Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ekim, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çamburnu’nun çelik sanatı okyanuslara meydan okuyor

Trabzon’un Sürmene ilçesinde her yıl binlerce ton çeliğin işlenerek gemiye dönüştüğü Çamburnu Tersanesi’nde inşa edilen tekneler Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen taleplerin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerine de ihraç ediliyor. Burada yapılan balıkçı tekneleri okyanusların dev dalgalarına meydan okuyor.
Trabzon’un Sürmene ilçesindeki Çamburnu Tersanesi, dünya standartlarındaki gemi üretimi ile dikkat çekiyor. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden de gelen siparişler üzerine üretimin devam ettiği tersanede çelik sanata dönüştürülüyor. Binlerce ton çeliğin işlendiği tersanelerde binbir emekle yapılan gemiler Türkiye’nin yanı sıra okyanuslarda de seyir edebiliyor.
1937 yılında ahşap ile başladıkları üretime çelik ile devam eden Başaran Gemi Sanayi ortaklarından Hakan Başaran, “1937 yılında dedem bu işe ahşaptan başladı. Rahmetli oldu kendisi. Sonra babamla beraberiz şu anda. Şükürler olsun kendisi sağ. Çeliğin sanata dönüştüğü yer derken bizim işimiz en güzelini yapmak. Fazla gemi, çok iş yapmak istemiyoruz. Hedefimiz en güzelini en beğenilenini yapmak” dedi.

“Balıkçı teknelerinde uzmanlaşmışız”
Yurtdışına feribot ve katamaran gibi gemiler yaptıklarını dile getiren Başaran, “Şu an siparişler var ama sipariş seçme şansın olmuyor. Geleni almak zorunda kalıyorsun. Yani böyle seçiciliğimiz yok. Herkesin işini yapmaya çalışıyoruz. Neden derseniz fazla seçenek yok. Bizim en çok sevdiğimiz ve yaptığımız balıkçı tekneleridir. Orada uzmanlaşmışız. Ama bunun yanı sıra zaman zaman işte yurt dışına da feribotlar katamaran gibi gemileri de yaptık. Yaptığımız tekneler okyanuslara gidiyor. Moritanya’da ve Fas’ta gemilerimiz var. En fazla balıkçı teknesi imal ediyoruz. Şuan 130 kişi ile çalışıyoruz. Bu rakamın 250’ye kadar çıktığı oluyor. Eleman sıkıntımız olduğundan hemen bulabiliyoruz. Burası Tuzla gibi değil” şeklinde konuştu.

“Kendimizi kanıtlamak için yük ve tanker gemisi yapmayı istiyoruz”
Yük ve tanker gemisi yapma hedeflerinin olduğunu vurgulayan Başaran, “Bu sene güzel bir balıkçılık sezonu oldu. Bu sezona rağmen bir talep gelmedi. Devamı olacak mı diye herkes tedirgin. Artık dünyada kabul edilir olduk. Biz hedefimize ulaştık ama bundan sonra artık bir gemi yapma düşüncemiz var. Kendimizi kanıtlamak için yük ve tanker gemisi yapmayı istiyoruz. Hedefimiz çok kazanmak değil. Aynı işi yapmak insanı usandırıyor. Farklı farklı işler yapmak zevkli oluyor. Yaz aylarında boş vaktimiz olmuyor. Balıkçı teknelerinin bakımları nedeniyle yoğun günler yaşıyoruz. 1 yılda 4-5 tane balıkçı teknesi yapabiliyoruz. Ama tonaja göre yani 4 tane 500 ton çelik ağırlığı gelen gemi yapabiliriz. Gemi denize indiğinde 850 ton civarına geliyor. Bir gün Romanyalılara gemi yaparken ben memnun değilim dedi. Nasıl memnun değilsin olur mu öyle şey dedim yok çok memnunum dedi. Bizim için önemli olan müşteri memnuniyeti” ifadelerini kullandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tokat’ta 1 kişinin öldüğü, 1’i sivil 5 askerin yaralandığı bağ evindeki patlama olayıyla ilgili sanıklar suçlamaları reddetti

Tokat’ın Erbaa ilçesinde 1 kişinin öldüğü, 5’i asker 6 kişinin yaralandığı bağ konutundaki patlamayla ilgili davanın 3’ncü duruşması görüldü.
Geçen yıl 18 Mayıs’ta ihbar üzerine jandarma takımlarının gittiği Karayaka beldesi Hürmüzlü köyündeki bir bağ konutunda yaşanan patlama sonrası konutun sahibi Ahmet Karaçoban’nın oğlu Sefa Can Karaçoban hastanede hayatını kaybederken, Ahmet Karaçoban ile birlikte uzman çavuş M.A. (25), jandarma astsubay M.E. (32), uzman çavuş B.M. (30), uzman çavuş A.S. (28) ve uzman çavuş S.E. (28) ağır yaralanmıştı.
Bir kişinin öldüğü, 5’i asker 6 kişinin yaralandığı olayın üçüncü duruşmasına Tokat Adliyesi 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sanık T.Ö. tutuklu bulunduğu Erzincan’dan Tokat’a getirildi. Sanık İ.G. ise SEGBİS ile duruşmaya katıldı.
Savunma yapan T.Ö. birinci sözünü tekrarlayarak mahkeme liderine, "Bu olayda hatam yoktur. Takdir Allah’ın karar ise sizindir. Tahliyemi istiyorum" derken İ.G., "Tarafıma atılan suçlamaları kabul etmiyorum. Bu bireylere karşı fiili bir durumda bulunmadım. Tehdit etmedim. Onlara hasımlık beslemedim. Tarafıma atılan iftiraları kabul etmiyorum" sözlerini kullandı.

16 Mayıs’ta bağ meskeninde keşif yapılacak
Mahkeme, patlamanın yaşandığı bağ meskeninde 16 Mayıs tarihinde keşif yapılmasına karar verdi. Olaylarla ilgili bilgisi olduğu düşünülen şahit A.B. ve İ.G.’nin imam nikahlı eşi B.Y.’nin dinlenmesi ve olaydan 9 ay sonra hayatını kaybeden meskenin sahibi Ahmet Karaçoban’ın otopsi raporunun belgeye işlenmesi için sanıkların tutukluluklarının devamına karar verilerek duruşma 9 Temmuz’a ertelendi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.