Mandalinayı kemençe eşliğinde hasat ettiler
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Aralık, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Mandalinayı kemençe eşliğinde hasat ettiler

Rize’nin Derepazarı ilçesinde yetişen ve ismini yetiştiği ilçeden alan Derepazarı mandalinasında yılın ilk hasadı kemençe eşliğinde başladı.
Rize’nin hemen her ilçesinde yetişen mandalinanın en lezzetlisi Derepazarı ilçesinde toplanıyor. Sadece şehirde değil tüm Türkiye’de aroması nedeniyle adından söz ettiren Derepazarı mandalinasında ilk hasat bu yıl kemençe eşliğinde yapıldı. Kemençe ile çay bahçesine giren vatandaşlar mandalinalarını toplarken, kemençe müziği ile de eğlendi.
Derepazarı ilçesinde yaşayan vatandaşlar tarafından hasadı gerçekleştirilen mandalinalar yıllardır Karadeniz Sahil Yolu kenarında kurulan tezgahlara götürülüyor. Bu tezgahlarda satışa sunulan mandalinalar yoldan geçenlerin yoğun ilgisini görürken, bu yıl kilogram fiyatı 25 TL’den satılıyor.
Rize dışında yaşayan tanıdıklarının kendilerini arayarak mandalina hakkında sorular sorduğunu dile getiren mandalina üreticisi Ayten Kara “Çayımız bitti mandalina tadına başladık. C vitamini yüksek, ağrıması bol miktarda, bir numara bir lezzet. Rize dışında arayan insanlar Rize mandalinası nasıl diye bizi arıyorlar. Akdeniz’de yaşayan insanlar soruyorlar, ‘Bizimkisi çekirdeksiz’ diyorum ‘Daha lezzetli daha aramalı’ onları söylüyorum” ifadelerini kullandı.
Rize mandalinasının kimyasal ilaçlar kullanılmadan yetiştiğini ve dalında olgunlaşarak sarardığını dile getiren Halil İbrahim Küçük ise “İzmir, Antalya, Mersin mandalinalarının tadı gibi değil. Bunlar, tamamen doğal olarak yetişen, ilaçsız mandalinadır. Bizim kendi bahçelerimizde yetişiyor, kendimiz topluyoruz. Bu yıl daha fazla kazanç bekliyoruz. Akdeniz’de yetişen mandalinaların ilaçlı olduğu bilinir, ancak bizimkiler tamamen doğaldır. Bu konuda halkımızın çok bilgisi yok. Bu mandalinayı, doğal yollarla, herhangi bir kimyasal kullanılmadan yetiştiriyoruz” dedi.
Rize’nin hemen her ilçesinde mandalina yetişse de damak tadı, aroması ve lezzeti en güzel olanın Derepazarı ilçesinde yetişen mandalina olduğuna vurgu yapan Küçük “Rize mandalinası diğer illerin mandalinası gibi değildir. Onun tadıyla bunun tadı hiçbir zaman bir araya gelmez. İstanbul’dan Ankara’dan Konya’dan adam diyor ‘Hiçbir yerin mandalinası tutmaz’ ama özellikle Rize Derepazarı mandalinası. Çünkü Çayeli’nden de mandalina var. Buranın tadını tutmuyor. Bu Derepazarı’nın tadını tutmuyor. Dün mesela bana Çayeli’nden geldiler, İstanbul’a gideceği için 20 kilo mandalina aldı. Çayeli’nden geliyorum deyince orada da var dedim. ‘Bu mandalinanın tadı yok hiçbir yerde’ dedi” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda
blank
Ramazan Öztürk tarafından
17 Aralık, 2024 15:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda

Karabük Üniversitesinin de paydaşı olduğu Batı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF'24), Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen açılış töreni ile başladı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından desteklenen ve Türkiye'nin en büyük kariyer etkinliklerinden biri olan fuar, Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki 16 paydaş üniversite, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle düzenleniyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı açılış törenine; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, paydaş üniversitelerin rektörleri, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.

"BEŞERİ SERMAYE ÖNEM TAŞIYOR"

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, törende yaptığı konuşmada beşeri sermayenin önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Dönemi’nde en büyük yatırım insan kaynağına yapılmıştır. Bu yatırımın taçlandığı dönem ise son 20 yıldır. Bu süreçte, eğitime ayrılan bütçe payı en büyük seviyeye ulaşmıştır. Bugün Türkiye'nin 81 ilinde üniversite bulunmaktadır. Arz ve talebi buluşturmadan kalkınma mümkün değildir. Bu organizasyonlar, arz ve talebin doğrudan buluştuğu alanlardır. BATIKAF'ın iki günlük programında 369 etkinlik gerçekleşecek."

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, fuarın katılımcılara sunduğu fırsatlara dikkat çekti. Prof. Dr. Alişarlı, "Bu fuar, katılımcılara meslekler hakkında bilgi edinme, kariyer planlarına yön verme, firmalarla tanışma ve iş dünyasını yakından tanıma fırsatı sunuyor," ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından paydaş üniversitelerin Kariyer Merkezi Müdürleri ile platin ve altın sponsorların temsilcilerine teşekkür plaketleri takdim edildi. Ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın resmi açılışı gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, fuar kapsamında Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi standını ve Karabük Üniversitesi TEKNOFEST takımlarından Hicaz Hyperloop Takımı'nın standını ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Kırışık'a, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Tekin, Müdür Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Feyzullah Esad Şekkeli ve Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Salih Gül, idari personel Mevlüt Çankaya ve Nihat Ceylan eşlik etti.

BATIKAF'24, iki gün boyunca katılımcılara iş dünyası temsilcileriyle tanışma, staj ve istihdam olanakları hakkında bilgi edinme fırsatı sunacak. Fuarda ayrıca paneller, seminerler ve kariyer danışmanlığı gibi çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli kariyer platformu olan BATIKAF, öğrenciler ve iş dünyası arasında önemli bir köprü kurmayı hedefliyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.