Berkay Doğan tarafından
04 Ekim, 2024 10:21 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 1

Safranbolu Hıdırlık Tepesi’nde Yabancı Turistler İçin Bilgilendirme Eksikliği

Safranbolu'nun tarihi ve kültürel açıdan en önemli noktalarından biri olan Hıdırlık Tepesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Safranbolu’nun eşsiz manzarasının yanı sıra, tepe üzerinde bulunan tarihi türbeler ve anıt mezarlar, Türk tarihine ışık tutan önemli yapılar arasında yer alıyor. Ancak, tepeyi ziyaret eden yabancı turistler için ciddi bir bilgilendirme eksikliği dikkat çekiyor. Tepe üzerinde Orhan Gazi döneminden kalma Şehzade Gazi Süleyman Paşa'nın kumandanlarından Hıdır Bey’in türbesi, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman'ın anıt mezarı ve diğer önemli yapılar bulunsa da, bu yapıların yanında yer alan açıklamaların sadece Türkçe olması, yabancı turistlerin bilgi edinmesini zorlaştırıyor. Tur rehberi bulunmayan ziyaretçiler, yapıların tarihi ve kültürel önemi hakkında detaylı bilgiye ulaşmakta güçlük çekiyor. Safranbolu'ya gelen yabancı turistler, tarihi dokuyu anlamaya çalışırken rehberlik hizmeti almak zorunda kalıyor. Ancak, daha geniş bir ziyaretçi kitlesine hitap edebilmek adına türbeler, anıt mezarlar ve diğer yapılarla ilgili İngilizce açıklamalar eklenmesi büyük bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor. blank

Yorumlar

  1. Hayrettin

    Giriş ücreti alınır türbe viran bir şekilde bakım Yok

Yeni yorumlara kapalı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Artvinli arıcılardan sahte bal uyarısı

Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri İbrahim Durmuş, internet üzerinden "Artvin balı" ismi altında düzmece eserlerin satıldığını belirterek vatandaşlara ihtarlarda bulundu. Durmuş, "Sahte balı anlamak için laboratuvar koşul. Gözle, damak tadıyla anlamak mümkün değil" dedi.
Artvin balının son yıllarda kalitesiyle ön plana çıkmasının akabinde, internet sitelerinde geçersiz bal satışı da artış gösterdi. Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri İbrahim Durmuş, bu durumun Artvinli üreticileri olumsuz etkilediğini ve düzmece bal ile uğraş konusunda hukuksal sürecin başlatıldığını söyledi.
Durmuş, "Son yıllarda Artvin balının kalitesiyle ön plana çıkmasıyla sahtekârlar, site üzerinden Artvin balı ismi altında bal satmaya başladılar. Bu da bizim Artvin arıcısını çok yordu. Artvin’de yaklaşık bin 400 kayıtlı arıcı bulunmakta. Düzmece balı ağzıma almak istemiyorum zira Artvin’de düzmece bal bulmak çok sıkıntı. Arıcılarımızın hiçbirinde sahtekârlık yoktur. Lakin dışarıda geçersiz bal, ‘Artvin balı’ ismiyle satılıyor. Bu da bizim için büyük bir sorun. Düzmece balı anlamak için laboratuvar gerekir. Gözle, damakla, balın akışına bakarak düzmece olup olmadığını anlayamayız. Tahlil yapmadan karar verilemez" diye konuştu.

"Şişedeki bal, bal olmayabilir"
Alınan balın üzerinde etiketi, dolum tarihi, hangi tesiste dolduğu, son kullanma tarihi ve parti numarası olmayan eserlere güvenilemeyeceğini belirten Durmuş "Şişedeki pekmezi bal diye satarlar. Tüketiciler kesinlikle sağlam üreticiden alışveriş yapmalı. Hele hele Artvin’den almalılar. Artvin balı bin 500 ila 2 bin 500 lira ortasında değişiyor. Lakin son günlerde birtakım sitelerde gramı milyon dolara satılan bal ilanları görüyoruz. Bu cins ilanlara kimse inanmasın. Biz arıcılar bakanlıktan işletme numarası almadan üretim yapamıyoruz. Vatandaşlar bu numaraları denetim ederek balın kime ilişkin olduğunu görebilir. Böylelikle inançla tüketebilirler" halinde konuştu.

"Artvin coğrafyası sayesinde 6 farklı bal tipi üretiyoruz"
Artvin’in coğrafik yapısının farklı rakımlarda çeşit çeşit bal üretimine imkan tanıdığını tabir eden Durmuş, "Artvin’de kestane balı, çiçek balı, ıhlamur balı, orman gülü balı, yaban mersini balı ve yayla balı üretiliyor. 0 rakımdan 2 bin 600 rakıma kadar arılarımız nektar topluyor. Bu zenginlik, balımıza da yansıyor" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.