Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Eylül, 2024 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 1

Ordu-Giresun Havalimanı 50 gün uçuşlara kapanıyor

Türkiye’de ve Avrupa’da deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanı olma özelliği taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı, bakım ve onarım çalışmaları kapsamında 50 gün süreyle uçuşlara kapatılacak.
Ordu sınırları içerisinde yer alan, Türkiye’de ve Avrupa’da deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı, 22 Mayıs 2015 tarihinde hizmete açıldı. Yıllık bir milyondan fazla yolcu sayısı ile Türkiye’deki 58 havalimanı içerisinde ilk 16. sırada yer alan ve açıldığı günden bu yana binlerce seferin düzenlendiği havalimanı, sisli ve rüzgarlı havalarda yaşanan uçakların ’pas geçmesi’ ile gündeme geldi. Bir süre havalimanında yaşanan bu aksaklıklar yolcuları mağdur etti.

2023 yılında 10 gün uçuşlar kapatılmıştı
Son olarak 2023 yılının Kasım ayında PAT sahaları onarımı ve apron genişletmesi çalışmaları nedeniyle 10 gün boyunca kapalı kalan havalimanı, 16 Eylül-5 Kasım 2024 tarihleri arasında da 50 günlük bakıma alınacak. Bu süreçte havalimanı PAT saha onarımı ve apron genişlemesi işlemleri yapılacak.

Kapasitesi artırılacak
Söz konusu çalışmaların ardından 5 adet uçak park sahası 9 adet uçak park sahasına çıkarılmış olacak, bir adet olan taksi yoluna alternatif ikinci bir taksi yolu inşa edilecek.

Son seferi İstanbul’a yapılacak
16 Eylül 2024 itibarıyla son seferinin ardından toplamda 50 gün kapalı olacak olan havalimanı, son uçuşunu saat 21.40’ta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gerçekleştirecek.

Yorumlar

  1. Sülün Turgay

    Biz dün gece Ordu İst THY uçağına bindik Pistten kalkarken eşim bak dedi pist düzgün değil onarım gerek uçak sallanıyor.Ayrıca İst havalimanında 1.5 saat bavul beklettiler ve şikayet edince 2 konteyner uçakta kalmış farkedildi ve bavullar Ankaraya uçacakmış sanırım son anda haberleri oldu 1.5 saat ayakta bekletmeleri hiç iyi olmadı. KINADIK

Yeni yorumlara kapalı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kuzeyin lojistik ve ticaret merkezi ‘Samsun’

Samsun’un 10 yıllık gelişim vizyonu kapsamında, kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak yük koridorlarının başlangıç noktası olması, konteyner nakliyeciliğinde kapasitenin yüzde 50 artırılması ve bölgesel ticaret hacminin iki katına çıkarılması hedefleniyor.
Kuzeyin ‘lojistik ve ticaret merkezi’ olma yolunda ilerleyen Samsun, bu amaç doğrultusunda Türkiye’nin lojistik ve ticaret geleceğinde kritik bir rol üstlenecek. Samsun Valiliği koordinesinde; Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Lojistik Merkezi (SLC), Havza Kaymakamlığı, Havza OSB, Kavak OSB, Samsun Bölge Liman Başkanlığı, Samsun Port, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü, STB, BTB BTO, Çarşamba Ticaret Odası (ÇTO), Samsun Üniversitesi (SAMÜ), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TÜBİTAK TUSSİDE, Lojistik Derneği ve TCDD Nakliyecilik A.Ş. iş birliğiyle yürütülen projeler dikkat çekiyor.
Lojistik ve ticaret merkezi olma yolunda emin adımlar atılan Samsun’da Havza OSB Modlar Ortası Park Alanı Projesi, Havza OSB Kuru Limanı Projesi, Samsun Lojistik 4.0 Master Planının Hazırlanması, Samsun Lojistik Merkezi Akıllı Depo Altyapısının Geliştirilmesi, Samsun Lojistik Merkezi Tamir Bakım Tamir Altyapısının Geliştirilmesi, Toybelen Soğuk Zincir Lojistik Takviye Noktalarının Geliştirilmesi, Yeni OSB Odağında Samsun Gelemen Lojistik Merkezinin İkiz Dönüşümü, Kent Batı Yakası / Doğu Yakası Lisanslı Depo Altyapısının Geliştirilmesi Projeleri ile Bafra Hububat Borsası ve Ticaret Kompleksi Projesi’nin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.