Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
31 Ağustos, 2024 20:30
blank
İhlas Haber A.

Çiftçinin baş belası kahverengi kokarca, nemi seviyor

Çiftçinin baş belası kahverengi kokarca, nemi seviyor
A+ A-

SAMSUN (İHA) – Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, çiftçinin baş belası olan kahverengi kokarca böceğinin yüksek rakımlı rüzgar alan bahçeler ve sahil kesimlerindeki bahçeler yerine ’nemli bahçeleri’ seçtiğini söyledi.
Üreticinin en büyük düşmanı olarak görülen kahverengi kokarca böceği, fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe büyük zarar verdi. Çiftçiler, ürünlerini saran zararlıya karşı çözüm yolları ararken Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarca böceği yakalamak için nemli bir ağaca yerleştirilen feromon tuzağı üzerinde üreticileri bilgilendirdi. Sağlam, zararlı böceği en çok rüzgar almayan ve nemli bahçelerde gördüklerinin altını çizerken, yüksek rakımlı ya da sahile yakın bahçelerde ise kahverengi kokarca böceği tehlikesine rastlamadıklarını ifade etti.

“Rüzgar alan, 250-300 rakım üstü ve deniz kenarlarındaki bahçelerde kokarca görülmüyor”
Zararlı kahverengi kokarca böceğinin sevdiği ve sevmediği yerler hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Kahverengi kokarcanın az olduğu bölgeyi ilaçlarsanız, yararlı böcekleri öldürürsünüz. Tuzaktaki zararlıları sayarsınız. Yoğun olduğunu görürseniz bölgeyi ilaçlarsınız. Kahverengi kokarca böceği nemi seviyor. Çarşamba’da bir üretici bahçesini ilaçladı. Yan bahçe sahibi ise ilaçlatmadı. İlaçlanan bahçede zararlı yok, yan bahçe ise sıkıntıda. Üretici 4 kez ilaçlatmış ve bir sıkıntı yaşamamış. Gözlemlerimiz; denize, sahile yakın bahçelerde bir sıkıntı olmuyor. Rüzgarın olduğu ya da rüzgar alan bahçelerde olmuyor. 250-300 rakımın üzerinde de pek görünmüyor. Kahverengi kokarca böceği nerede nem birikiyor, orayı seviyor. Yanlış bilinen bir oldu ise kabuklar sertleşince ilaçlamanın kesilmesi. Kabuk sert olsa da kahverengi kokarca böceği ürüne zarar verebiliyor. İlaçlamayı bırakmayacağız. Çünkü böcek, fındık kabuğunu sert bir şeyle delmiyor, salgı bırakıyor. O salgı da 1-2 ay içerisinde fındığın içini siyahlaştırıyor” dedi.

“Kışı metruk binalarda geçiriyor”
Yaz sonrası bulunduğu bölgedeki metruk ve kimsenin olmadığı binalarda konakladığına dikkat çeken İbrahim Sağlam, “Zararlı ile mücadelede öncelikle ilaçlamamızı yapacağız. Hasat sonrası kahverengi kokarca böceğinin yoğun görüldüğü yerlerde tavsiye ettiğimiz ilcalarımız var. Böcek, kışı metruk binalarda ya da saçak altlarında geçiriyor. Metruk binaların, konaklayabilecekleri yerlerin etrafına tuzak atıyoruz. Bu tuzaklarda feromon olduğu için kahverengi kokarca böceği geliyor. Tuzağın olduğu ve zararlının sardığı ağacı hemen ilaçlıyoruz. ‘Gördüğün yerde yok et’ denilen kavram bu” diye konuştu.

“İlaçları biz temin edeceğiz, herkesten araç temin edip, günde 10 köyü ilaçlayacağız”
Yaz sonrası zararlının yoğun olduğu tüm köylere topyekun bir çalışma gerçekleştireceğini vurgulayan Sağlam, “Bakanlık olarak biyosidal temin edeceğiz. Zararlının bulunduğu köylerin tamına yetecek ilaçları biz alacağız. Belediyelerden, odalardan, muhtarlardan ilaçlama yapabilen motor, patpat gibi araçlardan destek alacağız. Teknik eleman gözetiminde her gün 10 köyü ilaçlayacağız. Kimin nereye ne kadar ilaç atacağını biz ayarlayacağız. Köyleri ilaçladıktan sonra kış geçince, gidebileceği bahçelere feromon tuzakları koyacağız. Saklanan zararlı böcekler bahçeye giderken feromon kokusunu alacak, tuzağa gelecek. O dönem de yine tuzakların olduğu ve fazla zararlının olduğu bölgeyi ilaçlayacağız. Nisan-Mayıs’ta baktık ki kahverengi kokarca böceğinin yoğun olduğu bahçe, köyler varsa tespit edip, önlemleri ve çözümleri arttıracağız. Rüzgarın aldığı yerde kahverengi kokarca durmuyor. Soğuk yerde durmuyor. Nem biriken yerleri çok seviyor. Örneğin eve geldiği zaman balkonda yaş çamaşır olsun, ona hemen geliyor. Kuru çamaşırlarda ise bir tane bulamıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

07 Kasım, 2024 14:51

CHP Milletvekili Cevdet Akay Karabüklü Çiftçilerin Sesi Oldu

CHP Milletvekili Cevdet Akay Karabüklü Çiftçilerin Sesi Oldu
A+ A-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 Yılı Bütçe Teklifi  görüşüldü.

Bakan Yumaklı’ya Karabük’ün İlçeleri’nin yarım kalan sulama ve dere ıslah projelerini sıralayarak yatırım talebinde bulunan Milletvekili Akay, Safran Çiçeği’nin daha fazla alanda ekiminin yapılması için de teşvik desteğini  talebinde bulundu.

KARABÜK'ÜN SULAMA PROJELERİNİ BİTİRİN

Merkez, Safranbolu, Yenice, Eflani, Eskipazar ve Ovacık İlçeleri’nde yarım kalan sulama projelerini Bakan Yumaklı'ya aktararak ödenek talebinde bulunan Milletvekili Akay, "Eskipazar Adiller Göleti, Merkez Düzçam Göleti, Safranbolu Yazıköy Göleti, Safranbolu Ovacuma Göleti gibi projeler var. ihaleye çıkılmış, projelere başlanmış fakat 2024 Yılı’nda 2 lira, 1 lira ödenek ayrılmış. Safranbolu Ovacuma Gölet Projesi’ne 34 milyon harcama yapmışsınız ama 2024 için hiç bir ödenek ayırmamışsınız. Yapılan yatırımlar da boşa gidiyor." dedi.

SEL BÖLGESİNDE ÖDENEK YETERSİZLİĞİNDEN DOLAYI ISLAH ÇALIŞMALARININ DURMASI KABUL EDİLEMEZ

Bakan Yumaklı'ya ödenek yetersizliği nedeniyle duran dere ıslah projelerini de sıralayan CHP'li Akay, "Dere ıslah çalışmalarıyla ilgili çok büyük sıkıntılar var. Dere ıslahıyla ilgili, Karabük Eskipazar Göleti, Beşpınar Köyü Deresi, Karaören Köyü, Soğanlı Çayı, Acıöz Köyü gibi dere ıslah yerlerinde çalışmalar durmuş, hiçbir harcama yok, bizim bölgemiz selle ilgili sorunu olan bir bölge. Özellikle Yenice Ibrıcak, Yeniköy dere ıslah çalışmaları "Ödenek yok." denilerek yarım bırakıldı, bu durum en ufak bir yağışta Yenice'mize felaket getirecektir. Aynı şeyler Navsaklar Köyü, Geren Köyü, Bostanbükü Köyü, Ovacuma Köyü için de geçerli. Bununla ilgili sorunların da giderilmesini sizden istirham ediyorum." ifadelerini kullandı.

AKAY, SAFRAN İÇİN TEŞVİK TALEBİNDE BULUNDU

Safran bitkisinin ekim alanının artması için Bakan Yumaklı'dan teşvik talebinde bulunan  CHP'li Akay, "Safranbolu Bölgesi’nde safran önemli bir bitki, ekili alanlarının artırılmasıyla ilgili bölgemizde yoğun çaba var. Halkımız o bölgede Bakanlığınızdan daha çok destek bekliyor. Teşvikle ilgili destekleri artırmanızı bekliyor." şeklinde konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçınar Eczanesi
Gökçınar Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 3 Nolu Cadde Bahçeşehir Sitesi A Blok No:4 Karabük

Telefon

(370) 433-7119

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Koç Eczanesi
Koç Eczanesi
Adres

Emek Mahallesi, Akıntürk Sokak No:19-24 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 413-3070

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500