Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

YERLERDE SÜRÜNEN EĞİTİM

Karabük Yayın: 10.09.2024 09:53
YERLERDE SÜRÜNEN EĞİTİM

MUSTAFA AKAY

Osmanlı Döneminde Maarif Nazırı (bakanı) Haşim Paşa’ya  ilişkin bir söylenti vardır. Haşim Paşa’nın, “Okullar olmasa maarifi ne güzel idare ederdim” dediği söylentisi bu. Gerçek midir, değil midir bilinmez. Ama, bu söz bugünler için çok geçerli. Milli Eğitim Bakanlığı’nı yönetenler, eğitimi yerlerde süründürerek, bu sözü söyler gibiler.

Karabük Postası, geçtiğimiz günlerde süper bir haber yayınladı. Bu haberin başlığı, “Devlet okulları ticarethaneye döndü” şeklindeydi.

Haberin içeriğini okudukça, gerçekten böyle bir rezaletin yaşandığını görüyorsunuz.

Bir ana okulunda, kayıt yaptıracak çocuklardan aylık 1600 TL temizlik malzemesi ücreti isteniyormuş. Buna benzer bir haber Yenice’deki bir okul için de çıkmıştı.

Bir ülkenin en önemli konularından birisidir eğitim. Herkesin çocuğunun eşit koşullarda okumasına olanak tanınmalıdır. Gelişmiş ülkeler, eğitime önem verdikleri için bu mertebeye gelmişlerdir. Eğitimi zayıf olan ülkeler ise geride kalmaya mahkum olmuşlardır.

Ne yazık ki, Türkiye’miz, ikinci kategoride yer alarak geri kalmışlığını tescil etmiştir.

Eğitim, bir yaşam hakkıdır. Su  gibi, hava gibi. Türkiye, eğitim ve öğretim birliği ile cehaleti sonlandırma yolunda başarılı adımlar atmıştır. Ne zaman ki, bundan vazgeçilmiş  konu özünden sapmıştır.

Şimdi, her önüne gelen bu alanda faaliyet göstermektedir ve iş ne yazık ki, ticarete dönmüştür. Oysa, eğitim ve öğretim birliği  aydınlanmanın öncüsü olmayı sürdürebilirdi.

Devlet, zengin fakir ayırt etmeden tüm çocuklarına okuma olanağını vermelidir. Eğitimde, fırsat eşitliği yaşama acilen geçirilmelidir. Eğitim, parasız olmalıdır. Okul ücreti, bağışlar bir an önce kaldırılmalıdır.  Sosyal bir devlet, mini mini çocukların temizlik malzemelerini alamayacak denli küçülmez. Eğitime harcanan para geleceğe harcanan paradır. Hiç boşa gitmez. Tarikat ve cemaat okullarına verilen destekler kesilmeli, bunlar devlet okullarına aktarılmalıdır. Türkiye’nin geleceğini düşünen bir yönetim  böyle yapar.

Kayıtlar sırasında, zaten dar gelirli lan velilerden, istenen bağışlar,  aslında bir haraçtır.  Bütçesinin çoğunu ilgisiz alanlarda harcayan bakanlık, velilerden resmen haraç alınmasına göz yummaktadır. Atanamayan binlerce öğretmen varken, devlet okullarında sözleşmeli öğretmenlerin çalıştırılması, öğretmen eksikliği günümüzde hiçbir  gerekçeyle açıklanamaz. Devlet, velilerden haraç almayı bırakın kitap ve kırtasiyelerini de karşılamalıdır.

Kısacası,  Milli Eğitim yönetilememektedir. Haşim Paşa’nın söylediği rivayet edilen, söz sanki bugünler için söylenmiştir. Okullar olmasa, Milli Eğitim ne güzel idare edilir şimdiki bakana cuk diye oturmaktadır.

Sözü fazla uzatmaya gerek yok.

Karabük Postası’nın haberini bir kez daha okuyalım. Yazanın, kalemine sağlık diyerek.

“Okulların açılmasına az zaman kala çocuklarını anaokuluna kayıt yaptıracak olan veliler yüksek miktarda istenen aidatla karşı karşıya kaldı. Karabük’te bir anaokulunda velilerden başlangıç olarak temizlik malzemesi ücreti olarak 1.600,-TL istenirken, bu rakamın daha sonra her ay aidat olarak ödenmesi istendi.

2024-2025 Eğitim Öğretim dönemine az bir süre kala çocuklarını anaokuluna gönderecek velilerden  her ay  yüksek miktarda aidat istenmesi tepkileri de beraberinde getirdi. Çocuklarını anaokuluna kayıt ettirmek isteyen veliler, karşılaştıkları yüksek aidat ücretleriyle adeta şoke oldu. Karabük’te bir devlet anaokulunda, velilerden kayıt sırasında “temizlik malzemesi ücreti” adı altında 1600 TL talep edildi. Üstelik bu ücretin, başlangıç ödemesi olarak kalmayacağı ve her ay düzenli olarak aidat şeklinde ödeneceği belirtildi.

Veliler, kendilerini müşteri, öğretmenleri tahsildar ve okulları ticarethane olarak görmeye başladıklarını belirterek, “Okulların açılmasıyla birlikte bizi zor bir dönem bekliyor” ifadelerini kullandı.

Veliler, devlet okullarında böylesi yüksek ücret taleplerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, bu durumun eğitim sisteminde yaşanan ticarethane mantığını gözler önüne serdiğini ifade ettiler. Ücretsiz ve nitelikli eğitim bekleyen aileler, yüksek ücretlerin devlet okullarında dahi talep edilmesinin eğitimde fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirdiğini söyledi

Bir devlet anaokulunda bu kadar yüksek aidat talep edilmesi, birçok velinin ekonomik açıdan zorlanmasına sebep olurken, Veliler, “Devlete ait bir anaokulunda bu kadar yüksek aidat istenmesi kabul edilemez. Eğitim eşit olmalı, fakat bu fiyatlar nedeniyle bir çok aile çocuklarını anaokuluna gönderemeyecek. Maddi durumu iyi olan var, olmayan var. Eğitim herkesin hakkı” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Yetkililerden bu konuda bir açıklama bekleyen veliler, bu tür uygulamaların devlet okullarına olan güveni zedelediğini belirterek, aidatların makul bir seviyeye çekilmesi ve herkese eşit eğitim imkânı sunulması çağrısında bulundular.”

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

RUSYA BİZİMKİLERİN BÜYÜK SÜRPRİZİNİ Mİ BOZDU ?

Karabük Yayın: 10.09.2024 10:20
RUSYA BİZİMKİLERİN BÜYÜK SÜRPRİZİNİ Mİ BOZDU ?

Tüm gelişmeler yeni bir dünya düzenin büyük bir hızla kurulmakta olduğunu işaret ediyor.

Bu yeni dünya düzeninde, birçok ülke gibi Türkiye’de safını belirleme gayretinde. Global ekonomide herkes köşe kapma yarışında.

BRICS’e tam üyelik başvurusu yaptığımızı Rusya 4 gün önce açıkladı. Putin’in danışmanı Yuri Uşakav, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik basvurusu yaptığını ve başvurunun incelendiğini tüm dünyaya duyurdu. Bloomberg de bunu haberleştirdi. İlginçtir bizimkilerden tık yok!

 

Bizim dış işlerinden bu konuda henüz net bir açıklama gelmedi. Peki Rusya neden bizden önce bunu açıklama  gereği duydu?

Rusya NATO üyesi olan bir Türkiye’nin BRICS’e katılımının batıda yaratacağı şokun farkında, Türkiyenin üyeliğinin birliğe katacağı gücün de farkında. Biz açıklamadığımız halde, aceleci davranarak bunu dünyaya duyurdular. Bize de; oyun oynamayın net olun mesajı mı verdiler acaba?

Bu kadar heyecanlandıklarına göre, başvuruyu da en kısa sürede kabul edeceklerdir kanaatindeyim.

Bizimkiler başvuru bir kabul edilsin, millete müjdeyi o zaman veririz diye düşündükleri için başvuruyu duyurmadılar herhalde! Rusya büyük sürprizi bozmuş oldu!

 

Önemli olan, tam üyelik başvurusu yaptığı halde Türkiye bu konuda net mi? BRICS’e üyelik başvurusu ile batıya mı mesaj vermeye çalışıyoruz?

O yüzden mi başvuru yapıldığı halde kamuoyuna duyurulmadı?

 

BRICS’in üye olacak ülkelere demokrasi ve insan hakları gibi dayatmaları yok. Bu bizim işimize geliyor olabilir mi?

İhracatımızın %60’ını Avrupa’ya yapıyoruz. Ticari ilişilerimiz kuvvetli.

Anadolu’da “oynarken çulunu yırtmak” diye bir deyim vardır.

Bu işin getirisini, götürüsünü iyi hesaplamak zorundayız.

Kurulan yeni dünya düzeninde ulusal çıkarlarımız ve menfaatlerimiz doğrultusunda elbetteki yerimizi almalıyız. Fakat, ülkemizin hatalara ve yanlışlara artık tahammülü yok!

Doğru karar vermek zorundayız

 

BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın ekonomilerini kastetmek için kullanılıyor. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. (Brasil, Russia, India, China, South Africa).İlk etapta Güney Afrika’nın üye olmadığı grup, 2009’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı müttefiklerin dünya düzeni hegemonyasına karşı bir platform oluşturmak amacıyla, Rusya’nın girişimiyle kuruldu.

Başarılı olursa tadından yenmez! Doları bir silah gibi kullanan ABD nin ve küstah batının burnunun sürtülmesi gerekiyor.

 

BRICS, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını ve Batı’nın küresel finans sistemi üzerindeki hakimiyetine meydan okumayı hedefliyor.

 

Bugüne kadar ne Amerika’dan nede Avrupa’dan hayır gördük. Tam 60 yıldır AB kapısında bekletiliyoruz. Hep kalleşçe sırtımızdan vurdular. Teröre destek vererek, ekonomimize, eğitim sistemimize, tarımımıza,  müdahale ederek bizi sürekli yıpratma gayreti içinde oldular.

Elimiz kolumuz bağlı oturacak değiliz. Tabii ki, ulusal çıkarlarımız ve menfaatlerimiz doğrultusunda safımızı belirleyeceğiz.

 

BRICS grubu, yeni ülkelerin katılımıyla hızla genişliyor. Mısır, İran, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla üye sayısı 10’a yükseldi. Bundan sonra, 5 üye ülkenin isimlerinin baş harflerinin yanına yeni üye olan ülkelerin baş harflerini eklemek yerine, BIRICS+ olarak birliğin yeni ismi belirlenmiş olacak.

 

Uzmanlar, özellikle kalabalık nüfus, güçlü sanayi ve zengin enerji kaynaklarıyla dünyanın önde gelen ülkelerini bünyesinde barındıran BRICS’in dünya düzeninde alternatif bir güç merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirtiyor.

 

Birliğin gündeminde ise son dönemde yeni ortak bir ödeme platformu, yeni bir rezerv para ve dolarsızlaşma süreçleri son dönemde giderek daha fazla ön plana çıkarken, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bu yıl katılmasıyla daha da genişleyen birliğe 34 ülke daha katılım başvurusu yaptı.

 

Rusya’nın girişimi ile kurulan BRICS’e

Türkiye’nin olası üyeliğinin, birliğin pazar büyüklüğünü ve ticaret hacmini genişletmesi, üye ülkeler arasında yatırım, ticaret ve ekonomik iş birliği için yeni fırsatlar yaratması bekleniyor.

 

Moskova merkezli Sputnik’in yayınladığı ve Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, Erdoğan’ın ve Türk heyetinin 20-24 Ekim’de Kazan’daki BRICS zirvesinde yer alacağı yazıldı.

Fazla bir zaman kalmadı. Konunun Rusya’daki zirvede netlik kazanacağını umuyorum.

Ülkemiz için hayırlısı ne ise o olsun.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455