program boyunca öğrenciler, Türk kahvesi yapımını yerinde izlerken, kahve pişirme tekniklerini öğrenme ve kahve falı gibi kültürel detaylara da tanıklık ettiler. Ayrıca, Türk kahvesinin sosyal hayatta dostluk ve paylaşımı simgeleyen yönü, katılımcılara uygulamalı olarak aktarıldı. Etkinlik sonunda katılımcılar, Türk kahvesi kültürüne dair izlenimlerini ve öğrendiklerini paylaşırken, OMÜ TÜRKÇE’nin bu tür etkinliklerle Türk kültürünü uluslararası platformlarda tanıtma çabalarını takdirle karşıladıklarını belirttiler.

Rektör Aydın: “Türk kahvesinin geleceğe taşınması için farkındalık oluşturuyoruz”
Etkinlik kapsamında uluslararası öğrencilerle buluşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, “Bugün, Dünya Türk Kahvesi Günü vesilesiyle, bu kadim içeceğin geçmişine saygı duruyor, geleceğe taşınması için farkındalık oluşturuyoruz. Türk kahvesi, dünyanın her köşesindeki kahveseverlere kültürümüzün bir parçasını sunmaya devam ediyor. Kahveseverlerin bu özel günde bir fincan kahve eşliğinde, bu kültürel hazineyi keşfetmelerini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Şen: “Türk kahvesi, kültürümüzün önemli bir parçası”
OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serkan Şen ise yaptığı konuşmada, “Türk kahvesi, yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda kültürümüzün önemli bir parçası. Bu etkinlikle öğrencilerimize bu değeri tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
OMÜ TÜRKÇE’nin bu organizasyonu, öğrenciler arasında kültürlerarası etkileşimi güçlendirmesi ve Türk kahvesi geleneğini daha geniş kitlelere ulaştırması açısından büyük beğeni topladı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 04:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sinop’ta tarlasında kenevir ele geçirilen çiftçi: “Yasa dışı iş yapmadık, valilik rencide etti”

Sinop’un Gerze ilçesinde, tarlasındaki 31 bin 265 kök kenevir bitkisiyle gündeme gelen çiftçi Muzaffer Topal (38), kenevir ekimini geçen yıl resmi müsaadeyle yaptığını belirterek, "Valiliğin açıklamasında bizi yasa dışı iş yapmışız üzere lanse ettiler, halbuki biz bunu müsaadeli olarak yaptık. Bu durum bizi rencide etti" dedi. Sinop Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü de kenevirler için "Kendiliğinden çıktı" değerlendirmesinde bulundu.
Sinop Valiliği, 13 Nisan 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, "Sinop Vilayet Jandarma Komutanlığı takımlarınca uyuşturucu unsur ile gayret kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, Gerze ilçesinde M.T. isimli şahsın kullanımında bulunan tarlada yapılan aramada 31 bin 265 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiş, kuşkulu hakkında isimli süreç başlatılmıştır" sözlerine yer vermişti.
Olayın akabinde konuşan arazi sahibi Muzaffer Topal, 2024 yılında kenevir ekimi için yasal tüm müsaadeleri aldığını belirtti. Topal, "Ben 2024 yılında jandarmadan, kaymakamlıktan ve tarımdan müsaadeli olarak kenevir ektim. Yağışlar nedeniyle hasat gecikti ve tohumlar yere döküldü. Hasat sonrası buğday ektim. Nisan ayında jandarma arayarak tarlada tekrar kenevir çıktığını söyledi. Bir arada söktük ve sözüm alındı. Fakat valilik açıklamasıyla güya yasa dışı iş yapmışız üzere lanse edildik, bu durum bizi rencide etti" dedi.

"Ektiğimiz kenevir ilaç endüstrisinde kullanılıyor"
Ektiği kenevirin sanayi tipi olduğunu vurgulayan Topal, "Bizim ektiğimiz uyuşturucu yapılan değil, ilaç endüstrisinde kullanılan kenevirdi. Tohumları da müsaadeli olarak almıştık" diye konuştu.
Olayla ilgili konuşan çiftçinin komşusu Zeki Akgün ise "Bu tarlanın önünden her gün geçiyorum. Keneviri müsaadeli ekti, hasat vakti yağış nedeniyle tohumlar döküldü. Hasattan sonra buğday ekti. Birebir tarlada yonca da var" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü: "Kendiliğinden çıkışlar gözlemlenmiştir"
Sinop Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada ise şu sözlere yer verildi:
"Muzaffer Topal’a ilişkin tarlada 2024 yılında müsaade alınarak kenevir ekimi yapılmış ve birebir yıl içinde hasat gerçekleştirilmiştir. 2025 yılında birebir tarlaya buğday ekilmesine karşın, evvelki yılın hasadı sırasında dökülen tohumlar nedeniyle yer yer zaten çıkışlar gözlemlenmiştir. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve jandarma takımları tarafından yapılan çalışmada, kelam konusu kenevir bitkileri toplanarak imha edilmiştir. Kalan kenevirlerin ise yabancı ot ilacı kullanılarak imha edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.