Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Aralık, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Doktor uyardı: “Rahim ağzı yaraları doğurganlığı olumsuz etkileyebilir”

Rahim ağzında yaranın (servikal erozyon), kadınların doğurganlık sürecinde karşılaşabileceği bir sağlık sorunu olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan, “Bu durum gebeliği doğrudan engellememekle birlikte dolaylı yollarla doğurganlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan, rahim ağzı yaralarının gebeliğe etkisi hakkında bilgilendirmede bulundu. Rahim ağzındaki yaranın, gebelik şansını tamamen ortadan kaldırmasa da döllenme ve embriyonun rahme tutunma sürecini zorlaştırabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Sağlıklı bir rahim ağzı, spermlerin kadın genital sisteminde kolayca yol almasını sağlar. Ancak yara varsa bu süreç sekteye uğrayabilir. Ayrıca rahim ağzındaki epitel dokusunun zarar görmesi, enfeksiyon riskini artırır. Bu enfeksiyonlar, üst genital sisteme yayılarak embriyonun rahme tutunmasını engelleyebilir veya tüplerde yapışıklıklara neden olarak kısırlığa (infertilite) yol açabilir. Bu yüzden çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların düzenli doktor kontrolleri büyük önem taşır” diye konuştu.

"Tedavide farklı yöntemler uygulanabilir"
Erken dönemde teşhis edilen rahim ağzı yaralarının medikal tedavi veya yakma (koterizasyon), dondurma (kriyoterapi) ve LEEP gibi yöntemlerle etkili bir şekilde tedavi edilebileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Tedavi süreci, yaraların büyüklüğüne ve durumuna göre smear testi ve HPV genotipleme sonuçlarına dayanarak planlanır. Bu tedaviler, sağlıklı bir serviks dokusunun yeniden oluşmasına katkı sağlar ve gebelik şansını artırır" şeklinde konuştu.

“Tedavi edilmeyen yaralar düşük riskini artırabilir”
Tedavi edilmemiş rahim ağzı yarası olan kadınlarda gebelik sırasında bazı problemler görülebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Örneğin, gebelikte cinsel ilişki sonrası kanama gibi durumlar çiftlerde endişeye yol açabilir. Ayrıca, yara zemininde gelişebilecek enfeksiyonlar düşük riskini artırabilir" ifadelerini kullandı.

“Sağlıklı bir gebelik için kontrol şart”
Rahim ağzında yara şüphesi olan kadınların mevcut durumu değerlendirmek ve gerekli tedaviye başlamak için bir jinekoloğa başvurmasının önemli olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri, sağlıklı bir gebelik süreci için en iyi zemini hazırlar. Düzenli doktor kontrolleri, hem cinsel sağlığınızı korumanıza hem de genel yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olur. Sağlıklı bir gebelik için ilk adımı atın ve uzman desteği almayı ihmal etmeyin” açıklamasında bulundu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 04:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sinop’ta tarlasında kenevir ele geçirilen çiftçi: “Yasa dışı iş yapmadık, valilik rencide etti”

Sinop’un Gerze ilçesinde, tarlasındaki 31 bin 265 kök kenevir bitkisiyle gündeme gelen çiftçi Muzaffer Topal (38), kenevir ekimini geçen yıl resmi müsaadeyle yaptığını belirterek, "Valiliğin açıklamasında bizi yasa dışı iş yapmışız üzere lanse ettiler, halbuki biz bunu müsaadeli olarak yaptık. Bu durum bizi rencide etti" dedi. Sinop Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü de kenevirler için "Kendiliğinden çıktı" değerlendirmesinde bulundu.
Sinop Valiliği, 13 Nisan 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, "Sinop Vilayet Jandarma Komutanlığı takımlarınca uyuşturucu unsur ile gayret kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, Gerze ilçesinde M.T. isimli şahsın kullanımında bulunan tarlada yapılan aramada 31 bin 265 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiş, kuşkulu hakkında isimli süreç başlatılmıştır" sözlerine yer vermişti.
Olayın akabinde konuşan arazi sahibi Muzaffer Topal, 2024 yılında kenevir ekimi için yasal tüm müsaadeleri aldığını belirtti. Topal, "Ben 2024 yılında jandarmadan, kaymakamlıktan ve tarımdan müsaadeli olarak kenevir ektim. Yağışlar nedeniyle hasat gecikti ve tohumlar yere döküldü. Hasat sonrası buğday ektim. Nisan ayında jandarma arayarak tarlada tekrar kenevir çıktığını söyledi. Bir arada söktük ve sözüm alındı. Fakat valilik açıklamasıyla güya yasa dışı iş yapmışız üzere lanse edildik, bu durum bizi rencide etti" dedi.

"Ektiğimiz kenevir ilaç endüstrisinde kullanılıyor"
Ektiği kenevirin sanayi tipi olduğunu vurgulayan Topal, "Bizim ektiğimiz uyuşturucu yapılan değil, ilaç endüstrisinde kullanılan kenevirdi. Tohumları da müsaadeli olarak almıştık" diye konuştu.
Olayla ilgili konuşan çiftçinin komşusu Zeki Akgün ise "Bu tarlanın önünden her gün geçiyorum. Keneviri müsaadeli ekti, hasat vakti yağış nedeniyle tohumlar döküldü. Hasattan sonra buğday ekti. Birebir tarlada yonca da var" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü: "Kendiliğinden çıkışlar gözlemlenmiştir"
Sinop Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada ise şu sözlere yer verildi:
"Muzaffer Topal’a ilişkin tarlada 2024 yılında müsaade alınarak kenevir ekimi yapılmış ve birebir yıl içinde hasat gerçekleştirilmiştir. 2025 yılında birebir tarlaya buğday ekilmesine karşın, evvelki yılın hasadı sırasında dökülen tohumlar nedeniyle yer yer zaten çıkışlar gözlemlenmiştir. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve jandarma takımları tarafından yapılan çalışmada, kelam konusu kenevir bitkileri toplanarak imha edilmiştir. Kalan kenevirlerin ise yabancı ot ilacı kullanılarak imha edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.