KASİD Karadağ’da temaslarda bulundu
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ekim, 2024 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KASİD Karadağ’da temaslarda bulundu

Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİD), iş birlikleri kurmak üzere çeşitli temaslarda bulunmak için Karadağ’a gezi düzenledi.
Uluslararası İlişkiler Birimi tarafından düzenlenen geziye KASİD Başkanı Çetin İpek, Başkan yardımcıları Fatih Ünal, Güngör Bozkurt, İlhan Yalav, İlyas akça, Mehmet doğan, Engin Dereli, KASİD Karabük İl Başkan Çiğdem Cefakar Akgül, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Akgül, KASİD üyeleri Fatih Kaya, Fevzi Ünal, MMC Enerji Başkanı İş İnsanı Özgür Ulupınar, Uğur Çalışkan, Şaban Tutar, Fatih Doğan, Hilmi Eroğlu’dan oluşan 16 kişilik heyet katıldı.
Heyet Karadağ’daki Türk Ticaret Odası’da Turkcham İş Adamları Derneği Yöneticileri Barış Polat ve Ziraat Bankası Montenegro Yönetim Kurulu Başkanı Talha Dökülmez ile bir araya geldi.
Ziyarette Karadağ ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek, deneyim alışverişinde bulunmak ve çeşitli sektörlerde yatırımlar ve ortak projeler için istişarelerde bulunuldu.
Heyet daha sonra Montenegro Büyükelçiliğini ziyaret etti.
Ticaret Müşaviri Nihal Sevük ile bir araya gelen heyet, ülkede bulunan ticari ve ekonomik durum, yatırım, teşvik ve planlama bilgisi, Monteregro’ya ihracat ve üretim sahaları hakkında bilgiler aldı. Ziyaret hediye takdimi ile son buldu.
Dernekten yapılan açıklamada, “KASİD olarak ticari gezilerimize devam edeceğimizi, üyelerimiz ve Karabüklü iş insanlarının ticaretini güçlendirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ocak, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”

Bolu’da Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir devam eden Regaip Kandili geleneği bu yıl da devam etti. Kandillerin değerine vurgu yapan ve çocuklara örnek olunması gerektiğini söz eden cami imamı, “Ama biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanlışlardan ders çıkaralım” dedi.
Bolu’nun merkezine bağlı 65 haneli Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir Regaip Kandili geleneği sürüyor. Regaip Kandili gününde köylüler meskenlerinde lokma ve yemek hazırlıyor. Akşam namazı vakti yaklaştığında ise vatandaşlar konutlarında hazırladıkları yemekleri caminin yemekhanesine taşıyor. Geleneğe nazaran, köydeki onlarca vatandaş akşam namazını kılıyor. Akşam namazının akabinde cami yemekhanesinde tüm köy halkı hazırlanan yemekleri yiyor. Yıllardır süren gelenek sayesinde köylülerin, kent dışındaki akrabaları ve aileleri kaynaşıyor.

“Televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize yasin-i şerif okuyalım”
Yazıören köyü imamı Turgut Yerlikaya namaz bitiminde, “Namazlarımıza gelelim ihmal etmeyelim. İkincisi ise konuta gittiğimizde televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize Yasin-i Şerif okuyalım. Bildiğimiz dualardan okuyalım. Onları da mutlu edelim. Ve bizi gören çocuklarımız der ki, ‘Ninemiz dedemiz bu türlü yapardı’ der. Biz de bu alemden öbür aleme gittiğimizde bizden gördüklerini yaparlar. Lakin biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanılgılardan ders çıkaralım” diyerek cemaate seslendi.

“Bir bayram havası oluşuyor”
Murat Erdoğan isimli vatandaş, "Bunlar bizim için çok değerli. Neden çok kıymetli? Zira bunlar bizim geçmişimiz. Bu gelenek, atalarımızdan bize miras kalan bir gelenek. Bildiğimiz kadarıyla, büyüklerimizden duyduğumuza nazaran, 600 yıla yakın müddettir devam eden bir gelenek. Burada sahiden çok hoş şeyler yaşanıyor. Mesela kentte yaşayanlar, köyden uzakta olanlar buraya geliyor. Burada adeta bir bayram havası oluşuyor. Hem Ramazan’ı karşılama hem de üç ayları karşılama gayesi taşıyor. Bu sayede beşerler birbiriyle beğenilen sohbet ediyor. Yani hem bayramlaşma hem tanışma hem de kaynaşma gerçekleşiyor. Burası tek bir köy, lakin iki mahalleden oluşuyor. Her yıl bir mahalle sırasıyla konutlarında hazırladıkları yemekleri buraya getiriyor. Bu aktiflikte çocuklar, bayanlar, erkekler herkes bir ortaya geliyor. Farklı sofralarda komşularının hazırladığı yemekleri tadıyorlar. Bir bayram havası oluşuyor” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.