Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
19 Ekim, 2024 12:22
blank
İhlas Haber A.

Kastamonu Üniversitesi, kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan melittinin kalp üzerindeki koruyucu etkisini inceleyecek

A+ A-

Kastamonu Üniversitesi TÜSEB tarafından desteklenen proje ile bal arısından (apis mellifera) elde edilen melittinin kalp üzerindeki koruyucu etkisi inceleyecek.
Kastamonu Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi Sedat Gökmen’in yürütücülüğünü yaptığı, ‘Melittinin Doksorubisin Kaynaklı Kardiyotoksisite Karşı Koruyucu Etkisinin In Vivo ve In Vitro Araştırılması’ başlıklı proje, ‘TÜSEB A Grubu Acil AR-GE Proje Destek Programı’ çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı. Proje, bal arısından (Apis mellifera) elde edilen melittinin, kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan doksorubisin ilacının neden olduğu kardiyotoksisiteye karşı koruyucu etkilerini incelemeyi amaçlıyor. Hem hücre kültürü hem de hayvan deneyleri ile yürütülecek olan bu çalışma, kardiyotoksisiteye karşı kullanılan ilaçların yan etkilerini azaltacak yeni ve alternatif stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. 12 ay sürecek olan proje, Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Sedat Gökmen’in yürütücülüğünde, Doç. Dr. İrfan Çınar, Doç. Dr. Musa Tatar, Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Etyemez, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Sevim ve Dr. Öğr. Üyesi Serdar Akyel gibi farklı disiplinlerden araştırmacıların iş birliğiyle gerçekleştirilecek.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, bu tür projelerin üniversitenin bilimsel araştırma kapasitesini artırmanın yanı sıra, ülkenin sağlık alanındaki sorunlara çözüm üretme noktasında önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Kardiyotoksisiteye karşı doğal çözümler arayan projede yer alan akademisyenlerin çalışmalarını takdir ettiğini ifade ederek, başarılarının devamını diledi. Kaliteli ve nitelikli çalışmalara destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine teşekkürlerini sundu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

19 Ekim, 2024 12:30
blank
İhlas Haber A.

Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

A+ A-

Tokat’ta 5,7 büyüklüğündeki Sivas-Yıldızeli merkezli depremin etkilerini simüle eden bir tatbikatla 300 kişilik UMKE, itfaiye ve hastane personeliyle hasta tahliyesi gerçekleştirdi.
UMKE, itfaiye ve hastane personelinden oluşan 300 kişilik grup Zile İlçe Devlet hastanesinde deprem tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryo gereği merkez üssü Sivas’ın Yıldızeli ilçesi olan 5,7’lik depremden Tokat’ın ilçeleri de etkilendi. Bu kapsamda Zile İlçe Hastanesinin C bloğu da hasar alarak hastalar tahliye edildi. Film sahnelerini aratmayan tatbikata personelin yanı sıra hasta ve hasta yakınları da katıldı.
Tatbikat kapsamında Sivas’taki depremin ilçelerindeki hastaneyi de etkilediğini söyleyen Hap Başkanı Amine Hatun Ağırman, “Arkadaşlar öncelikle hepinize geçmiş olsun. Ülkemize ve ilçemize tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sivas’ın Yıldızeli ilçesi merkez üssü olan 5,7 depremden ilçemizde hasar gördü. Komşu köylerimizde de aldığımız bilgilere göre yıkımlar var ama henüz hastanemize getirilen hastamız olmadı. Hastanemizin de C bloğunda ağır tahribat var. Şu an için hastalarımızın kontrolünü bir şekilde tahliyesini gerçekleştirdik. Apandisit ameliyatı olan bir hastamız var. Doğum salonundan getirdiğimiz bir hastamız var. Yine deprem nedeniyle kalp krizi geçiren ne yazık ki kaybettiğimiz bir hastamız mevcut. Onun dışında şu an için hastanemiz tüm personelimizin ve hastalarımızın güvenli bir şekilde tahliyesini gerçekleştirmiş bulunmaktayız” dedi.

“Tatbikatını gereği gibi yaşadık, inşallah gerçeğini yaşamayız”
Tatbikat hakkında bilgiler veren Armağan, “2024 yılı hastane afet ve acil durum tatbikatını hep birlikte gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Hepinizin emeğine sağlık. Biliyorsunuz ülkemiz ne yazık ki deprem bölgesi. Bu konu hakkında hepimizin bilinçli bir birey olmasını istiyorum. Bundan sonra AFAD sorumlumuz Yılmaz Bey ve diğer arkadaşlarımızla birlikte tatbikatlar konusunda ve farklı projelerle vatandaşımız ve personelimizi bilinçlendirmek adına farklı projelerimiz olacak. Tatbikatını gerçeği gibi yaşadık. İnşallah gerçeğini yaşamayız” diye konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Yeni Eczane
Yeni Eczane
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi Betim 1 İş Merkezi No:10/C

Telefon

(370) 433-3444

Derman Eczanesi
Derman Eczanesi
Adres

PTT Caddesi Havuzluhan No:25/B Karabük

Telefon

(370) 424-1955

Koç Eczanesi
Koç Eczanesi
Adres

Emek Mahallesi, Akıntürk Sokak No:19-24 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 413-3070

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455