Karabük Postası tarafından
12 Haziran, 2015 14:19 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun Planlı Korumacılıkta 40. Yılı

12 Haziran 1975 Yılında Safranbolu Belediyesi tarafından Korumacılık ile ilgili alınan ilk kararın 40. Yıldönümü nedeni ile Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy bir mesaj yayınladı. Aksoy, mesajında şunları söyledi; “Günümüze kadar bozulmadan gelen, Türk Kültürünün belgesi niteliğindeki Safranbolu'nun; tarihi bir sit olarak anıtları, konut mimarisi, yol dokusu ve doğal özellikleri ile bir bütün halinde korunmasının zorunlu bulunduğu dile getirilerek bu karar ile kayıt altına alınmıştır. Planlı Korumada 40. yıl dönümü olan bu günde Safranbolu tarihi değerleri içinde yaşayarak koruyor ve bunu Dünya Mirası olarak herkes ile paylaşıyor. Bireysel korumacılıkla yola çıktıkarken sürdürülebilir restorasyonlar, tarihi dokunun cakalandırılabilmesi, güncellenmesi ve dünyaya sunulması Safranbolu’yu dünyada en iyi korunan 20 kentinden biri, Korumacılığında Başkenti haline getirmiştir. Belediyemizin kentimizi koruma ve restorasyonlar ile gelecek kuşaklara aktarabilmek ile ilgili yaptığı yoğun çalışmalar her geçen gün ivme kazanmaktadır. Yapılan Koruma İmar Planları ile kentimizin koruma altındaki alanları plan üzerinde revize edilmiş ve güvence altına alınmıştır. Bu kapsamda restorasyon çalışılmaları Belediyemiz, Vakıflar Genel Müdürlüğü, diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ile vatandaşlarımız tarafından sürdürülmektedir. Belediyemiz tarafından tamamlanan “ Safranbolu Çeşmeleri Restorasyonu “ Projeside OWHC ( Organization Of World Herigate Cities ) Genel Kurulunda sergilenmeye değer 7 projeden biri sayılmıştır. Bu vesile öncelikle Safranbolu’nun günümüze kadar kendini koruyabilmesinde büyük emeği ve imzası olan Safranbolu’da görev yapmış Belediye Başkanlarımıza, Kaymakamlarımıza, şehrin korunması aşamasında büyük özveri gösteren Safranbolu halkına sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, yine Safranbolu Belediyesi olarak şehrimizin tarihi yapısını koruyarak geleceğe taşıma adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğimizi halkımıza hatırlatıyoruz”

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı Macahel’de nisanda kar yağdı

Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Türkiye’nin birinci ve tek biyosfer rezerv alanı Macahel’e (Camili Havzası) nisan ayında kar yağdı. Lapa lapa yağan karı görüntüleyen vatandaş, "Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor" dedi.
UNESCO’nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Uyum Kurulu kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005’te "Biyosfer Rezervi Alanı" ilan edilen Macahel, Artvin’in en çok ziyaret edilen bölgeleri ortasında yer alıyor. Her mevsim turist çeken Macahel, birebir vakitte iklimsel olarak da çok farklı bir özelliğe sahip. Dört mevsimi birebir anda yaşama imkânı sağlayan bölgede mevsim geçişleri epeyce hareketli. Kentte hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Macahel bölgesinde de kar yağışı başladı. Bölgede tesirli olan yağmur, kısa müddette yerini kara bıraktı. Macahel yolu ulaşımını sağlayan bölge halkından Osman Başkan, nisan ayında lapa lapa yağan karı görüntüledi. Lider, çektiği görüntüde şunları söyledi:
"Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor. Mayıs da olsa, haziran da olsa hiç fark etmez. Burası Macahel, yağar mı yağar. Yıl 12 ay, her an, her dakika, her gün yağabilir. Güneş de açabilir. Daha 5-10 gün evvel 30 dereceleri buldu sıcaklık ancak şu anda kar yağıyor. Macahel’in zenginliği, hoşluğu bu. Güya ocak ayı üzere yağıyor."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.