Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
19 Ekim, 2024 20:30
blank
İhlas Haber A.

Denizde çıkan fırtına kafesleri karaya vurdu

A+ A-

Rize’de dün çıkan fırtınada denizde bulunan kafesler bulundukları yerden koparak sürüklendi ve karaya vurdu.
Geçtiğimiz gün başlayarak aralıklarla devam eden ve Rize’yi etkisi altına alan şiddetli sağanak yağışlar peşinden fırtınayı getirdi. Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan balık kafesleri bulundukları yerden koparak karaya kadar geldi. Fırtına nedeniyle müdahale edilemeyen kafesler ilçeye bağlı Limanköy köyü balıkçı barınaklarının dalga kıranına çarparak takıldı.
Olay anını anlatan köy sakinlerinden profesyonel Dalgıç Zafer Koçal, Karadeniz’de kurulan bazı kafeslerin Ege Denizi mantığı ile kurulduğunu ve bu nedenle koparak karaya vurduğunu dile getirerek, “Bölgemize 3-4 yıldır çiftlikler kurulmaya başlandı ama bilinçsiz, tecrübesiz ekiplerle kuruluyor. Sonuç bu oluyor. Bu şuana kadar 7’inci oluyor. Yazık günah, milli servet. Karadeniz’de olabilecek fırtınanın yarısı kadar olan bir fırtına da koptu. Bilinçsiz montaj sonucu doğaya korkunç zarar veriliyor. Ege Denizi’nde ki çiftliklerle buradaki çiftlikleri aynı proje üzerinden uyguluyorlar. Ege’nin dalgası ile Karadeniz’in dalgası arasında 2-3 kat fark var. Bu da daha güçlü yapılması gerektiğini gösterir. 3 gün önce bir tanesi koptu, gece yarısı bir balıkçıya zarar verdi. Bunların bir an önce denetlenip sağlıklı bir şekle getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Yazık, günah, çöp oldu”
Kopan kafesin piyasa değerinin ortalama 800 bin TL olduğuna vurgu yapan Koçal, “Olay olduğu esnada dalga yüksekliği 4-5 metre civarındaydı. Zaten Karadeniz’de dalgaların yüksekliği 10 metreye kadar ulaşabiliyor. O dalgada koptu. Yazık günah. Bu havuzlara 40’lık havuz deniyor. Değerleri 800 bin TL. Yazık, günah, çöp oldu. Bunları daha sağlam montaj yapmak gerekiyor. Yoksa bu tip havuzlar zarar görür” dedi.

“5-6 kişi asıldık ama olmadı”
Kopan kafesi parçalanmaması için kurtarmaya çalıştıklarını ancak hava şartlarının buna müsaade etmediğinin altını çizen Koçal, “Tekneyle almayı düşündük ama dalgadan dolayı riskli olduğu için yaklaşamadık. Halatlarla yukarıya çekmeye çalıştık. Büyük malzeme olduğu için çekilemiyor. 5-6 kişi asıldık ama olmadı. Sahil Güvenlik’e haber verdik. Geldiler, raporlarını tutular, tesis sahibine ulaştılar. Şuanda da beklemede, dalga bittikten sonra alınacak” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

19 Ekim, 2024 20:37
blank
İhlas Haber A.

Rize’de yaylada küçükbaş ve büyükbaş hayvanları ile mahsur kalan 6 kişi kurtarıldı

A+ A-

Rize’nin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yaylada mahsur kalan 6 kişi, 165 hayvan ve 1 araç Rize Özel İdaresi ekipleri tarafından kurtarıldı.
Rize’nin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yaylacılar dönüşe geçti. Ardeşen ilçesi Sırt Yayla yaylasında kar kalınlığı 30 santimetreye ulaşınca yaylacılar dönüşe geçmek için zorlandı. Rize İl Özel İdaresi’nden yardım isteyen 5 yaylacı ekiplerin yol açma çalışması sonrasında mahsur kaldıkları yayladan kurtarılarak merkeze indirildi.
Öte yandan, Sırt Yayla yaylasında kardan dolayı hareket edemeyerek şoförün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrilen 53 FN 125 plakalı araç da yine Rize İl Özel İdaresi Ardeşen Şantiyesi ekipleri tarafından bulunduğu yerden çıkarılarak kurtarıldı.
Zizeni Yaylası’nda ise 1 çoban 15’i büyükbaş 150’si küçükbaş olmak üzere toplam 165 hayvan ile mahsur kaldı. Rize Özel İdaresi ekipleri tarafından gerçekleşen çalışmalar sonucunda mahsur kalan çoban ve hayvanları da kurtarılarak ilçe merkezine indirildi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçınar Eczanesi
Gökçınar Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 3 Nolu Cadde Bahçeşehir Sitesi A Blok No:4 Karabük

Telefon

(370) 433-7119

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Levent Eczanesi
Levent Eczanesi
Adres

Bayır Mahalle Bayır Sokak No:2/B Karabük

Telefon

(370) 424-2740

Yaşam Eczanesi
Yaşam Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi Sağlık Sokak No:21 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-6059

Gözde Eczanesi
Gözde Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi Doruk Sokak No:2/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3383