Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Trabzon’da 4 ilçede etkili olan selin izleri siliniyor

Dünya Yayın: 21.09.2024 16:30
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Trabzon’da 4 ilçede etkili olan selin izleri siliniyor

Trabzon’da son 24 saatte metrekareye 160 kilogram yağışın düştüğü, sel ve heyelanların yaşandığı Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilçelerinin cadde ve sokaklarında temizlik çalışmaları sürüyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ), Yol Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, dün etkili olan yağış nedeniyle Arsin, Araklı Sürmene ve Yomra ilçelerinde başlatılan çalışmaları gece boyunca sürdürdü. Ulaşımda aksamaların yaşandığı Araklı-Bayburt karayolu ve Arsin Santa grup yolunun yanı sıra, Sürmene ile Yomra ilçelerinde yol açma ve temizlik çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Dün akşam Arsin’in Yolüstü Mahallesi’nde evine su basmasını engellemeye çalışırken toprak altında kalan Ayşenur Kaba, çevredekilerce bulunduğu yerden çıkarıldı. Yol çöktüğü için Kaba’nın evine araçla ulaşamayan ekipler yaklaşık 1.5 kilometrelik yolu yürüdü. Kaba, Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve AKUT ekipleri tarafından sedye ile taşınarak ambulansa ulaştırıldı. Hastaneye kaldırılan kadının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Selin etkili olduğu Sürmene’nin Çavuşlu Mahallesi’nde kaybolan 65 yaşındaki Ali Kemal Demir’e ise henüz ulaşılamadı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Arsin, Araklı, Yomra ve Sürmene ilçelerimizde şiddetli yağışın neden olduğu su baskınları ve heyelanlardan dolayı ekiplerimiz çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kapalı olan yollarımız açılırken, temizlik çalışmaları devam ediyor. İlçe belediyeleriyle koordineli ve kapsamlı bir çalışma gerçekleştiriliyor. Hasar tespit çalışmaları ise devam ediyor. Vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek için tüm birimlerimiz ve kamu kurumlarımızla seferberlik halindeyiz. Hayatın normale döndüğü ilçelerimizde olumsuzluklar en kısa sürede giderilecek. Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun” denildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sigarada yeni hile: ’Amaç katranı gizleyerek bırakmayı önlemek’

Sağlık Yayın: 21.09.2024 16:37
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, sigara üreticilerinin sigara içildikten sonra ortaya çıkan zifti gizlemek amacıyla sigaranın izmarit kısmını karton ile daha da uzattıklarını belirterek, “Bu yeni hile, sigara dumanına daha tübüler lineer akım oluşturarak, daha doğrusal olarak akciğere daha fazla ulaşmasına neden oluyor. Kişi daha fazla kanserojen maddeleri ve katranı alarak daha fazla ölümcül tehlikeye maruz kalıyor” dedi.

“Türkiye dünyada sigara tüketiminde zirveyi bırakmıyor”

Sigaradaki şekil değişikliğinin tehlikeyi arttırdığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özkaya, “Dünya Sağlık Örgütü’nün dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını olarak ifade ettiği sigara, tüm dünyada ve ülkemizde en yasal ölümcül madde haline gelmiştir. Son yıllarda sigara içme alışkanlığı, gelişmiş ülkelerde azalmakta iken, gelişmekte olan ülkelerde tüketimi her geçen yıl artış göstermektedir. Toplumsal, ekonomik ve sosyokültürel etmenler nedeniyle nikotin bağımlılığı sık gelişebilmekte ve Türkiye’de sigara başlama yaşının 10-11 sınırına indiği tahmin edilmektedir. Bugün biliyoruz ki Türkiye dünyada sigara tüketiminde zirveyi bırakmıyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye’nin kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayısında 17,1 ile dünya birincisi. Bu rakamın Yunanistan’da 15.7, İsrail’de, 15.5 ile Japonya ve Avusturya’da 15.4 adet olduğu açıklandı” diye konuştu.

“Sigaradaki yeni tehlike”

Sigaranın içerdiği katrandan dolayı sigara içildikten sonra, sigaranın izmarit kısmında ziftin ortaya çıktığını ve bundan dolayı içen kişilerin tiksinmemeleri için sigara üreticilerinin farklı bir yol denediğine dikkat çeken Özkaya, “Sigara üreticileri bir dal sigara içildikten sonra, katranın izmarit üstünde bıraktığı bu sarı-kahverengi zift, kullanıcıların görüp tiksinerek sigarayı bırakmasını önlemek ya da sigaranın bu izmarit kısmından ellere bulasan ziftin, ellerde leke bırakmasını istemeyen kullanıcıların sigaradan uzaklaştığını gördükçe bir hileye başvurdular. Yeni sigaralarda, bu izmarit kısmını, yani sigaranın ziftini gösteren filtre kısmını daha derine gömerek, kullanıcıların bu zifti görmelerini ve ellerine buluşarak tiksinmelerinin önüne geçmek için, sigara üzerinde değişik bir dizayn geliştirdiler. Şu an bu izmarit kısmı, sigaraların daha derinde ve görünmeyecek şekilde, uzatılmış izmarit ile karton sonlanma yaparak kullanıcıların bu tabloyu görmelerine engel oluyorlar. Ama bu yeni hile, sigara dumanına daha tübüler lineer akım oluşturarak, daha doğrusal olarak akciğere daha fazla ulaşmasına neden oluyor ve bağımlı kişi sigaradan her nefes çekisinde sadece daha fazla nikotin alarak daha çok keyif almasının yanında, daha fazla kanserojen maddeleri ve katranı alarak daha fazla ölümcül tehlikeye maruz kalıyor. Bu daha hızlanan ve tübüler lineer akim haline gelen sigara dumanı akciğerlerimizin üst loblarına daha çok ulaşıyor ve bu katran görünümü artık akciğer tomografilerinde daha belirgin olarak görüyoruz” diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455